Composting of coffee grounds and use of organic compost in growing carrots

Autores

  • J. M. Basilio Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia Goiano
  • A. S. Vieira Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia Goiano
  • J. S. Fábio Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia Goiano
  • D. B. Regina
  • K. P. Cristina

DOI:

https://doi.org/10.36560/1252019815

Palavras-chave:

Daucus vulgaris, Coffea, compost, humic substances

Resumo

The consumption of the coffee beverage generates large amounts of sludge that can be converted into organic compost when composted. It evaluated levels of composted coffee grounds in the production of carrots. The experiment was conducted at the Goiano Federal Institute - Campus Urutaí, GO. A completely randomized design with 5 treatments was used: 0%, 25%, 50%, 75% and 100% of composted sludge and four replicates. The following parameters were evaluated: root length, plant height, MFR, root diameter, weight of (MSPA) and weight of (MSR). The results were analyzed using the SISVAR software, performed the analysis of variance and when significant differences were found the Tukey test was used to compare the averages, at 5%. The higher percentage of sludge provided greater development in most of the analyzed parameters. It was concluded that composite coffee grounds in the substrate, the plants showed good development, obtaining positive results.

Referências

DANTAS, A.M. Materiais orgânicos e produção de alface americana. 2010.38f. Monografia (Graduação) - Universidade de Brasília/Faculdade de Agronomia e veterinária. Brasília, 2011.

DICKSON, S. The Arum-Paris continuum of mycorrhizal symbioses. New Phytology, v. 163, p. 87-200, 2004.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÃRIA - EMBRAPA. Centro Nacional e Pesquisa em Solos / Humberto Gonçalves dos Santos et. al. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 3 ed. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 353p.

BRUNDRETT, M.; KENDRICK, B. The roots and mycorrhizas of herbaceous woodland plants. I. Quantitative aspects of morphology. New Phytology, v. 114, p. 457-468, 1990.

CARNEIRO, M.A.C.; SIQUEIRA, J.O.; VALE, F.R.; CURI, N. Limitação nutricional e efeito do pré-cultivo do solo com Brachiaria decumbens e da inoculação com Glomus etunicatum no crescimento de mudas de espécies arbóreas em solo degradado. Ciência e Prática, Lavras, v.19, n.3, p.281-288, jul./set. 1995.

CRUZ, S. A. F. Avaliação do potencial da borra de café fresca na mineralização do nitrogénio e do fósforo e em culturas hortícolas. Dissertação de Mestrado. Instituto Superior D’Agromonia – Universidade de Lisboa. Lisboa – PT, 2015.

FERREIRA, A. D. Influência da borra de café no crescimento e nas propriedades químicas e biológicas de plantas de alface (Lactuca sativa L.). Dissertação de Mestrado. Instituto Politécnico de Bragança – Escola Superior Agrária. Bragança – SP, 2011.

Ferreira, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia (UFLA), v. 35, n.6, p. 1039-1042, 2011.

FERROL, N.; BAREA, J.M. & AZCON-AGUILAR, C. Mechanisms of nutrient transport across interfaces in arbuscular mycorrhizas. Plant Soil, v. 244, p. 231-237, 2002

FURLANI, A. M. C. Nutrição mineral. In: KERBAUY, G. B. Fisiologia Vegetal. Rio de Janeiro: Editora Guanabara Koogan S.A., p. 40-75.

KIEHL, E.J. Novos fertilizantes orgânicos. Piracicaba: Agronomia Ceres, 2010.248p.

SILVA, I. R., MENDONÇA, E. R. Matéria orgânica do solo. In: NOVAIS et al. Fertilidade do Solo. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2007. p. 276-374.

SOUZA, F.A. de; AQUINO, A.M. de; RICCI, M. dos S.F.; FEIDEN, A. Compostagem. Seropédida: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Agrobiologia, 11 p., 2001 (Boletim Técnico, nº 50).

XIMENES, M. A. A tecnologia Pós-Colheita e Qualidade Física Organoléptica doCafé Arábica de Timor. 2010. 121f. Dissertação (Mestrado) - Instituto Superior deAgronomia, Universidade Técnica de Lisboa, Lisboa, 121p. 2010.

Downloads

Publicado

2019-10-10

Como Citar

Basilio, J. M., Vieira, A. S., Fábio, J. S., Regina, D. B., & Cristina, K. P. (2019). Composting of coffee grounds and use of organic compost in growing carrots. Scientific Electronic Archives, 12(5), 47–50. https://doi.org/10.36560/1252019815

Edição

Seção

Agricultural Science