Cotton potential (Cinnamomum verum) as a Phytogenic Additive in Nutrition of Chicken poutry

Autores

  • B. R. Santos Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO
  • J. C. Teodoro Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO
  • E. P. Nascente Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO
  • R. G. R. Araújo Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO
  • M. C. Vieira INSTITUTO FEDERAL GOIANO CAMPUS URUTAI-GO
  • M. A. G. Araújo Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

DOI:

https://doi.org/10.36560/1212019635

Palavras-chave:

Chickens, performance, Cinnamon

Resumo

The objective of this work was to evaluate the effects of cinnamon powder (Cinnamomum verum) as a phytogenic additive on broiler diets. The treatments were applied in a single shed with 32º NO orientation, randomized complete block design (DBC), with subdivided plots scheme, with 4 treatments (T1 - 30% concentrate and 70% corn, T2 - 30% concentrate and 69,75% corn and 0.25% cinnamon powder, T3 - 30% concentrate and 68% corn and 0.5% cinnamon powder and T4 - 30% concentrate and 67% corn and 1, 0% cinnamon powder) and 3 times (0, 20, 47 days), for the production variables (male weight, female weight, feed leftovers). For the variables obtained at slaughter (weight of chickens without feathers and blood, carcass weight without viscera, weight of edible viscera, breast weight), the data were obtained from a completely randomized experiment (DIC), where they were arranged in subdivided plots arranged in blocks completely randomized with four repetitions. All statistical analyzes were performed with the R (Core Core, 2017) statistical computing environment. Identifying significant differences (p <0.05) between treatments, the LSD test was applied for multiple comparisons. The inclusion of cinnamon powder (Cinnamomum verum) as a phytogenic additive in the diet does not alter the performance of chicken poutry.

Biografia do Autor

B. R. Santos, Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

Acadêmica do Curso de Medicina Veterinária do Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

J. C. Teodoro, Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

Acadêmica do Curso de Medicina Veterinária do Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

E. P. Nascente, Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

Acadêmica do Curso de Medicina Veterinária do Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

R. G. R. Araújo, Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

Acadêmica do Curso de Medicina Veterinária do Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

M. C. Vieira, INSTITUTO FEDERAL GOIANO CAMPUS URUTAI-GO

Doutora em Agronomia, área de concentração Produção Vegetal, pela Universidade Federal de Goiás (2014), Mestrado em Agronomia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Goiás (2011). Especialização em Docência Superior (FAC-Lions-UNITINS-2009); Especialização em Desenvolvimento Sustentável e Meio Ambiente (Universidade Estadual de Goiás - 2011); Especialização em Biotecnologia Aplicada a Agroindústria (Universidade Estadual de Maringá - 2014). Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Goiás (2005). Professora colaboradora de Biotecnologia e Responsável pelo Laboratório de Biotecnologia do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano. Possui experiência na área de Agronomia, com ênfase em Produção Vegetal e Biotecnologia, atuando principalmente nos seguintes temas: Cerrado, nativas, Cultura de Tecidos Vegetais com florestais nativas, frutíferas e ornamentais; Meio ambiente; Educação Ambiental, Desenvolvimento Sustentável.

M. A. G. Araújo, Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

Zootecnista Professora  do Instituto Federal goiano Campus Urutaí-GO

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Publicado

2019-02-04

Como Citar

Santos, B. R., Teodoro, J. C., Nascente, E. P., Araújo, R. G. R., Vieira, M. C., & Araújo, M. A. G. (2019). Cotton potential (Cinnamomum verum) as a Phytogenic Additive in Nutrition of Chicken poutry. Scientific Electronic Archives, 12(1), 59–62. https://doi.org/10.36560/1212019635

Edição

Seção

Agricultural Science

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