Resumo
This work aimed to experimentally determine physical properties of corn, soybean and rough rice, in function of the impurity contents in the grain mass. In the beginning of the experiment, corn, soybean and rough rice samples were cleaned. Increasing impurity contents were added  until reaching 10%. The bulk density, porosity, angle of repouse, moisture content and color of the grains were determineted for each 1% range of impurity in grain mass. It was concluded that, except for the total color difference, the increase of impurity contents in the grain mass influences the products physical properties
Referências
- ALENCAR, E. R.; FARONI, L. R. D.; LACERDA FILHO, A. F.; PETERNELLI, L. A.; COSTA, A. R. Qualidade dos grãos de soja armazenados em diferentes condições. Revista Brasileira de Engenharia AgrÃcola e Ambiental, Campina Grande, v. 13, n. 5, p. 606-613, 2009.
- ARAÚJO, W. D.; GONELI, A. L. D.; SOUZA, C. M. A.; GONÇALVES, A. A.; VILHASANTE, H. C. B. Propriedades fÃsicas dos grãos de amendoim durante a secagem. Revista Brasileira de Engenharia AgrÃcola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 3, p. 278-286, 2014.
- BOTELHO, F. M.; CORRÊA, P.C.; BOTELHO, S. C. C.; ELÃAS, G. A. V.; ALMEIDA, M. D. S. D.; OLIVEIRA, G. H. H. Propriedades fÃsicas de frutos de café robusta durante a secagem: determinação e modelagem. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 1, p. 65 - 75, 2016
- BOTELHO, F. M.; GRANELA, S. J.; BOTELHO, S. C. C.; GARCIA, T. R. Influência da temperatura de secagem sobre as propriedades fÃsicas dos grãos de soja. Engenharia na Agricultura, Viçosa, v. 23, n. 2, p. 212-219, 2015
- BRASIL, Ministério da Agricultura e Reforma Agrária. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Regra para análises de sementes. BrasÃlia, p. 399, 2009.
- CORADI, P. C.; HELMICH, J. C.; FERNANDES, C. H. P.;PERALTA, C. C. Propriedades fÃsicas de grãos de girassol após secagem Revista de Ciências Agroambientais, Alta Floresta, v.13, n. 2, p.74-77, 2015.
- CORADI, P. C.; MILANE, L. V.; CAMILO, L. J.; PRADO, R. L. F.; FERNANDES, T. C. Qualidade de grãos de soja armazenados em baixas temperaturas Brazilian Journal of Biosystems Engineering v. 9, n. 3, p. 197-208, 2015
- CORRÊA, P. C.; GUIMARÃES, W. T.; AFONSO JÚNIOR, P. C. Efeito do nÃvel e do tamanho de impurezas nas propriedades fÃsicas da massa granular de feijão. Revista Brasileira de Engenharia AgrÃcola e Ambiental, v.5, n. 1, p 97-100, 2001.
- FIGUEIREDO NETO, A.; DANTAS, B. F.; SILVA, J. C.; OLIVER, N. C.; SILVA, M. F. Resistência ao fluxo de ar das vagens de amendoim com diferentes percentuais de impurezas. Nucleus, v. 9, n. 1, 2012.
- KHAN, K.; MOSES, S. C.; KUMAR, A.; KUMAR, D.; UPADHYAY, A. Physical properties of pigeon pea grains at different moisture content. International Journal of Pure and Applied. Biosciense, v. 5, n. 2, p. 556-562, 2017.
- MATA, M.; DUARTE, M. E. M. Porosidade intergranular de produtos agrÃcolas. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 4, n. 1, p. 79-93, 2002.
- OLIVEIRA, L. C.; GUTKOSKI, L. C.; ELIAS, M. C.; MAZZUTTI, S.; AOSANI, E.; ROCHA, J. C.; Efeito da temperatura de secagem na qualidade de grãos de aveia branca. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 313-319, 2010
- RESENDE, O.; CORRÊA, P. C.; GONELI, A. L. D.; RIBEIRO, D. M. Propriedades fÃsicas do feijão durante a secagem: determinação e modelagem. Ciência e Agrotecnologia., Lavras, v.32, n. 1, p. 225-230, 2008.
- RIBEIRO, V. S.; SOBRAL, M. C.; ALMEIDA, M. M.; SILVA, G. F. Propriedades fÃsicas de produtos agrÃcolas. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.4, n.1, p. 1-6, 2002.
- SANTOS, M. M.; DEVILLA, I. A.; LISBOA, C. F.; MELO, P. C.; ANTUNES, A. M. Determining and modeling the physical, thermal and aerodynamic properties of Pinto beans with diferente water contentes. African Journal of Food Research, v. 11 n. 46, p. 4735 - 4741, 2017.
- SILVA, J. S.; BERBERT, P. A.; AFONSO, A. D. L.; RUFATO, S. Estrutura, composição e propriedades dos grãos. In: SILVA, J. S. (Ed.) Secagem e armazenagem de produtos agrÃcolas. 2ª Ed. Editora Aprenda Fácil, p. 63-104. 2008.