Sanitary and physiological quality of corn seeds (Zea mays) treated with essential oil emulsion

Autores

  • J. R. Monteiro Universidade do Estado de Mato Grosso
  • S. S. Silva Universidade do Estado de Mato Grosso http://orcid.org/0000-0001-7901-1316
  • A. J. Christ Universidade do Estado de Mato Grosso
  • L. C. Pascuali Universidade do Estado de Mato Grosso
  • A. G. Porto Universidade de Estado de Mato Grosso
  • J. W. P. Carvalho Universidade do Estado de Mato Grosso http://orcid.org/0000-0002-5969-5105

DOI:

https://doi.org/10.36560/131220201247

Palavras-chave:

Organic agriculture, Seed pathology, Physiological quality

Resumo

The aim of the present studies were to evaluate the effects of treatments with essential oil emulsion on the sanitary and physiological quality of creole corn seeds. In the studies were evaluated the essential oils of neem (Azadirachta indica), citronella (Cymbopogon nardus), lemon balm (Cymbopogon citratus), melissa (Melissa officinalis L.), and the combinations neem-citronella, neem-lemon balm, neem-melissa, citronella-lemon balm, citronella-melissa and lemon balm-melissa. The tests carried out were germination, length of seedlings (aerial part and root), dry mass and pathology for Fusarium sp and Aspergillus sp, in seeds of creole corn produced without the use of synthetic pesticides. The studies were carried out in vitro and consisted of the preparation of water emulsion, 5,000 ppm of essential oil and 1% of triton X100 and direct application on the seeds of creole corn, following the protocol of Rules of Seed Analysis (RSA). The results showed a significant decrease in the occurrence of fungi Fusarium sp and Aspergillus sp with treatment with essential oils of citronella, lemon balm and melissa, while the oil of neither reduced the occurrence of Fusarium sp, but increased the occurrence of Aspergillus sp in almost four times. All binary combinations of essential oils reduced the occurrence of both fungi. On the other hand, the physiological quality was strongly affected by the death of creole corn seeds, except for the treatment with lemon balm essential oil. Therefore, these studies allow to affirm that essential oils can be efficient in the control of pathogens, however they can kill the seeds of creole corn.

Biografia do Autor

J. R. Monteiro, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduanda em Engenharia de Produção Agroindustrial

S. S. Silva, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduação em Química, Mestrado em Biofisica e Doutorado e Química Organica e Biologica com subarea Microbiologia.

A. J. Christ, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduação em Engnharia Agrícola.

L. C. Pascuali, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduação em Agronomia, Mestrado e Doutorado em Ciência e Tecnologia de Sementes

A. G. Porto, Universidade de Estado de Mato Grosso

Graduação em Engenharia Agricola, mestrado em Engenharia e Ciência de Alimentos e doutorado em Ciência e Tecnologia de Sementes.

J. W. P. Carvalho, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduação, metrado e doutorado em Química

Profesor da Univerisdade do Estado de Mato Grosso

Referências

Andrade, MA. Cardoso, MDG. Batista, LR. Mallet, ACT. Machado, SMF. Óleos essenciais de Cymbopogon nardus, Cinnamomum zeylanicum e Zingiber officinale: composição, atividades antioxidante e antibacteriana. Revista Ciência Agronômica, 43:399-408, (2012).

BASTOS, C.N. ALBUQUERQUE, P.S.B. Efeito do óleo de Piper aduncum no controle em pós-colheita de Colletotricum musae em banana. Fitopatologia Brasileira, 9:555-557, 2004.

BETTIOL, W. Controle alternativo. 2013. http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/agricultura_e_meio_ambiente/arvore/CONTAG01_23_299200692526.html.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes (RAS). (2009). https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/insumos-agropecuarios/arquivos-publicacoes-insumos/2946_regras_analise__sementes.pdf

BRUM, RBCS. Efeito de óleos essenciais no controle de fungos fitopatogênicos.135f. Universiade Federal de Tocantíns, Gurupi, Brasil, 2012.

CRUZ, JC. PEREIRA FILHO, IA. MATRANGOLO, WJR. MARRIEL, I.E. MOREIRA, JAA. Agência Embrapa de informação técnologica. 2012. http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/milho/arvore/CONT000fz5e6zsp02wx5ok0cpoo6agwc2gy1.html.

DOMENE, MP. GLÓRIA, EMD. BIAGI, JD. BENEDETTI, BC. MARTINS, L. Efeito do tratamento com óleos essenciais sobre a qualidade fisiológica e sanitária das sementes de milho (Zea mays). Arquivos do Instituto Biológico, 83:1-6, 2016.

GALINAT, WC. El Origen del Maiz: el Grano de la Humanidad the Origin of Maize: Grain of Humanity. Economic botany, 49:3-12, 1995.

LINS, ADF. OLIVEIRA, MN. FERNANDES, VO. ROCHA, APT. SOUSA, FC. MARTINS, ANA. NUNES, EN. Quantificação de compostos bioativos em erva cidreira (Melissa officinalis L.) e capim cidreira [Cymbopogon citratus (dc) Stapf.]. Revista Gaia Scientia, 9:17-21, 2015.

Machado, ADA. CONCEIÇÃO, AR. WinStat: sistema de análise estatística para Windows. Versão Beta. Pelotas: Universidade Federal de Pelotas, Brasil, 2005.

NAKAGAWA, J. Testes de vigor baseados no desempenho das plântulas. In: KRZYZANOWSKI, F.C.; VIEIRA, R.D.; FRANÇA-NETO, J.B. (Eds.). Vigor de sementes: conceitos e testes, Londrina: ABRATES, Brasil. p.1-24,1999.

OLIVEIRA, DAB. Uso do neem e seus componentes moleculares no controle do mosquito Aedes aegypti. Revista Científica do ITPAC, 8:1-5, 2015.

PASCUALI, LC. CARVALHO, JWP. SOUZA, AA. GONÇALES, LRB. SILVA FILHO, A. Atividade de bioextratos no desenvolvimento de phomopsis phaseoli var. sojae, fusarium sp. e no tratamento de sementes de soja. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, 11:457-478, 2018.

QUEIROZ, TN. PASCUALI, LC. SILVA, ACP. PORTO, A G. CARVALHO, JWP. Extratos e óleos essenciais como alternativa no controle de Sclerotinia sclerotiorum e Sclerotium rolfsii isolados de soja (Glycine max L.). Revista em Agronegócios e Meio Ambiente, 13: 737-753, 2020.

ROCHA, R. Agrotóxicos, motor do agronegócio brasileiro tem impacto sobre o ambiente e a saúde da população: combate aos ambiencidas 2010. https://radis.ensp.fiocruz.br/phocadownload/revista/Radis95_web.pdf.

SANDRI, CA. TOFANELLI, MBD. Milho crioulo: uma alternativa para rentabilidade no campo. Pesquisa Agropecuária Tropical, 38: 59-61, 2008.

SILVA, EYYD. MORETTI, CL. MATTOS, LM. Compostos funcionais resentes em bulbilhos de alhos armazenados sob refrigeração, provenientes de cultivos no Brasil e na China. Ciência Rural, 40:2580-2587, 2010.

SILVA, IN. CHRIST, AJ. SOUSA, SS. CARVALHO, JWP. PASCUALI, LC. Qualidade fisiológica de sementes de arroz tratadas com óleos essenciais e extratos vegetais. Revista Destaques Acadêmicos, 11:259-271, 2019.

SILVA, N.A. OLIVEIRA, FF. COSTA, LCB. BIZZO, HR. OLIVEIRA, RA. Caracterização química do óleo essencial da erva cidreira (Lippia alba (Mill.) NE Br.) cultivada em Ilhéus na Bahia. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, 8:52-55, 2006.

VELOSO, RA. CASTRO, HGD. CARDOSO, DP. SANTOS, GRD. BARBOSA, LCDA. SILVA, KPD. Composição e fungitoxicidade do óleo essencial de capim citronela em função da adubação orgânica. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 47:1707-1713, 2012.

Downloads

Publicado

2020-11-30

Como Citar

Monteiro, J. R., Silva, S. S., Christ, A. J., Pascuali, L. C., Porto, A. G., & Carvalho, J. W. P. (2020). Sanitary and physiological quality of corn seeds (Zea mays) treated with essential oil emulsion. Scientific Electronic Archives, 13(12), 31–35. https://doi.org/10.36560/131220201247

Edição

Seção

Agricultural Science