Survival rates and contamination of nodes three varieties of Hancornia speciosa in different concentrations of sodium hypochlorite and immersion times

Autores

  • A. P. M. Belo Setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás-Goiânia
  • M. C. Vieira Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO
  • H. O. Guimarães Programa de Pós-Graduação em Fitossanidade da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia
  • T. C. Oliveira Programa de Pós-Graduação em Fitossanidade da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia
  • Y. S. Mascarenhas Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia
  • E. R. B. Souza Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

DOI:

https://doi.org/10.36560/1122018419

Palavras-chave:

Savannah, fruits, mangaba, micropropagation

Resumo

The objective of this research was to develop a protocol for the disinfection and in vitro survival of explants from different varieties of Hancornia speciosa Gomes. Shoot tip containing nodal segments of three varieties of H. speciosa, they were collected and transported to the Tissue Culture Laboratory vegetables of Agronomy of the Federal University of Goias - UFG. In this place, the sheets were removed and subjected to aseptic nodal in 70% alcohol for 2 minutes, followed by immersion in sodium Hypochlorite of the Sodium, commercial product bleach KiJóia®  concentrations of 1.0%; 1.5% to 2.0% for 5 or 10 minutes. Infection rates were evaluated, oxidation; types of contaminating microorganisms; living shoots; shoots dead; living explants and pair of leaf number. Different varieties have spoken out about the different disinfestation and survival process. It is possible the cultivation in vitro explants H. speciosa nodal coming from the field.

Biografia do Autor

A. P. M. Belo, Setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás-Goiânia

Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás-Goiânia

M. C. Vieira, Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

Técnica Administrativa, Doutora Pesquisadora, Responsável Técnica do Laboratório de Biotecnologia do  Instituto Federal Goiano- campus Urutaí

H. O. Guimarães, Programa de Pós-Graduação em Fitossanidade da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Fitossanidade da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

T. C. Oliveira, Programa de Pós-Graduação em Fitossanidade da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Fitossanidade da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

Y. S. Mascarenhas, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

E. R. B. Souza, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

Professora, Doutora em Fruticultura; Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Setor de Horticultura da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás, Goiânia

Referências

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Publicado

2018-04-04

Como Citar

Belo, A. P. M., Vieira, M. C., Guimarães, H. O., Oliveira, T. C., Mascarenhas, Y. S., & Souza, E. R. B. (2018). Survival rates and contamination of nodes three varieties of Hancornia speciosa in different concentrations of sodium hypochlorite and immersion times. Scientific Electronic Archives, 11(2), 48–57. https://doi.org/10.36560/1122018419

Edição

Seção

Agricultural Science

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