Stability evaluation of emulsion developed with extracts of Aloe vera (Aloe vera L.), Calendula (Calendula officinalis L.), Camomila (Matricaria chamomilla L.) and Asiatic centella (Centella asiatica L.)

Autores

  • J. Kotowy Universidade Positivo
  • F. B. Marcondes Universidade Federal de Mato Grosso - Campus Sinop
  • T. F. B. X. Silva Universidade do Porto
  • N. C. Lubi Faculdades Pequeno Principe

DOI:

https://doi.org/10.36560/13102020916

Palavras-chave:

stability study, glycolic extracts, Aloe vera, Calendula officinalis, Matricaria chamomilla, Centella asiática.

Resumo

The emulsions are cosmetic and pharmaceutical forms developed for topical use, ideal for the incorporation of active ingredients such as plant extracts, because of a great affinity with the skin when compared with other formulations. However, they are thermodynamically unstable systems and sometimes the addition of active principles can destabilize the system. The Stability study is a tool for the development of products, because when submitting a formulation to different tests, one can evaluate behaviors that indicate storage conditions or even make commercialization impossible. The study used the glycolic extracts of Aloe vera L. which presents mucílago in its composition, used in cosmetology and treatment of burns, Calendula officinalis L. which possesses cicatrizing and anti-inflammatory property, Matricaria Chamomilla L. which has anti-inflammatory feature and antiseptic, and Centella Asiatica L. which has anti-inflammatory, healing and calming properties. The extracts were incorporated into an emulsion and evaluated separately. The choice of extracts was made at random. After the evaluation of the physical-chemical stability and organoleptic characteristics, which lasted 60 days, it was possible to conclude that the emulsion developed with non-ionic self-emulsifying wax (Polavax) is very unstable when added with the glycolic extracts of Aloe vera L., Calendula officinalis L., Matricaria chamomilla L. and Centella asiatica L., not tolerating large temperature variations with changes in viscosity and pH.

Biografia do Autor

T. F. B. X. Silva, Universidade do Porto

Possui graduação em Farmácia pela Universidade Federal do Paraná (1991) e graduação em Design de Produto pela Universidade Tuiuti do Paraná (2002) . Possui especialização em Produtos Naturais pela Universidade Federal do Paraná (1987) e mestrado profissionalizante em Gestão Ambiental pela Universidade Positivo (2007). Atualmente é professor adjunto da Universidade Positivo e do Centro Universitário Uniandrade. Ministrou as disciplinas de Deontologia e Legislação Farmacêutica e Administração e Gestão Farmacêutica. Atualmente ministra as disciplinas de Farmacotécnica, Tecnologia de Cosméticos e Farmácia Hospitalar. Coordena o Estágio Supervisionado em Farmácia e Estágio Supervisionado em Indústria.

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Publicado

2020-09-30

Como Citar

Kotowy, J., Marcondes, F. B., Silva, T. F. B. X., & Lubi, N. C. (2020). Stability evaluation of emulsion developed with extracts of Aloe vera (Aloe vera L.), Calendula (Calendula officinalis L.), Camomila (Matricaria chamomilla L.) and Asiatic centella (Centella asiatica L.). Scientific Electronic Archives, 13(10), 97–101. https://doi.org/10.36560/13102020916

Edição

Seção

Ciências da Saúde