Sensory and compression evaluation of facial powders obtained by different manufacturing processes

Autores

  • A. M. Ribeiro Universidade Positivo
  • M. C. Baptista Universidade Positivo
  • M. N. Aihara Universidade Positivo
  • T. M. P. Toledo Universidade Federal de Mato Grosso - Campus Sinop
  • T. F. B. X. Silva Universidade do Porto
  • N. C. Lubi Faculdades Pequeno Principe

DOI:

https://doi.org/10.36560/1262019911

Palavras-chave:

Facial Powders, Compaction, Particle Size, Sensory Evaluation.

Resumo

The aim of this study was to evaluate different manufacturing processes of compact powders and establish consumer preferences through sensory analysis. Four compact powders were formulated with the following treatments: micronization, hammer mill, addition of raw materials that modify the sensory, and simple mixture. The powders were compressed, passing the tests for glazing, detachment of color and drop test, and later forwarded to sensory evaluation by 45 volunteers. In the compression tests, drop test, glazing and detachment of color, the micronized sample obtained the best results showing the reduction of particle size influences the packaging of powders and improves the compression of the product, but in the sensory analysis the sample obtained by simple mixture was the preference of most of the volunteers. It was felt that, despite the best compaction results are obtained for samples micronized, the preference of the volunteers is still linked to older manufacturing processes where the resulting powder shows more coarse and form a thicker layer on the skin.

Biografia do Autor

T. F. B. X. Silva, Universidade do Porto

Possui graduação em Farmácia pela Universidade Federal do Paraná (1991) e graduação em Design de Produto pela Universidade Tuiuti do Paraná (2002) . Possui especialização em Produtos Naturais pela Universidade Federal do Paraná (1987) e mestrado profissionalizante em Gestão Ambiental pela Universidade Positivo (2007). Atualmente é professor adjunto da Universidade Positivo e do Centro Universitário Uniandrade. Ministrou as disciplinas de Deontologia e Legislação Farmacêutica e Administração e Gestão Farmacêutica. Atualmente ministra as disciplinas de Farmacotécnica, Tecnologia de Cosméticos e Farmácia Hospitalar. Coordena o Estágio Supervisionado em Farmácia e Estágio Supervisionado em Indústria.

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Publicado

2019-12-02

Como Citar

Ribeiro, A. M., Baptista, M. C., Aihara, M. N., Toledo, T. M. P., Silva, T. F. B. X., & Lubi, N. C. (2019). Sensory and compression evaluation of facial powders obtained by different manufacturing processes. Scientific Electronic Archives, 12(6), 127–132. https://doi.org/10.36560/1262019911

Edição

Seção

Ciências da Saúde