Effect of the breeding environment on egg production and quality of laying hens' eggs 031 in the Embrapa

Autores

  • D. M. Ferreira Instituto Federa Goiano Campus Urutaí-GO
  • T. Gimenes Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO
  • I. H. Vieira Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO
  • W. L. Silva Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO
  • M. C. Vieira INSTITUTO FEDERAL GOIANO CAMPUS URUTAI-GO
  • M. A. G. Araújo Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

DOI:

https://doi.org/10.36560/1142018541

Palavras-chave:

Poultry farming, management, shed

Resumo

The objective of this work was to evaluate the zootechnical indexes and egg characteristics of the laying hens 031 of EMBRAPA created in different phases or ages and 3 different environment systems, the environments being one shed in floor and two in cages (in shed 1 and 2) Of different dimensions. The variables evaluated were: feed intake, egg production, mean egg weight, and feed conversion. A total of 105 birds were used, 35 in each shed. For evaluations on bird performance, they occurred in five stages with 44, 48, 52, 56 and 60 weeks. As for egg quality, the data were obtained in 15 phases, or ages (45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 and 60). The variables anality were: number of dozens of eggs, mean weight of egg and number of eggs cracked. The data found were compared with the values of the manual of the lineage created. The design was DIC and egg quality averages were obtained by descriptive statistics. For the performance of the birds was carried out a factorial scheme with 3 environments and 5 ages. The data when meanings are described in regression analysis. It is possible to produce eggs of optimal quality and with poederias presenting a good performance and productive increase created in floor. The lineage 031 of Embrapa show good adaptation in floor and cage.

Biografia do Autor

D. M. Ferreira, Instituto Federa Goiano Campus Urutaí-GO

Acadêmico do Curso de Medicina Veterinária do Instituto Federal Goiano Campus Urutai-GO

T. Gimenes, Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

Acadêmica do Curso de Medicina Veterinária do Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

I. H. Vieira, Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

Acadêmico do Curso de Medicina Veterinária do Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

W. L. Silva, Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

Aluno do Curso Técnico em Agropecuária do Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

M. C. Vieira, INSTITUTO FEDERAL GOIANO CAMPUS URUTAI-GO

Doutora em Agronomia, área de concentração Produção Vegetal, pela Universidade Federal de Goiás (2014), Mestrado em Agronomia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Goiás (2011). Especialização em Docência Superior (FAC-Lions-UNITINS-2009); Especialização em Desenvolvimento Sustentável e Meio Ambiente (Universidade Estadual de Goiás - 2011); Especialização em Biotecnologia Aplicada a Agroindústria (Universidade Estadual de Maringá - 2014). Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Goiás (2005). Professora colaboradora de Biotecnologia e Responsável pelo Laboratório de Biotecnologia do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano. Possui experiência na área de Agronomia, com ênfase em Produção Vegetal e Biotecnologia, atuando principalmente nos seguintes temas: Cerrado, nativas, Cultura de Tecidos Vegetais com florestais nativas, frutíferas e ornamentais; Meio ambiente; Educação Ambiental, Desenvolvimento Sustentável.

M. A. G. Araújo, Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO

Possui graduação em Zootecnia pela Faculdade de Zootecnia de Uberaba (1985). Atualmente é professora de Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do Instituto Federal Goiano- Campus Urutaí. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avicultura e pequenos animais. Desenvolve pesquisas em ambiencia animal e tem mestrado em ambiencia de aves.

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Publicado

2018-08-01

Como Citar

Ferreira, D. M., Gimenes, T., Vieira, I. H., Silva, W. L., Vieira, M. C., & Araújo, M. A. G. (2018). Effect of the breeding environment on egg production and quality of laying hens’ eggs 031 in the Embrapa. Scientific Electronic Archives, 11(4), 41–47. https://doi.org/10.36560/1142018541

Edição

Seção

Agricultural Science

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