Preservation of the Cerrado produces fruits: fruit of the cerrado project in the microregion of Sete Lagoas, Minas Gerais
DOI:
https://doi.org/10.36560/1042017453Palavras-chave:
Pequi, cagaita, extension, alternative foods.Resumo
The Cerrado is one of the six Brazilian biomes and offers a wide variety of edible fruit species. This article is the result of an outreach program entitled Cagaita and Pequi, Economic and Social Importance of the Population of Sete Lagoas, created in 2014. It aimed to take information and build knowledge in the community about the possibility that the fruits of the Cerrado present, especially pequi and cagaita. He sought to contribute to raising awareness of the preservation of the environment and the inclusion of low-income local people, who can use the fruits as alternative food and generate income, thereby protecting and ensuring the survival of future generations and countless families that use the fruits. Still, he tried to contribute to the training and education of the students of the courses of Food Engineering and Bachelor's Degree in Interdisciplinary Biosystems UFSJ. As interventions were used methodology of work in Sete Lagoas and the region, with the support of leaflets, flyers and posters.Referências
ABREU, E. S.; VIANA, I. C.; MORENO, B. R.; TORRES, E. F. S. Alimentação mundial: uma reflexão sobre a história.Rev. Saúde Soc. v. 10, n.2, p. 3-14, 2001. [LINK]
BOTELHO, L. A. L. A. Gestão dos recurso hÃdricos em Sete Lagoas/MG: uma abordagem a partir da evolução espaço-temporal da demanda e da captação de água. 2008. 130 f. Dissertação – Departamento de Geografia, Universidade Federal de Minas Gerais. Belo Horizonte, 2008. [LINK]
CÂNDIDO, P. A. et al. A exploração do pequi na região Norte de Minas Gerais: abordagem por meio do Sistema Agroalimentar Localizado. Revista Ideas, v. 5, n. 2, p.118-138, 2012.[LINK]
DUN-DERY, E. J.; ADDO, H. O. Food Hygiene Awareness, Processing and Practice among Street Food Vendors in Ghana. Food and Public Health, 6(3), 65-74, 2016. [LINK]
FERREIRA, L. C.; MORAES, F. A.; MELO, C. P. O.; GARCIA, E. M.; TAROCO, H. A.; MELO, J. O. F. Ãguacomotemacentral na educação ambiental. Scientific Electronic Archives, v. 9, n. 2, p. 67-72, 2016. [LINK]
HARBORNE, J. B.; WILLIAMS, C. A. Advances in flavonoid research since 1992.Phytochemistry, v. 52, p. 481-504, 2000. [LINK]
JEPSON, W. A disappearing biome?Reconsidering land-cover change in the Brazilian savanna.Thegeographical journal, v. 171, n. 2, p. 99-11, 2005.[LINK]
LORENZI, H. Ãrvores brasileiras: manual de identificação e cultivo de plantas arbóreas nativas do Brasil. 4.ed. Nova Odessa: Plantarum, 1992. v.1, 368p.
MORAES, F. A.; FERREIRA, L. C; GARCIA, E. M.; TAROCO, H. A.; MELO, J. O. F. Avaliação sazonal dos parâmetros fÃsico-quÃmicos de fontes alternativas de água na região de Sete Lagoas-MG. ScientificElectronicArchives, v. 9, n. 2, p. 17-22, 2016.[LINK]
OLIVEIRA, M. E. B. CaracterÃsticas fÃsicas, quÃmicas e compostos bioativos em pequis (CaryocarcoriaceumWittm.) nativos da chapada do Araripe, Ceará. 2009. 146f.Tese (Doutorado em Nutrição) – Universidade Federal de Pernambuco, Recife, 2009. [LINK]
RIBEIRO, R. F. Pequi: o rei do cerrado. Rede Cerrado: Belo Horizonte: Rede Cerrado, 2000.]LINK]
RODRIGUES, D. B.; COSTA, L. T.; MELO, C. P. O. F.; SOUZA, A. G.; GARCIA, E. M.; TAROCO, H. A.; MELO, J. O. F. Analysis of project about Cerrado fruits developed with students from two public schools. Revista Scientific Eletronic Archives.v. 9: 3, 2016.[LINK]
SCARIOT, A.; RIBEIRO, J.F. Boas práticas de manejo para o extrativismo sustentável da Cagaita. BrasÃlia, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2015. 72 p. [LINK]
SILVA, D. B; SILVA, J. A.; JUNQUEIRA, N. T. V.; ANDRADE, L. R. M. Frutas do Cerrado. BrasÃlia: Embrapa Informação Tecnológica, 2001. 178p.
SILVA, S.; H. TASSARA. Frutas no Brasil. 5. ed. São Paulo: Editare, 2003.
VERA, R.; NAVES, R. V.; DO NASCIMENTO, J. L.; CHAVES, L. J.; LEANDRO, W. M.; SOUZA, E. R. B. Caracterização fÃsica de frutos do pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) no Estado de Goiás. Pesquisa Agropecuária Tropical (AgriculturalResearch in theTropics), 35(2), 71-79, 2007. [LINK]
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
A revista se reserva o direito de fazer alterações nas regras originais, na ortografia e na ordem gramatical, a fim de manter o idioma de culto padrão, respeitando, no entanto, o estilo dos autores. Os artigos publicados são de propriedade da revista Scientific Electronic Archives, tornando-se sua reimpressão total ou parcial, sujeitos à autorização expressa da direção da revista. A fonte original da publicação deve ser mantida. Os originais não serão devolvidos aos autores. As opiniões expressas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.
The journal reserves the right to make changes to the original rules, spelling and grammatical order, in order to keep the language of worship default, respecting, however, the style of the authors. Articles published are the property of Scientific Electronic Archives magazine, becoming its total or partial reprint, subject to the express authorization of the direction of the journal. The original source of publication should be retained. The originals will not be returned to the authors. Opinions expressed by authors of articles are solely your responsibility.
This journal uses the License Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.