Processing of bamboo shoots

Autores

  • S. M. Dias Universidade Federal de Goiás
  • H. R. B. Souza Universidade Federal de Goiás
  • R. Vera Universidade Federal de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.36560/13820201012

Palavras-chave:

Sustainability, Potentialities and Possibilities of Bamboo Culture, Culinary Focus of Bamboo, Techniques, Nutrition Values.

Resumo

Brazil has a great interest in exploring its natural resources and connect it with sustainability. This research had as its main objective, exhibit the potentialities and possibilities of bamboo culture as a vector of sustainable development. The methodology used was set to the bibliographic survey of documents, scientific articles and available studies, directing over actions taken until the present date. Thus, indicating taxonomy, morphology, distribution, ways of propagation, cycle of life, the culinary focus of bamboo, general uses and applications, notably, its shoots. Therefore, understanding the various applications of bamboo, creating products of varying added value and the processing of bamboo shoots, with its vast potential in the food business by the appropriate techniques, generating several products of high nutritional value in general.


Biografia do Autor

S. M. Dias, Universidade Federal de Goiás

Escola de Agronomia, Engenharia Florestal

H. R. B. Souza, Universidade Federal de Goiás

Escola de Agronomia, Engenheria de Alimentos

R. Vera, Universidade Federal de Goiás

Escola de Agronomia, Engenharia de Alimentos

Referências

AFONSO, D. G. Bambu nativo (Gradua spp.): Alternativa de desenvolvimento econômico e sustentável para o Estado do Acre. 49f. (Trabalho de Conclusão de Curso) - Universidade Federal do Paraná, Curitiba,Brasil, 2011.

ALMEIDA, J. G. de. Potencialidades do bambu. Sustentabilidade em Debate, 7: 178-195, 2016.

BRITO, J. S. de. Utilização do broto de bambu como possibilidade de diversificação alimentar no município de Taquara/RS. 2013. 51f. (Trabalho de Conclusão de Curso) - Universidade Federal do Rio Grande do Sul, São Francisco de Paula, Brasil, 2013.

COSTA, R. de S. M. da. O bambu: potencialidades técnicas e sociais e a política de incentivo ao manejo sustentado. 142f. (Dissertação de Mestrado) - Universidade Federal Fluminense, Niterói, Brasil, 2014.

DELGADO, P. S. O bambu como material eco-eficiente: caracterização e estudos exploratórios de aplicações. 67f. (Dissertação de Mestrado) - Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Brasil, 2011.

GONÇALVES, D. Bambu é alternativa de renda na produção familiar. 2018. https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/34230725/bambu-e-alternativa-de-renda-na-producao-familiar.

LUIS, Z. G.; NOGUEIRA, J. S.; RIBEIRO, D. G.; SCHERWINSKI-PEREIRA, J. E. Caracterização anatômica dos órgãos vegetativos de bambu (Poaceae, Bambusoideae). In: DRUMOND, P. M.; WIEDMAN, G. (Org.). Bambus no Brasil: da biologia à tecnologia. Instituto Ciência Hoje, Rio de Janeiro, Brasil. p. 42-59. Em 2017.

MANHÃES, A. P. Caracterização da cadeia produtiva do bambu no Brasil: abordagem preliminar. 32f. (Trabalho de Conclusão de Curso) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, Brasil, 2008.

BRASIL. Lei nª 12.484, de 08 de setembro de 2011. Dispõe sobre a Política Nacional de Incentivo ao Manejo Sustentado e ao Cultivo do Bambu e dá outras providências. Diário Oficial da União, Seção 1, p. 1. Brasília: 2011.

TOMIELIS, I. P.; BRITO, V. H. dos S.; CEREDA, M. P. Potencial de uso alimentar de diferentes espécies de bambus. In: DRUMOND, P. M.; WIEDMAN, G. (Org.). Bambus no Brasil: da biologia à tecnologia. Instituto Ciência Hoje, Rio de Janeiro, Brasil. p. 382-391. Em 2017.

WATANABE, L. B. Desenvolvimento e caracterização de pasta de broto de bambu (Dendrocalamus asper). 95f.(Dissertação de Mestrado) - Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, Brasil, 2016.

Downloads

Publicado

2020-04-29

Como Citar

Dias, S. M., Souza, H. R. B., & Vera, R. (2020). Processing of bamboo shoots. Scientific Electronic Archives, 13(5), 103–106. https://doi.org/10.36560/13820201012

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

Artigos Semelhantes

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.