Influence of impurity contents in physical properties of corn, soybean and rough rice

Autores

  • F. M. Botelho Universidade Federal de Mato Grosso Campus de Sinop
  • S. C. C. Botelho Embrapa Agrossilvipastoril http://orcid.org/0000-0002-2689-5303
  • M. C. A. Sobreira Universidade Federal de Mato Grosso Campus de Sinop

DOI:

https://doi.org/10.36560/1212019632

Palavras-chave:

bulk density, porosity, angle of repose, Zea mays, Glycine max, Oriza sativa

Resumo

This work aimed to experimentally determine physical properties of corn, soybean and rough rice, in function of the impurity contents in the grain mass. In the beginning of the experiment, corn, soybean and rough rice samples were cleaned. Increasing impurity contents were added  until reaching 10%. The bulk density, porosity, angle of repouse, moisture content and color of the grains were determineted for each 1% range of impurity in grain mass. It was concluded that, except for the total color difference, the increase of impurity contents in the grain mass influences the products physical properties

Referências

ALENCAR, E. R.; FARONI, L. R. D.; LACERDA FILHO, A. F.; PETERNELLI, L. A.; COSTA, A. R. Qualidade dos grãos de soja armazenados em diferentes condições. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 13, n. 5, p. 606-613, 2009.

ARAÚJO, W. D.; GONELI, A. L. D.; SOUZA, C. M. A.; GONÇALVES, A. A.; VILHASANTE, H. C. B. Propriedades físicas dos grãos de amendoim durante a secagem. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 3, p. 278-286, 2014.

BOTELHO, F. M.; CORRÊA, P.C.; BOTELHO, S. C. C.; ELÃAS, G. A. V.; ALMEIDA, M. D. S. D.; OLIVEIRA, G. H. H. Propriedades físicas de frutos de café robusta durante a secagem: determinação e modelagem. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 1, p. 65 - 75, 2016

BOTELHO, F. M.; GRANELA, S. J.; BOTELHO, S. C. C.; GARCIA, T. R. Influência da temperatura de secagem sobre as propriedades físicas dos grãos de soja. Engenharia na Agricultura, Viçosa, v. 23, n. 2, p. 212-219, 2015

BRASIL, Ministério da Agricultura e Reforma Agrária. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Regra para análises de sementes. Brasília, p. 399, 2009.

CORADI, P. C.; HELMICH, J. C.; FERNANDES, C. H. P.;PERALTA, C. C. Propriedades físicas de grãos de girassol após secagem Revista de Ciências Agroambientais, Alta Floresta, v.13, n. 2, p.74-77, 2015.

CORADI, P. C.; MILANE, L. V.; CAMILO, L. J.; PRADO, R. L. F.; FERNANDES, T. C. Qualidade de grãos de soja armazenados em baixas temperaturas Brazilian Journal of Biosystems Engineering v. 9, n. 3, p. 197-208, 2015

CORRÊA, P. C.; GUIMARÃES, W. T.; AFONSO JÚNIOR, P. C. Efeito do nível e do tamanho de impurezas nas propriedades físicas da massa granular de feijão. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.5, n. 1, p 97-100, 2001.

FIGUEIREDO NETO, A.; DANTAS, B. F.; SILVA, J. C.; OLIVER, N. C.; SILVA, M. F. Resistência ao fluxo de ar das vagens de amendoim com diferentes percentuais de impurezas. Nucleus, v. 9, n. 1, 2012.

KHAN, K.; MOSES, S. C.; KUMAR, A.; KUMAR, D.; UPADHYAY, A. Physical properties of pigeon pea grains at different moisture content. International Journal of Pure and Applied. Biosciense, v. 5, n. 2, p. 556-562, 2017.

MATA, M.; DUARTE, M. E. M. Porosidade intergranular de produtos agrícolas. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 4, n. 1, p. 79-93, 2002.

OLIVEIRA, L. C.; GUTKOSKI, L. C.; ELIAS, M. C.; MAZZUTTI, S.; AOSANI, E.; ROCHA, J. C.; Efeito da temperatura de secagem na qualidade de grãos de aveia branca. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 313-319, 2010

RESENDE, O.; CORRÊA, P. C.; GONELI, A. L. D.; RIBEIRO, D. M. Propriedades físicas do feijão durante a secagem: determinação e modelagem. Ciência e Agrotecnologia., Lavras, v.32, n. 1, p. 225-230, 2008.

RIBEIRO, V. S.; SOBRAL, M. C.; ALMEIDA, M. M.; SILVA, G. F. Propriedades físicas de produtos agrícolas. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.4, n.1, p. 1-6, 2002.

SANTOS, M. M.; DEVILLA, I. A.; LISBOA, C. F.; MELO, P. C.; ANTUNES, A. M. Determining and modeling the physical, thermal and aerodynamic properties of Pinto beans with diferente water contentes. African Journal of Food Research, v. 11 n. 46, p. 4735 - 4741, 2017.

SILVA, J. S.; BERBERT, P. A.; AFONSO, A. D. L.; RUFATO, S. Estrutura, composição e propriedades dos grãos. In: SILVA, J. S. (Ed.) Secagem e armazenagem de produtos agrícolas. 2ª Ed. Editora Aprenda Fácil, p. 63-104. 2008.

Downloads

Publicado

2019-02-04

Como Citar

Botelho, F. M., Botelho, S. C. C., & Sobreira, M. C. A. (2019). Influence of impurity contents in physical properties of corn, soybean and rough rice. Scientific Electronic Archives, 12(1), 52–58. https://doi.org/10.36560/1212019632

Edição

Seção

Agricultural Science