Production and characterization of tannia rhizome flour
DOI:
https://doi.org/10.36560/13920201201Palavras-chave:
Centesimal composition, Vegetable, Xanthosoma sagittifolium SchottResumo
Tannia is an unconventional vegetable of high nutritional value. In Brazil, only its leaves are used, and the use of its rhizome is advantageous to avoid post-harvest losses and to reduce waste. Thus, the objective of this work is to produce and characterize the tannia rhizome flour in terms of its physical-chemical characteristics, centesimal composition, and technological properties. The flour was obtained by drying the rhizome slices at 65 °C in a drying oven and subsequent grinding. The fineness modulus was 3.10, with a classification between fine and medium, with a yield of 14.36%. With a pH of 5.43, and a titratable acidity of 4.09%, it was classified as low acid. As it presents water activity equal to 0.23% and moisture content of 6.07%, it is a product without risk of microbial development. The water solubility (16%), milk solubility (11.44%), WAI (8.08 g.g-1), MAI (6.52 g.g-1) and OAI (3.68 g.g-1) obtained, show an excellent application of the flour in meat products, instantaneous and milk-based, proving its viability in the use of the tannia rhizome flour as a nutritional source for the population and a possible ingredient in formulations of food products.Referências
ÃLVARES, V. S. et al. Caracterização fÃsico-quÃmica de farinhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) dos povos indÃgenas kaxinawa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 15, 2013, Salvador. Anais[...] Salvador: SBM, 2013. p. 791-795.
AMORIM, K. A. et al. Granulometria e atividade de água de farinha de trigo, polvilho e trigo moÃdo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25, 2016, Gramado. Anais[...] Gramado: FAURGS, 2016.
ANDERSON, R. A. et al. Gelatinization of corn grits by roll-and extrusion-cooking. Cereal Science Today, Minneapolis, v. 14, n. 1, p. 4-12, 1969.
ANDRADE, L. A. et al. Farinha desmucilada de taro utilizada na elaboração de bolos. CientÃfica, Jaboticabal, v. 43, n. 3, p. 203-214, 2015.
AOAC (Association of Official Analytical Chemistry). Official methods of analysis. Gaithersburg: 19th edn., 2012.
ARAUJO, C. S. P. et al. Desidratação de batata-doce para fabricação da farinha. Agropecuária CientÃfica no Semiárido, ParaÃba, v. 11, n. 4, p. 33-41, 2015.
ARAUJO, K. T. A. et al. Caracterização fÃsico-quimica de farinha de frutas tropicais. Revista Brasileira de Agrotecnologia, Garanhuns, v. 7, n. 2, p. 110-115, 2017.
BAIOCCHI, M. L. M. Aproveitamento de subproduto do beneficiamento de arroz: desenvolvimento de farinha modificada como alternativa para a indústria de panificação. 2011. 103f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2011.
BECKER, F. S. Caracterização de farinhas cruas e extrusadas obtidas a partir de grãos quebrados de diferentes genótipos de arroz. 2010. 49f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2010.
BLIGH, E.G.; DYER, W. J. A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal of Biochemistry and Physiology, Canada, Ottawa, v.37, n.8, p 911-917,1959.
BORDA, A. M.; SARMENTO, S. B. S.; LEONEL, M. Efeito dos parâmetros de extrusão sobre as propriedades funcionais de extrusados da farinha de batata-doce. Ciência e Tecnologia de Alimentos. Campinas, v. 25, n. 4, p. 835-843, 2005.
BORGES, J. T. S. et al. Caracterização fÃsico-quÃmica e reológica de farinhas mistas de trigo e linhaça. CEPPA, Curitiba, v. 29, n. 2, p. 159-172,2011.
BRASIL. Instrução normativa n° 8, de 3 junho de 2005. Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade da Farinha de Trigo. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, BrasÃlia, DF, 03 jun. 2005.
BRASIL, Portaria nº 763, de 28 de dezembro de 2004. Regulamento técnico de identidade e de qualidade para a classificação da farinha de trigo BrasÃlia, Diário Oficial da República Federativa do Brasil, BrasÃlia, DF, 28 dez. 2004.
CASTRO, D. S. et al. Efeito da temperatura sobre a composição fÃsico-quÃmica e compostos bioativos de farinha de taro obtida em leito de jorro. Braz. J. Food Technol., Campinas, v. 20, 2017.
COSTA, A. P. F.; PINTO, E. G.; SOARES, D. S. B. Obtenção de farinha de mesocarpo de pequi. Revista Agrarian, Dourados, v. 10, n. 38, p. 349-354, 2017.
DUNCK, H.; OLIVEIRA, J. S. Produção e utilização de farinha de taioba em produtos panificados. 2013. 75 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2013.
EMBRAPA. Manual de métodos de análise do solo. 2 ed. Rio de Janeiro: Centro Nacional de Pesquisas de Solos, 1997.
FREITAS, A. A. de; KWIATKOWSKI, A.; TANAMATI, A. A. C.; FUCHS, R. H. B. Uso de farinha de batata inglesa (Solanum tuberosum l.) cv. monalisa em misturas para cobertura de empanados de frango. Publ. UEPG Ci. Exatas Terra, Ci. Agr. Eng., Ponta Grossa, v. 11, n. 2, p. 17-26, 2005.
GARCIA, D. M. Análise de atividade de água em alimentos armazenados no interior de granjas de integração avÃcola. 2004. 50f. Dissertação (Mestrado em Ciência Veterinária) - Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2004.
GUIMARAES, J. R. A. Caracterização fÃsico-quÃmica e composição mineral de Pereskia aculeata Mill., Pereskia grandifolia Haw. e Pereskia bleo (Kunth) DC. 2018. 74f. Tese (Doutorado em Agronomia) - Faculdade de Ciências Agronômicas da Universidade Estadual Paulista, Botucatu, 2018.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analÃticas do Instituto Adolfo Lutz: métodos quÃmicos e fÃsicos para análises de alimentos. 1. ed. Digital. São Paulo: IAL, 2008.
KELEN, M. E. B et al. Taioba (Xanthosoma sagittifolium). In: KELEN, M. E. B et al. Plantas alimentÃcias não convencionais Pancs: hortaliças espontâneas e nativas. 1 ed. Porto Alegre: UFRGS, 2015. p. 37-38.
LEAL, M. J. B. et al. CaracterÃsticas fÃsico-quÃmicas de farinhas de duas cultivares de feijão – CAUPI (Vigna unguiculata L. Walp): BRS Tumucumaque e BRS Aracê. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO, 3., 2013, Recife. Anais[...] Recife: CONAC, 2013.
LEONEL, M. et al. Efeitos de parâmetros de extrusão nas propriedades fÃsicas de produtos expandidos de inhame. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 26, n. 2, p. 459-464, 2006.
LEONEL, M.; OLIVEIRA, M. A.; DUARTE FILHO, J. Espécies tuberosas tropicais como matérias-primas amiláceas. Revista RaÃzes e Amidos Tropicais, Botucatu, v. 1, p. 49-68, 2005.
MELO FILHO, A. B.; VASCONCELOS, M. A. S. QuÃmica de Alimentos. Recife: UFRPE, 2011.
OKEZIE, B. O.; BELLO, A. B. Physicochemical and functional properties of winged bean flour and isolate compared with soy isolate, J. Food Sci, Illinois, Chicago, v. 53, p. 450-454, 1988.
ORTIZ, D. W. Cascas de frutas: estudo das propriedades nutricionais e tecnológicas. 2016. 61f. Dissertação (Mestrado em Ciência e tecnologia de alimentos) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2016.
PAGANI, A. A. C.; SANTOS, J. Estudo da estabilidade fÃsico-quÃmica de duas variedades de batata-doce (Ipomea batatas L.) após o processo de secagem e durante o armazenamento. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TECHNOLOGICAL INNOVATION, 8. 2017, Aracaju. Anais […] Aracaju: ISTI, 2017.
PÉREZ, E. E.; GUTIÉRREZ, M. E.; DEDELAHAYE, E. P. Production and Characterization of Xanthosoma sagittifolium and Colocasia esculenta Flours. J. Food Sci. Illinois, Chicago, v. 72, n. 6, p. 367-371, 2007.
PINHEIRO, D. M.; PORTO, K. R. A.; MENEZES, M. E. S. A quÃmica dos alimentos: carboidratos, lipÃdeos, proteÃnas, vitaminas e minerais. Maceió: EDUFAL, 2005.
PITA, J. S. L. Caracterização fÃsico-quÃmica e nutricional da polpa e farinha da casca de maracujazeiros do mato e amarelo. 2012. 80f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, 2012.
QUINTAS JUNIOR, A. W. et al. Processamento de taioba (Xanthosoma taioba) para a produção de farinha e utilização em produções gastronômicas. In: ENCONTRO LATINO AMERICADO DE INICIAÇÃO CIENTÃFICA, 22. ENCONTRO LATINO AMERICANODE PÓS-GRADUAÇÃO, 18. ENCONTRO DE INICIAÇÃO À DOCÊNCIA, 8. 2018, Vale do ParaÃba. Resumos [...] Vale da ParaÃba:2018, p. 1-2.
SANTANA, G. S.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; EGEA, M. B. CaracterÃsticas tecnológicas de farinhas vegetais comerciais. Revista de Agricultura Neotropical, Cassilândia, v. 4, n. 2, p. 88-95, 2017.
SEGANFREDO, R. et al. Influência do momento de colheita sobre a deterioração pós-colheita em folhas de taioba. Horticultura Brasileira, BrasÃlia, v. 19, n. 3, p. 184-187, 2001.
SOUZA, J. M. L. et al. Variedade fÃsico-quÃmica de farinhas de mandioca. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 4, p. 907-912, 2008.
SOUZA, J. S. S. de. Caracterização nutricional, fitoquÃmica e biológica da Xanthosoma sagittifolium (L.) Shott (taioba). 2018. 70f. Dissertação (Mestrado em Nutrição). Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2018.
VIEIRA, T. S. et al. Efeito da substituição da farinha de trigo no desenvolvimento de biscoitos sem glúten. Braz. J. Food Technol., Campinas v. 18, n. 4, p. 285-292, 2015.
ZANOTTO D. L.; BELLAVER C. Método de determinação da granulometria de ingredientes para uso em rações de suÃnos e aves. Embrapa: CNPSA, p. 1-5, 1996.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
A revista se reserva o direito de fazer alterações nas regras originais, na ortografia e na ordem gramatical, a fim de manter o idioma de culto padrão, respeitando, no entanto, o estilo dos autores. Os artigos publicados são de propriedade da revista Scientific Electronic Archives, tornando-se sua reimpressão total ou parcial, sujeitos à autorização expressa da direção da revista. A fonte original da publicação deve ser mantida. Os originais não serão devolvidos aos autores. As opiniões expressas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.
The journal reserves the right to make changes to the original rules, spelling and grammatical order, in order to keep the language of worship default, respecting, however, the style of the authors. Articles published are the property of Scientific Electronic Archives magazine, becoming its total or partial reprint, subject to the express authorization of the direction of the journal. The original source of publication should be retained. The originals will not be returned to the authors. Opinions expressed by authors of articles are solely your responsibility.
This journal uses the License Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.