Silage Cane Sugar Added with Dried Brewer

Autores

  • W. J. R. Castro UFMT
  • A. M moura Zanine UFMT
  • D. J. Ferreira UFMT
  • M. M. Ferro UFMT
  • D. A. Prado UFMT
  • F. M. Negrão UFMT

DOI:

https://doi.org/10.36560/812015131

Palavras-chave:

chemical composition, silage, fermentation

Resumo

The objective of this experiment was to evaluate the fermentative parameters and chemical composition of silage cane sugar added with residue dried brewery. The experimental design was completely randomized with four treatments and four replications: 100% cane sugar; 90% of cane sugar + 10% residue dried brewer; 80% of cane sugar + 20% residue dried brewer and 70% cane sugar + 30% dried brewer based on natural matter, composed silages. The sugar cane was chopped in a stationary machine with forage particle size of approximately 2 cm, and homogenized manually with the additives. For storage chopped fresh weight were used in experimental silos capacity of about 4 liters. The results showed that the contents of dry matter and crude protein showed positive linear (P<0.05) with the inclusion of the residue of dried brewer. There was a linear decrease (P<0.05) in crude fiber, neutral detergent fiber and acid as it was by adding the detergent additive. The pH of the silage was not different (P>0.05) with mean value of 3.81, while for ether extract and ash results were positive linear (P<0.05). There was no difference (P>0.05) for N ammonia presented average value of 4.18. It is concluded that the addition of brewer dehydrated improves the fermentation process of silage cane sugar, in addition to improving their nutritional characteristics.

Referências

CASTRO, W.J.R.DE; NEGRÃO, F.M.; MOUSQUER, C.J.; DALMASO, A.C.; FERREIRA, V.B.; FILHO, A.S.S.; FONSECA, A.A. Silagem de capim buffel (cenchrus ciliares l.) aditivada com resíduo de cervejaria desidratado. Revista Eletrônica de Pesquisa Animal, v.02, n.02, p.78-85, 2014.

CASTRO, W.J.R.DE; ZANINE, A.A; SANTOS, R.M.S.; LEMES, G.H.B.; PRADO, D.A; CASTRO, M.C.; BARON, D.; SILVA, D.H. Perdas de silagens de cana-de-açúcar aditivadas com resíduo de cervejaria desidratado. Revista Eletrônica de Pesquisa Animal, v.02, n.01, p.25-33, 2014.

EVANGELISTA, A.R. Silagem de cana-de-açúcar (Saccharum officinarum L.) enriquecida com MDPS ou casca de café. In: Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 39. Anais... Recife: [s.n.], 2002. CD-ROM.

FERRARI JÚNIOR, E.; LAVEZZO, W. Qualidade da Silagem de Capim-Elefante (Pennisetum purpureum Schum). Emurchecido ou Acrescido de Farelo de Mandioca. Revista Brasileira Zootecnia, v. 30, p.1424-1431, 2001.

FERREIRA, D.J. Resíduo desidratado da agroindústria de cervejaria na produção de silagem de capim-marandu. Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2013. 144p. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Federal de Viçosa, 2013.

MCDONALD, P.J.; HENDERSON, A.R.; HERON, S.J.E. The biochemistry of silage. 2ª Ed. Mallow Chalcombe Publications, p.340, 1991.

NRC-National Research Council. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. Washington, D.C. 2001.

PEREIRA, J.R.A.; ROSSI JR., P. Silagem de cana-de-açúcar aditivada com capim elefante 1.ed. Piracicaba: Fundação de Estudos Agrários Luiz de Queiroz, 1996. 25p.

RESENDE, F. D; QUEIROZ, A. C.; FONTES, C. A. A. Rações com diferentes níveis de fibra em detergente neutro na alimentação de bovídeos em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.23, p.366-376, 1994.

REZENDE, V.A.; RODRIGUES, R.; CASALI, A.O, BARCELOS, F.A. Qualidade bromatológica das silagens de cana-de-açúcar (Saccharum officinarum L.) aditivadas com raspa de batata. Ciência Agrotécnica, Lavras, v. 33, n. 1, p. 292-297, jan./fev., 2009.

SAEG. 1999. Sistema de análises estatísticas e genéticas. Manual do usuário. Ed. Universidade Federal de Viçosa. Viçosa. 138 p. (versão 8.1).

SANTOS, M.C.; NUSSIO, L.G.; MOURÃO, G.B. et al. Influência da utilização de aditivos químicos no perfil da fermentação, no valor nutritivo e nas perdas de silagens de cana-de-açúcar. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.9, p.1555-1563, 2009.

SILVA, D.J.; QUEIROZ, A.C. Análises de alimentos (métodos químicos e biológicos). 3. ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 235p. 2002.

SOEST, P.J. VAN. Nutritional ecology of the ruminant. 2. ed. New York: Cornell University, 476 p. 1994.

SOUZA, A.L; BERNADINO, F,S; GARCIA, R; PEREIRA, O.G; ROCHA, F.C; PIRES, J.V. Valor nutritivo de silagem de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum.) com diferentes níveis de casca de café. Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.32, n. 4, p. 828-833, 2003.

TOSI, H. Ensilagem de gramíneas tropicais sob diferentes tratamentos. 1973. 107f. Tese (Doutorado em Zootecnia) – Faculdade de Ciências Médicas e Biológicas de Botucatu, Botucatu, 1973.

Downloads

Publicado

2014-08-04

Como Citar

Castro, W. J. R., Zanine, A. M. moura, Ferreira, D. J., Ferro, M. M., Prado, D. A., & Negrão, F. M. (2014). Silage Cane Sugar Added with Dried Brewer. Scientific Electronic Archives, 8(1), 30–36. https://doi.org/10.36560/812015131

Edição

Seção

Ciências Agrárias

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)