Fruit, seed and sugar biometry of Averrhoa carambola L. (Oxilacedaceae)

Autores

  • R. R. Cruz
  • C. B. M. Farias
  • L. P. N. Ramos
  • N. Pimenta
  • D. M. Leite
  • I. V. Karsburg

DOI:

https://doi.org/10.36560/13820201036

Palavras-chave:

Fruit, Ornamental, Pulp

Resumo

Averrhoa star fruit, popularly known as star fruit, native to Indonesia and Malaysia, belongs to the family Oxilacedaceae, is an ornamental and fruitful grove that gives rise to star fruit. The study of fruit and seed biometrics provides information for the conservation of the species with effective and sustainable use. In this sense the present study aims to study the fruit biometrics and Brixº content of A. carambola analyzing different populations. The analyzes were performed at the Cytogenetics and Plant Tissue Culture laboratory of the University of Mato Grosso State (UNEMAT), Alta Floresta campus. For biometric analysis, 30 fruits were collected from each population. Total length (mm), total width (mm), basal and apical measurements (mm), fresh mass (gr) and sugar content (%) were evaluated. Biometric data were evaluated by statistical analysis by Tukey test 5% probability, determined by the R program, version 3.3.2 with the aid of the ExpDEs version 1.1 package. Based on this study it can be concluded that the study of biometrics for the species A. carambola L is of great importance, because for this study the presented values of the estimated dimensions were high values for all measurements found except for the population three that presented low sugar content, being considered acid fruits. This factor may be related to soil characteristics, so further studies are recommended.

Referências

Referências bibliográficas

BARROS.D,C.CRBF- REVISTA BRASILEIRA DE FRUTICULTURA.v. 26, n. 2, p. 193 – 384. 2004.

BASTOS, D. C. Efeito da época de coleta, estádio do ramo e do tratamento com AIB no enraizamento de estacas de caramboleira (Averrhoa carambola L.). Dissertação de Mestrado. Universidade Estadual Paulista – UNESP Jaboticabal. 75p. 2002.

FERREIRA, D. F. Sisvar:Sistema de estatistica computacional. Ciência e Agrotecnologia (UFLA), v. 35, n.6, p. 1039-1042, 2017.

FONTENELE, A, C.ARAGÃO, W, M.RANGEL, H, A. Biometria de Frutos e Sementes de Desmanthus virgatus (L) Willd Nativas de Sergipe. Revista Brasileira de Biociências, Porto Alegre, v. 5, supl. 1, p. 252-254, jul. 2007

IBGE-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatísticas. Disponível em https://ibge.gov.br/. Acesso em 28 de Agosto de 2019

MANICA, I. Frutas nativas, silvestres e exóticas 1. Técnicas de produção e mercado: abiu, amora-preta, araçá, bacuri, biribá, carambola, cereja-do-riogrande, jaboticaba. Porto Alegre: Cinco Continentes, 327p. 2000.

MARGEN S. The Wellness Encyclopedia of Food and Nutrition. New York: Health Letter Assoc, p.271-2. 1992.

MORTON JF. Fruits of warm climates. Miami: Flair Books, p.125-8. 1987.

OLIVEIRA, M. T. R de.; BERBERT, P. A.; PEREIRA R. de C.; VIEIRA, H. D.; CARLESSO, V. O. Características biométricas e físico-químicas do fruto, morfologia da semente e da plântula de Averrhoa bilimbi L. Oxalidaceae). Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v.33, n.2, p.251-260, 2011. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1590/S0101-31222011000200007>. Acesso em: 23 de agosto de 2013.

POMMER, C. V.; SOBIERAJSKI, G. da R.; YAMANISHI, O. K. Carambola. Informações técnicas. O Agronômico. Campinas. V.58(1/2). p.11-14. 2006.

TEIXEIRA, G.H.A.; DURIGAN, J.F.; DONADIO, L.C.; SILVA, J.A.A. Caracterização pós-colheita de seis cultivares de carambola (Averrhoa carambola L.). Revista Brasileira de Fruticultura, v.23, n.3, p.546-550. 2001. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452001000300019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt

Downloads

Publicado

2020-07-31

Como Citar

Cruz, R. R., Farias, C. B. M., Ramos, L. P. N., Pimenta, N., Leite, D. M., & Karsburg, I. V. (2020). Fruit, seed and sugar biometry of Averrhoa carambola L. (Oxilacedaceae). Scientific Electronic Archives, 13(8), 31–34. https://doi.org/10.36560/13820201036

Edição

Seção

Ciências Agrárias

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 > >>