Biometric and physical-chemical analysis of pequis collected in the state of Mato Grosso.

Autores

  • J. Bess Universidade Federal de Mato Grosso
  • S. S. Araújo Universidade Federal de Mato Grosso
  • B. P. Grellmann
  • D. C. Cruz Universidade Federal de Mato Grosso
  • M. Alamino
  • J. O. F. Melo Universidade Federal de São João del Rei
  • L. D. C. B. Reina Universidade Federal de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.36560/131220201246

Palavras-chave:

Caryocar brasiliense Camb, biometrics, physicochemical characteristic, cerrado

Resumo

Commonly found in Mato-grossense Cerrado, the pequi tree (Caryocar brasiliense Camb) produces a fruit called pequi, which is sold and consumed by the population where it is produced, in cream, candies, ice creams or in natura, as a typical regional side dish. It is a highly nutritious fruit and hence necessary to the population. The aim of this study was to proceed with the biometric and physical-chemical analysis of pequis collected in the north of the state of Mato Grosso, to contribute with a database to help identify good genoptypes for commercial and industry usage, to build a germplasm bank. Whole fruits from seven different matrixes of Caryocar brasiliense Camb were randomly collected in União do Sul-MT, seasons 2017 and 2019. The mass, transverse diameter, longitudinal diameter, volume and sphericity of fruits and pyrenes have been determined, as well as the number of pyrenes per fruit and pulp mass. The pulp was analyzed for its moisture, pH, total titratable acidity and soluble solids contents. The physical evaluation for fruits and pyrenes show that the observed matrixes had statistically significant differences in all parameters tested, especially on mass, volume and pulp mass. The pequis from matrix 7 have the best results for whole fruit and pyrenes mass, and also for pulp mass and pulp mass/whole fuit ratio. The results for moisture and physical-chemical analysis show that the observed matrixes presented statistically significant differences. The findings are similar to the ones detected in studies with pequis in other regions. Based on the results obtained, the fruits that have been analyzed may be regarded as of interest for business and industry, therefore may be considered to build a germplasm bank.

Biografia do Autor

J. Bess, Universidade Federal de Mato Grosso

Discente do Curso de Agronomia

S. S. Araújo, Universidade Federal de Mato Grosso

Discente do Curso de Agronomia

D. C. Cruz, Universidade Federal de Mato Grosso

Discente do Curso de Farmácia

J. O. F. Melo, Universidade Federal de São João del Rei

Professor lotado no Departamento de Ciências Exatas e Biológicas

L. D. C. B. Reina, Universidade Federal de Mato Grosso

Professora lotada no Instituto de Ciências Naturais, Humanas e Sociais

Referências

ALMEIDA, S. P.; SILVA, J. Piqui e Buriti: importância alimentar para a população dos cerrados. Planaltina: EMBRAPA - Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), 1994. 38p.

ALVES, A. M.; FERNANDES, D. C.; SOUSA, A. G. O.; NAVES, R. V.; NAVES, M. M. V. Características físicas e nutricionais de pequis oriundos dos estados de Tocantins, Goiás e Minas Gerais. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 17, n. 3, p. 198-203, 2014.

http://dx.doi.org/10.1590/1981-6723.6013

BATLLE-BAYER, L.; BATJES, N. H.; BINDRABAN, P. S. Changes in organic carbon stocks upon land use conversion in the Brazilian Cerrado: A review. Agriculture, Ecosystems and Environment, Amsterdã, v. 137, p. 47–58, 2010.

https://doi.org/10.1016/j.agee.2010.02.003

CARVALHO, M. C.; BURGUER, O. N. Contribuição ao estudo do pequi de Brasília. Brasília: SPAS, 1960. 15p. In: AQUINO, L. P. Extração do óleo da polpa de pequi (Caryocar brasiliense): influência das variáveis operacionais. 2007. 95p. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2007.

CHITARRA, M. A. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras: UFLA, 2005. 785p.

CORDEIRO, M. W. S. Caracterização física e química de frutos de pequizeiros (Caryocar brasiliense Camb) de diferentes regiões do estado do Mato Grosso. 2012. 50p. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) – Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2012.

DA PAZ, J. G.; PACHECO, P.; DA SILVA, C. O.; PASCOAL, G. B. Análise da composição nutricional e parâmetros físico-químicos do pequi (Caryocar brasiliense Camb.) in natura. Linkania, Maringá, v. 1, n. 8, p. 73-86, 2014.

DE ALMEIDA, A. B.; SILVA, A. K. C.; LODETE, A. R.; EGEA M. B.; LIMA, M.C.P.M.; SILVA, F. G. Assessment of chemical and bioactive properties of native fruits from the Brazilian Cerrado. Nutrition & Food Science, Melbourne, v. 49, n. 3, p. 381-392, 2019.

DE OLIVEIRA, M. C.; CURI, P. N.; PIO, R.; FARIAS, D. D. H.; RIGOTE, M. R.; SCHIASSI, M. C. E. V.; PASQUAL, M.; DE SOUZA, V. R. Physicochemical characterization, bioactive compounds and correlations in native fruits of western Mato Grosso do Sul. British Food Journal, Melbourne, v. 122, n. 3, p. 841-851, 2020.

GARCIA, L. S.; NASCIMENTO, P.; GUEDES, M. N. S.; SOUZA, A. G.; GARCIA, E. M.; TAROCO, H. A.; MELO, J. O. F. Physical and physico-chemical characterization of pequi from of the region of Sete Lagoas, MG. Scientific Electronic Archives, Rondonópolis, v. 10, n. 3, p. 6-10, 2017.

http://www.seasinop.com.br/revista/index.php?journal=SEA&page=article&op=view&path%5B%5D=465&path%5B%5D=pdf

GONÇALVES, G.A.S. Qualidade dos frutos do pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) submetidos aos processos de congelamento e cozimento. 2007. 160p. In: RAMOS, K. M. C. Variabilidade genética e uso dos frutos de pequi (Caryocar coriaceum WITTM.) na região meio-norte do Brasil. 2010. 101p. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento e Meio Ambiente) - Universidade Federal do Piauí, Teresina, 2010.

GONELI, A. L.; CORRÊA, P. M.; MAGALHÃES, F. E. A.; BAPTETINI, F. M. Concentração volumétrica e forma dos frutos de Mamona durante a secagem. Acta Scientinarum Agronomy, Maringá, v. 33, n. 1, p. 1-8, 2011.

https://doi.org/10.4025/actasciagron.v33i1.4629

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4.ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020p.

LIMA, T. L. S.; CAVALCANTE, C. L.; SOUSA, D. G.; SILVA, P. H. A.; SOBRINHO, L. G. A. Avaliação da composição físico-química de polpas de frutas comercializadas em cinco cidades do Alto Sertão paraibano. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 10, n. 2, p. 49-55, 2015.

https://doi.org/10.18378/rvads.v10i2.3378

LORENZI, H. Ãrvores brasileiras: manual de identificação e cultivo de plantas arbóreas nativas do Brasil. Nova Odessa: Plantarum, 2002, v.1, 368p. In: RIBEIRO, D. M. Propriedades físicas, químicas e bioquímicas de pequi (Caryocar brasiliense Camb) de diferentes regiões do Cerrado. 2011. 63p. Dissertação (Mestrado em Nutrição Humana) - Universidade de Brasília, Brasília, 2002.

MORZELLE, M. C. Caracterização química e física de frutos de curriola, gabiroba e murici provenientes do cerrado brasileiro. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 37, n. 1, p. 96-103, 2015.

http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-036/14

NASCIMENTO, R S. M.; COCOZZA, F. D. M. Physico-chemical characterization and biometry of fruits os “pequi†in Western Bahia. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 19, n. 8, p. 791-726, 2015.

http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v19n8p791-796

NASCIMENTO-SILVA; N. R. R.; NAVES, M. M. V. Potential of Whole Pequi (Caryocar spp.) Fruit - Pulp, Almond, Oil, and Shell - as a Medicinal Food. Journal of Medicinal Food, New York, v. 22, n. 9, p. 952-962, 2019.

https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0149

NASCIMENTO-SILVA; N. R. R.; MENDES, N. S. R.; SILVA, F. A. Nutritional composition and total phenolic compounds content of pequi pulp (Caryocar brasiliense Cambess). Journal of Bioenergy and Food Science, Macapá, v. 7, n. 2, e2812019JBFS, 2020.

https://dx.doi.org/10.18067/jbfs.v7i2.281

OLIVEIRA, D. L.; ROCHA, C. Alternativas sustentáveis para a merenda escolar com o uso de plantas do cerrado, promovendo educação ambiental. Revista Eletrônica do Mestrado em Educação Ambiental, Rio Grande, v.21, p. 35-53, 2008.

https://doi.org/10.14295/remea.v21i0.3035

OLIVEIRA, M. E. B.; GUERRA, N. B.; MAIA, A. H. N.; ALVES, R. E.; XAVIER, D. S.; MATOS, N. M. S. Caracterização física de frutos do pequizeiro nativos da Chapada do Araripe – CE. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 4, p. 1196-1201, 2009.

OLIVEIRA, M. E. B.; GUERRA, N. B.; MAIA, A. H. N.; ALVES, R. E.; MATOS, N. M. S.; SAMPAIO, F. G. M.; LOPES, M. M. T. Características químicas e físico-químicas de pequis da Chapada do Araripe, Ceará. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 1, p. 114-125, 2010.

PLÃCIDO, G. R.; SILVA, R. M.; SILVA, M. A. P.; CALIARI, M.; BELISÃRIO, C. M.; CAGNIN, C. Physical and Chemical parameters, total phenols and the antioxidante activity of Pequi (Caryocar brasiliense Camb). African Journal of Agricultural Research, Lagos, v. 106, n. 6, p. 534-542, 2015.

https://doi.org/10.5897/AJAR2014. 9364

PEREIRA, L.M.; RODRIGUES, A.C.C.; SARANTÓPOLUS, C.I.G.L.; JUNQUEIRA, V.C.A.; CARDELLO, H.MA.B.; HUBINGER, M.D. Vida de prateleira de goiabas minimamente processadas adicionadas em embalagens sob atmosfera modificada. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 23, n. 3, p. 427- 433, 2003.

REIS, A. F.; SCHMIELE, M. Characteristics and potentialities of Savanna fruits in the food industry. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 22, e2017150, 2019.

https://doi.org/10.1590/1981-6723.15017

RIBEIRO, R. A.; RODRIGUES, F. M. Genética da conservação em espécies vegetais do cerrado. Revista de Ciências Médicas e Biológicas, Salvador, v. 5, n. 3, p. 253-260, 2006.

SACRAMENTO, C.K.; MATOS, C.B.; SOUZA, C.N.; BARRETTO, W.S.; FARIA, J.C. Características físicas, físico-químicas e químicas de cajás oriundos de diversos municípios da região sul da Bahia. Magistra, Cruz das Almas, v. 19, n. 1, p. 283-289, 2007.

SCHIASSI, M. C. E. V.; SOUZA, V. R.; DE LAGO, A. M. T.; CAMPOS, L. G.; QUEIROZ, F. Fruits from the Brazilian Cerrado region: physico-chemical characterization, bioactive compounds, antioxidante activities, and sensory evaluation. Food Chemistry, Amsterdã, v. 245, p. 305-311, 2018.

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.10.104

SILVA, C. A. D. A.; FONSECA, G. G. Brazilian savannah fruits: Characteristics, properties, and potential applications. Food Science and Biotechnology, New York, v. 25, n. 5, p. 1225-1232, 2016.

https://doi.org/10.1007/s10068-016-0195-3

SOARES, B. C.; DOS SANTOS, P. H. R.; SILVA, F. H. L.; ESTEVES, E. A.; TITON, M.; FERNANDES, J. B. C. Repeatability of Physical and Chemical Characteristics in Pequi fruits. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 39, n. 2, p. 114-125, e-181, 2017.

http://dx.doi.org/10.1590/0100-29452017181

VERA, R.; NAVES, R. V.; NASCIMENTO, J. L.; CHAVES, L. J.; LEANDRO, W. M.; SOUZA, E. R. B. Caracterização física de frutos do pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) no Estado de Goiás. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 35, n. 2, p. 71-79, 2005.

http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=253020145002

VERA, R.; SOUZA, E. R. B.; FERNANDES, E. P.; NAVES, R. V.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M.; XIMENES, P. A. Caracterização física e química de frutos do pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) oriundos de duas regiões no Estado de Goiás, Brasil. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 37, n. 2, p. 93-99, 2007.

http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=253020281005

VILELA, G. F. Variações em populações naturais de Caryocar brasiliense Camb. (Caryocaraceae): fenólogicas, genéticas e de valores nutricionais de frutos. 1998. 88p. In: AQUINO, L. P. Extração do óleo da polpa de pequi (Caryocar brasiliense): influência das variáveis operacionais. 2007. 95p. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2007.

Downloads

Publicado

2020-11-30

Como Citar

Bess, J., Araújo, S. S., Grellmann, B. P., Cruz, D. C., Alamino, M., Melo, J. O. F., & Reina, L. D. C. B. (2020). Biometric and physical-chemical analysis of pequis collected in the state of Mato Grosso. Scientific Electronic Archives, 13(12), 24–30. https://doi.org/10.36560/131220201246

Edição

Seção

Ciências Agrárias

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 > >>