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Ciências Agrárias
Publicado: 2020-03-31

Germination of seeds of different vegetable beans cultivars obtained from diversified water replacements

Professora da Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri
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J. B. A. França

Professora da Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri
Professor Doutor, Laboratório de Hidráulica e Irrigação, IF Goiano, Campus Rio Verde - Goiás.
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F. A. L. Soares

Professor Doutor, Laboratório de Hidráulica e Irrigação, IF Goiano, Campus Rio Verde - Goiás.
INSTITUTO FEDERAL GOIANO CAMPUS URUTAI-GO
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M. C. Vieira

Doutora em Agronomia, área de concentração Produção Vegetal, pela Universidade Federal de Goiás (2014), Mestrado em Agronomia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Goiás (2011). Especialização em Docência Superior (FAC-Lions-UNITINS-2009); Especialização em Desenvolvimento Sustentável e Meio Ambiente (Universidade Estadual de Goiás - 2011); Especialização em Biotecnologia Aplicada a Agroindústria (Universidade Estadual de Maringá - 2014). Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Goiás (2005). Professora colaboradora de Biotecnologia e Responsável pelo Laboratório de Biotecnologia do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano. Possui experiência na área de Agronomia, com ênfase em Produção Vegetal e Biotecnologia, atuando principalmente nos seguintes temas: Cerrado, nativas, Cultura de Tecidos Vegetais com florestais nativas, frutíferas e ornamentais; Meio ambiente; Educação Ambiental, Desenvolvimento Sustentável.
Engenheiro Agrônomo Mestrando em Produção Vegetal da Universidade Estadual de Goiás Campus Ipameri-GO
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A. D. V. Souza

Engenheiro Agrônomo Mestrando em Produção Vegetal da Universidade Estadual de Goiás Campus Ipameri-GO
Professor Doutor, Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri – Goiás.
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N. Peixoto

Professor Doutor, Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri – Goiás.
Engenheiro Agrônomo Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO
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C. C. O. Pereira

Engenheiro Agrônomo Instituto Federal Goiano Campus Urutaí-GO
Germination test germination index seed characteristics

Resumo

The effect of water replenishment on the physiological quality and seed uniformity of Napoli and Contender bean cultivars harvested in May 2015 was studied; Contender and Japanese Yellow collected in the 2016 and 2017 harvests in the experimental area of the State University of Goiás - UEG. The experiment was installed in the Laboratory of Vegetable Production of UEG-GO. The sowing was done using four replicates of 50 seeds, distributed among three sheets of germitest paper, moistened with demineralized water. The rolls were taken to the germinator regulated at 25ºC. The experimental design was completely randomized with different cultivars, collection times and water replenishment, with 4 replicates. The germination indexes were evaluated; speed of germination; hard seeds; dormant and dead; index of seedlings with small defect; with secondary infection and intact seedlings. The physiological quality of the seeds was evaluated by means of the germination and vigor test and the results in percentage and the statistic using software R. Seeds from the different water replaces, cultivars and production times presented as promising for the cultivation in Ipameri-GO.

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Como Citar

França, J. B. A., Soares, F. A. L., Vieira, M. C., Souza, A. D. V., Peixoto, N., & Pereira, C. C. O. (2020). Germination of seeds of different vegetable beans cultivars obtained from diversified water replacements. Scientific Electronic Archives, 13(4), 13–22. https://doi.org/10.36560/1342020877