Frequency and eating habit of potato, carrot and beet, by agronomy scholars
DOI:
https://doi.org/10.36560/131220201148Palavras-chave:
Healthy eating, Tuberous vegetables, MarketplaceResumo
The consumption of vegetables in daily meals can contribute to a healthy life, since the youth. However, there are few studies that aim to identify the students' eating habits regarding potatoes, carrots and beets. In this aspect, the objective was to evaluate the frequency and reason for consumption of potatoes, carrots and beets by students in the Agronomy area, in a public university federal. To that end, a questionnaire composed of objective questions regarding the socioeconomic profile, frequency and eating habits was applied to 32 students. It was observed that most of the students presented a food frequency in relation to potatoes, carrots and beets, with the potato being the most consumed daily. On average, these vegetables are consumed 2 to 4 times a week, with female participants being the most frequent consumers. It was also observed that the taste (28.12%) and nutritional value (35.42%) are the main factors that lead agronomy students to consume the tuberosas, and their consumption is discouraged due to economic reasons, such as high price and market for potato (50.00%) and carrot (31.25%), and for sensorial issues such as appearance (beet and carrot - 31.25%) and flavor (beet - 31.25%).
Referências
BRASIL. Ministério da Saúde - Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2.ed. BrasÃlia (DF); 2014. http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_ brasileira_2ed.pdf
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Indicadores de Vigilância Alimentar e Nutricional. BrasÃlia: Ministério da Saúde, 2009. 140 p.
CANELLA, D. S.; LOUZADA, M. L. C.; CLARO, R. M.; COSTA, J. C.; BANDONI, D. H.; LEVY, R. B.; MARTINS, A. P. B. Consumo de hortaliças e sua relação com os alimentos ultraprocessados no Brasil. Revista de Saúde Pública. v. 52, n. 1, p. 1-11, 2018. DOI: http://dx.doi.org/10.11606/s1518-8787.2018052000111
DIAS, A. C. P.; PINTO, N. A V. D; YAMADA, L. T. P.; MENDES, K. L.; FERNANDES, A. G. Avaliação do consumo de hortaliças não convencionais pelos usuários das unidades do programa saúde da famÃlia (PSF) de Diamantina – MG. Alimentação e Nutrição. v. 16, n. 3, p. 279 – 284, 2005.
DUARTE, G. D.; GUIMARÃES, L. V.; SEGRI, N. J.; MARTINS, M. S. A. S; MALTA, D. C. Diferenças no consumo de alimentos entre homens e mulheres entrevistados pelo inquérito telefônico vigitel. Revista brasileira em promoção da saúde. v. 30, n. 1, p. 1 – 12. 2017. DOI: 10.5020/18061230.2017.6165
EMBRAPA HORTALIÇAS. Hortaliças em Revista. A importância Nutricional das Hortaliças. 2012. https://www.embrapa.br/documents/1355126/2250572/revistaed2.pdf/74bbe524-a730-428f-9ab0-ad80dc1cd412.
FIGUEIREDO, I. C. R.; JAIME, P. C.; MONTEIRO, C. A. Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos da cidade de São Paulo. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 42, n. 5, p. 777-785, 2008. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102008005000049
IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Janeiro, 2011. http://www.ibge.gov.br/ home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2008_2009_ analise_consumo/pofanalise_2008_2009.pdf>
MENDES, K. L.; CATÃO, L. P. Avaliação do consumo de frutas, legumes e verduras por adolescentes de Formiga – MG e sua relação com fatores socioeconômicos. Alimentação e Nutrição. v. 21, n. 2, p. 291 – 296, 2010.
OLIVEIRA, A. C. A.; SILVA, A. F.; RAPOSO, N. R. B.; CHICOUREL, E. L. Consumo de hortaliças por estudantes do curso de farmácia da Universidade Federal Juiz de Fora. UH Revista. v. 27, n. 3, p. 377-385. 2012.
OLIVEIRA, M. S.; LACERDA, L. N. L.; SANTOS, L. C.; LOPES, A. C. S.; CÂMARA, A. M. C. S.; MENZEL, H. K.; HORTA, P. M. Consumo de frutas e hortaliças e as condições de saúde de homens e mulheres atendidos na atenção primária à saúde. Ciência & Saúde Coletiva. v. 20, n. 8, p 2313-2322, 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1413-81232015208.18272014.
QUEIROZ, A. T.; SANTOS, T. A. Perfil do consumo de hortaliças na região de Itapetinga – SP. Revista perspectiva e gestão, educação e tecnologia. v. 4, n. 8, 2015.
RAMALHO, A. A.; DALAMARIA, T.; SOUZA, O. F. Consumo regular de frutas e hortaliças por estudantes universitários em Rio Branco, Acre, Brasil: prevalência e fatores associados. Caderno Saúde Pública. v. 28, n. 7, p. 1405-1413, 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2012000700018.
REZENDE, L. F. M.; AZEREDO, C. M.; CANELLA, D. S.; LUIZ, O. C.; LEVY, R. B.; ELUF NETO, J. Coronary heart disease mortality, cardiovascular disease mortality and all-cause mortality attributable to dietary intake over 20 years in Brazil. Int J Cardiol. n. 1, v. 217, n. 1, p. 64-68, 2016. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2016.04.176
WILLETT, W.C. Nutritional epidemiology. 2 ed. New York: Oxford University Press, 2000. 528 p.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
A revista se reserva o direito de fazer alterações nas regras originais, na ortografia e na ordem gramatical, a fim de manter o idioma de culto padrão, respeitando, no entanto, o estilo dos autores. Os artigos publicados são de propriedade da revista Scientific Electronic Archives, tornando-se sua reimpressão total ou parcial, sujeitos à autorização expressa da direção da revista. A fonte original da publicação deve ser mantida. Os originais não serão devolvidos aos autores. As opiniões expressas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.
The journal reserves the right to make changes to the original rules, spelling and grammatical order, in order to keep the language of worship default, respecting, however, the style of the authors. Articles published are the property of Scientific Electronic Archives magazine, becoming its total or partial reprint, subject to the express authorization of the direction of the journal. The original source of publication should be retained. The originals will not be returned to the authors. Opinions expressed by authors of articles are solely your responsibility.
This journal uses the License Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.