Production of papaya seedlings and initial growth produced in different polyethylene recipients

Autores

  • M. Marcolin Universidade do Estado de Mato Grosso
  • J. A. Massaroto Universidade do Estado de Mato Grosso
  • R. N. Souza Universidade do Estado de Mato Grosso
  • R. R. Rocha Universidade do Estado de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.36560/14820211431

Palavras-chave:

Carica papaya L; propagation; initial growth; vegetative development

Resumo

The objective of this study was to evaluate the vegetative and productive performance of papaya seedlings in response to different volumes of containers. The experiment was conducted in a seedling production nursery at the State University of Mato Grosso (UNEMAT), Campus de Nova Mutum - MT, using a completely randomized design with five replications, in which four sizes of polyethylene bags were tested in the production of seedlings: 10 x 16 cm, 15 x 21 cm, 17 x 27 cm and 20 x 21 The plots were composed of 3 plants. The parameters evaluated at 70 days after sowing were: plant height, stem diameter, number of leaves, root length, green matter mass and percentage of dry weight of the stem, leaves and roots. The container 17 x 27 cm stood out from the other containers, except for the characteristics of the length of the stem, percentage of dry mass of the stem and leaves where it was equivalent to the container 20 x 21 cm and the percentage of dry mass where all containers were equivalent. The experiment showed that the 17 x 27 cm container is the most recommended for the cultivation of papaya seedlings cultivar Sunrise Solo.

Referências

AZEVEDO, D. M. P.; MATOS FILHO, C. H. A.; ARAUJO, E. C. E. (2009). EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Influência de Substratos e Tamanho de Recipientes na Formação de Mudas de Pinhão-manso. Comunicado técnico. Teresina, PI.

COSTA, E.; RODRIGUES, E. T.; ALVEZ, V. B.; SANTOS, L. C. R.; VIEIRA, L. C. R. (2009). Efeitos da ambiência, recipientes e substratos no desenvolvimento de mudas de maracujazeiro-amarelo em Aquidauana – MS. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, n. 1, p. 236-244, Jaboticabal.

FAOSTAT (2020). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Acesso em: 16 de Janeiro de 2020. Disponível online em: http://www.fao.org/faostat/es/#data/QC

FRANCO, C. F.; PRADO, R. D. E. M.; BRACHIROLLI, L. F.; ROZANE, D. E. (2007). Curva de crescimento e marcha de absorção de macronutrientes em mudas de goiabeira. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 31, n. 6, p.1429-1437.

LIMA, J. F.; PEIXOTO, C. P.; LEDO, C. A. S. (2007). Índices fisiológicos e crescimento inicial de mamoeiro (Carica papaya L.) em casa de vegetação. Ciência agrotecnologia, v. 31, n. 5, p. 1358-1363, Lavras.

Martinez HEP, Carvalho JG, Souza RB (1999). Diagnose foliar. In: Ribeiro AC, Guimarães PTG, Alvarez VVH. (Ed.). Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5ª aproximação. Viçosa, MG: Comissão de Fertilidade do Solo do Estado de Minas Gerais. p. 143-168.

Mesquita EF, Chaves LHG, Freitas BV, Silva GA, Souza MVR, Andrade R (2012). Produção de mudas de mamoeiro em função de substratos contendo esterco bovino e volumes de recipientes. Artigo cientifico. In Revista Brasileira de Ciências Agrárias. v.7, n.1, p.58-65. Universidade Federal de Pernambuco, Recife.

Queiroz JAL, Junior NJ (2001). Efeito do tamanho do recipiente sobre o desenvolvimento de mudas de açaí (Euterpe oleracea Mart.). Revista Brasileira de Fruticultura, v. 23, n. 2, p. 460-462.

Ribeiro MCC, Morais MJAde, Sousa AHde, Linhares PCF, Barros Júnior AP (2005). Produção de mudas de maracujá-amarelo com diferentes substratos e recipientes. Caatinga, Mossoró, v.18, n.3, p.155-158, jul./set.

TRINDADE, A. V; OLIVEIRA, A. A. R; NASCIMENTO, A. S; OLIVEIRA, A. M. G; RITZINGER, C. H. S. P; BARBOSA, C. J; COSTA, D. C; COELHO, E. F; SANTOS FILHO, H. P; OLIVEIRA, J. R. P. (2000). Mamão. Produção: aspectos técnicos. Brasília: Embrapa Comunicação para Transferência de Tecnologia, 77p. (Frutas do Brasil, 3).

ZACCHEO, P. V. C; AGUIAR, R. S; STENZEL, N. M. C; NEVES, C. S. V. J. (2013). Tamanho de recipientes e tempo de formação de mudas no desenvolvimento e produção de maracujazeiro-amarelo. Artigo cientifico. In Revista brasileira de fruticultura, v. 35, n. 2, p. 603-607. Jaboticabal.

Publicado

2021-07-30

Como Citar

Marcolin, M. ., Massaroto, J. A. ., Souza, . R. N. ., & Rocha, R. R. . (2021). Production of papaya seedlings and initial growth produced in different polyethylene recipients. Scientific Electronic Archives, 14(8). https://doi.org/10.36560/14820211431

Edição

Seção

Ciências Agrárias