Agroindustrial residue of carnauba as substrate alternative for seedling production of watermelon

Autores

  • G. C. Silva Universidade Federal do Piauí http://orcid.org/0000-0001-9913-8779
  • F. N. Lima
  • R. F. Vogado
  • E. M. Santos
  • F. N. Lima
  • R. A. Cirqueira
  • J. C. R. Anjos
  • L. C. Medrado

DOI:

https://doi.org/10.36560/14120211195

Palavras-chave:

seedling quality, regional materials, Citrullus lanatus

Resumo

Substrates is an important pillar of seedling production, when it seeks to establish vigorous plants with a uniform pattern and lower possible production costs. The objective of this work was to evaluate the use of the carnauba agroindustrial residue (RC) in the alternative substrate composition for the formation of watermelon seedlings. The experiment was conducted at the Campus Professor Cinobelina Elvas, Federal University of Piauí, Bom Jesus, Piauí. A randomized block design with five treatments was used: RC and sand, in the proportions: 20/80, 40/60, 60/40, 80/20 and 100/0, with four replications and eight plants per plot, 160 plants. The variables evaluated were: emergence percentage, emergence speed index, plant height, leaf area, leaf number, shoot dry mass, neck diameter, root density, root area, root mean length and root dry mass. The seedlings with 100% RC provided higher height (4.43 cm), leaf area (16.13 cm2), number of leaves (2.0) and shoot dry mass (0.13 g / plant). The use of 80% CR and 20% sand resulted in a larger diameter of the neck (mean), root area (mean) and root mean (average) length. Already in the proportions of 60 and 40% of CR plus sand respectively, they promoted higher root density (mean). However, to produce seedlings of Citrullus lanatus with adequate quality standard, it is recommended to use 100% RC substrate because it is more responsive to aerial part and substrate with 80% RC / 20% sand, which promotes greater growth of the system root.

Referências

ALBANO, F.G.; CAVALCANTE, I.H.L.; MACHADO, J.S.; LACERDA, C. F., SILVA, E.R.; SOUSA, H.G. New substrate containing agroindustrial carnauba residue for production of papaya under foliar fertilization. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.21, n.2, p.128-133, 2017.

ARAGÃO C.A.; PIRES, M.M.M.L.; BATISTA, P.F.; DANTAS, B.F. Qualidade de mudas de melão produzidas em diferentes substratos. Revista Caatinga, v.24, n.3, p.209-214, 2011.

BARROS, M.M.; ARAÚJO, W.F.; NEVES, L.T. B.C.; CAMPOS, A.J. TOSIN, J.M. Produção e qualidade da melancia submetida a adubação nitrogenada. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande-PB, v.16, n.10, p.1078–1084, 2012.

BECKMANN-CAVALCANTE, M.Z.; AMARAL, G.C.; CAVALCANTE, Ã.H.L.; LIMA, M.P.D. Alternative substrates for production of Heliconiapsittacorum L. seedlings under shade and open field conditions. African Journal of Biotechnology, v.10, n.88, 15272-15277, 2011.

BERNARDES, M.S. Fotossíntese no dossel das plantas cultivadas. In: Ecofisiologia da produção agrícola.CASTRO, P.R.C.; FERREIRA, S.O., Ed. Potafos Piracicaba.1987, p. 1-249.

BRASIL. Ministério da agricultura, pecuária e abastecimento. Instrução normativa. Brasília, 2007, p. 8.

CARNEIRO, J.G.A.Variações na metodologia de produção de mudas florestais afetam os parâmetros morfofisiológicos que indicam a sua qualidade. Ed. FUPEF. 1983. p. 40.

CAVALCANTE, M.Z.B.; AMARAL, G.C.; CAVALCANTE, Ã.H.L.; LIMA, M.P.D. Alternative substrates for production of Heliconiapsittacorum L. seedlings under shade and open field conditions. African Journal of Biotechnology, v.10, p.272-277, 2011.

COSTA, A.M.G.; COSTA, J.T.A.; CAVALCANTI JUNIOR A.T.; CORREIA, D.; MEDEIROS FILHO, S.Influência de diferentes combinações de substratos na formação de porta-enxertos de gravioleira (AnnonamuricataL.). Revista Ciência Agronômica, v. 36, n.1, 299-305, 2005.

COSTA, C.L.L.; COSTA, Z.V.B.; COSTA JÚNIOR, C.O.; ANDRADE, R.; SANTOS, J.G.R.Utilização de bioestimulante na produção de mudas de melancia. Revista Verde, v.3, n.3, p.110-115, 2008.

CUNHA, A.M.; CUNHA, G.M.; SARMENTO, R.A.; CUNHA, G.M.; AMARAL, J.F.T. Efeito de diferentes substratos sobre o desenvolvimento de mudas de Acaciasp. Revista Ãrvore,v.30, n.1, p.207-214, 2006.

DALASTRA, G. M.; ECHER, M. M.; HACHMANN, T. L.; GUIMARÃES, V. F.; SCHMIDT, M. H.; CORBARI, F. L. Desenvolvimento e produtividade da melancia em função do método de cultivo. Piracicaba, Revista de Agricultura, v.91, n.1, p. 54 – 66, 2016.

DIAS, N.S.; LIRA, R.B.; BRITO, R.F.; SOUZA NETO, O.N.; FERREIRA NETO, M.; OLIVEIRA, A.M. Produção de melão rendilhado em sistema hidropônico com rejeito da dessalinização de água em solução nutritiva. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.14, n.7, p.755–761, 2010.

DUARTE, T.S.; PEIL R.M.N.; BACCHIS, S.; STRASSBURGUER, A.S.Efeito da carga de frutos e concentrações salinas no crescimento do meloeiro cultivado em substrato. Horticultura Brasileira, v. 26, p. 348-353, 2008.

DUTRA, K. O. G; CAVALCANTE, S. N; VIEIRA, I. G. S; COSTA, J. C. F; ANDRADE, R. A adubação orgânica no cultivo da melancieira cv.CrimsonSweet. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável (RBAS), v.6, n.1., p.34-45, Março, 2016.

FERNANDES, C.; CORÃ, J.E.;BRAZ, L.T. Alterações nas propriedades físicas de substratos para cultivo de tomate cereja, em função de sua reutilização. Horticultura Brasileira, v. 24, n. 1, p.94-98, 2006.

FERREIRA E.F.; COSTA C.C.; LEITE D.T.; SILVA A.S.; SILVA M.F. Produção de mudas de melão em diferentes tipos de substratos. Horticultura Brasileira, v. 29, p. 3722-3727, 2011.

GOMES, J.A.F.; LEITE, E.R.; CAVALCANTE, A.C.R.; CÂNDIDO, M.J.D.; LEMPP, B.; BOMFIM, M.A.D.; ROGÉRIO M.C.P. Resíduo agroindustrial da carnaúba como fonte de volumoso para a terminação de ovinos. Pesquisa Agropecuária Brasileira,v. 44, p.58 67, 2009.

GRANGEIRO, L.C.; CECÃLIO FILHO, A.B. Acúmulo e exportação de macronutrientes pelo híbrido de melancia Tide. Horticultura Brasileira, v. 22, n. 1, 93-97, 2004.

GUERRINI I.A.; TRIGUEIRO R.M.Atributos físicos e químicos de substratos compostos por biossólidos e casca de arroz carbonizada. Revista Brasileira de Ciências do Solo,v. 28, p. 1069-1076, 2004.

HOFFMANN, A.; NACHTIGAL, J. C.; ROSSAL, P.A.L.; CASTRO, A.M.; FACHINELLO, J.C.; PAULETTO, E.A. Influência do substrato sobre o enraizamento de estacas semilenhosas de figueira e araçaizeiro. Revista Brasileira de Fruticultura,v. 16, n. 1, p. 302-307, 1994.

IBGE–Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística.Produção Agrícola Municipal,2016. http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/pam/2016_Publicacao_completa.pdf>. Acesso em: dezembro de 2017.

LIMA, R.L.S.; SIQUEIRA, D.L.; WEBER, O.B.; CAZETTA, J.O. Comprimento de estacas e parte do ramo na formação de mudas de aceroleira. Revista Brasileira de Fruticultura, v.28, p.83-86, 2006.

MAGGIONI, M.S.; ROSA, C.B.C.J.; ROSA JUNIOR, E.J.; SILVA, E.F.; ROSA, Y.B.C.J.; SCALON, S.P.Q.; VASCONCELOS, A.A. Developmentofbasilseedlings (Ocimumbasilicum L.) in differentdensityandtypeofsubstratesandtrays. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 16, n. 1, p. 10-17, 2014.

MALAVOLTA, E.; VITTI, G.C.; OLIVEIRA, S.A.Avaliação do estado nutricional das plantas. Princípios e aplicações. Potafos. 1997. p.201.

MEDEIROS, A.S.; SILVA, E.G.; LUISON, E.A.; ANDREANI JUNIOR, R.; KOUZSNY ANDREANI, D.I. Utilização decompostos orgânicos para uso como substratos na produção demudas de alface.Revista Agrarian,v. 3, p. 261-266, 2010.

MELO, D.M.; CASTOLDI, R.; CHARLO, H.C.O.; GALATTI, F.S.; BRAZ, L.T. Produção e qualidade de melão rendilhado sob diferentes substratos em cultivo protegido. Revista Caatinga, v. 25, p.58-66, 2012.

MOTA, A.F.; ALMEIDA, J.P.N.; SANTOS, J.S.; AZEVEDO, J.; GURGEL, M.T.Desenvolvimento inicial de mudas de melancia ‘Crimsonsweet’irrigadas com águas residuárias. RevistaVerde, v. 6, p. 98-104, 2011.

SÃ, F.V.S; MESQUITA, E.F; SOUZA, F.M. MESQUITA, S.O; PAIVA, E.P; SILVA, A.M. Depleção de água e composição do substrato na produção de mudas de melancia. Rev. Bras. Agric. Irr. v. 11, nº 3, Fortaleza, p. 1398 - 1406, Mai - Jun, 2017.

SANTOS, L. B; NASCIMENTO, I. R.; SANTOS, G. R. Ocorrência de viroses e resistência de genótipos de melancia no estado de Tocantins a Potyvirus. In: SANTOS, G. R. dos; ZAMBOLIM, L. (Ed). Tecnologias para produção sustentável da melancia no Brasil. Gurupi: Universidade Federal do Tocantins, 2011. p. 185-192.

SETÚBAL, J.W.C.; AFONSO NETO, F. Efeito de substratos alternativos e tipos de bandejas na produção de mudas de pimentão. In:40º Congresso Brasileiro de Olericultura.2000.Fortaleza-CE.Anais...40º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2007. p. 593-594.

SILVA JÚNIOR, J. V.; CAVALCANTE, M. Z. B.; BRITO, L. P. S.; AVELINO, R. C.; CAVALCANTE, Ã. H. L. Aproveitamento de materiais alternativos na produção de mudas de tomateiro sob adubação foliar. Revista Ciência Agronômica, v.45, p.528-536, 2014.

SILVA, C.J.; SILVA, C.A.; MELO, B.; FREITAS, C.A. Produção de mudas de cafeeiro com adição de material orgânico em substrato comercial. Revista Verde, v. 7, n. 2, p. 137-148, 2012.

SILVA, E.C.; COSTA, C.C.; SANTANA, J.B.L.; MONTEIRO, R.F.; FERREIRA, E.F.; SILVA, A. S. Avaliação de diferentes tipos de substratos na produção de mudas de melancia. Horticultura Brasileira, v. 27, p. 3142-3146, 2009.

SILVA, R.P.; PEIXOTO, J.R.; JUNQUEIRA, N.T.V. Influência de diversos substratos no desenvolvimento de muda de maracujazeiro-azedo (Passiflora edulisSims f. flavicarpa DEG). Revista Brasileira de Fruticultura, v. 23,p. 377-381, 2001.

SILVA-MATOS, R.R.S; ALBANO, F.G; CAVALCANTE, I.H.L. PESSOA NETO, J.A; SILVA, R.L; OLIVEIRA, INEZ V.M; CARVALHO, C.I.F.S. Desenvolvimento inicial de mudas de melancia cv. Crimson Sweet em função de doses de boro aplicadas na semente. Revista de Ciências Agrárias, 2017, 40(4): 728-735.

SILVA-MATOS, R.R.S.; CAVALCANTE, Ã.H.L.; SILVA JUNIOR, G.B.; ALBANO, F.G.; CUNHA, M.S. BECKMANN-CAVALCANTE, M.Z. (2012) – Foliar spray ofhumicsubstancesonseedlingproductionofwatermelon cv. Crimson Sweet. JournalofAgronomy, vol. 11, n. 2, p. 60-64.

SILVEIRA, E.B.; RODRIGUES, V.J.L.B.; GOMES, A.M.A.; MARIANO, R.L.R.; MESQUITA, J.C.P. Pó de coco como substrato para produção de mudas de tomateiro. Horticultura Brasileira, v. 20, p.211-216, 2002.

TOSTA, M.S.; LEITE, G.A.; GÓES, G.B.; MEDEIROS, P.V.Q.; TOSTA, P.A.F. Doses e fontes de matéria orgânica no desenvolvimento inicial de mudas de melancia “Mickyleeâ€. Revista Verde,v. 5, n. 2, p. 117-122, 2010.

VIANA, T.V.A.; VASCONCELOS, D.V.; AZEVEDO, B.M.; SOUZA, V.F. Estudo da aptidão agroclimática do Estado do Piauí para o cultivo da aceroleira. Ciência Agronômica, v.33, n.2, p.5-12, 2002.

WEBER, O.B.; CORREIA, D.; SILVEIRA, M. D.; CRISÓSTOMO, L.A.; OLIVEIRA, E.D.; SÃ, E.G. Efeito da bactéria diazotrófica em mudas micropropagadas de abacaxizeiros Cayenne Champac em diferentes substratos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.38, p.689- 696, 2003.

Downloads

Publicado

2021-01-02

Como Citar

Silva, G. C., Lima, F. N., Vogado, R. F., Santos, E. M., Lima, F. N., Cirqueira, R. A., Anjos, J. C. R., & Medrado, L. C. (2021). Agroindustrial residue of carnauba as substrate alternative for seedling production of watermelon. Scientific Electronic Archives, 14(1), 17–25. https://doi.org/10.36560/14120211195

Edição

Seção

Agricultural Science