Effect of live yeast on performance of piglets
DOI:
https://doi.org/10.36560/1022017308Palavras-chave:
Probiotics, Pigs, Saccharomyces cerevisiae, Pathogenic microorganisms.Resumo
Antibiotics are traditional growth promoters for pigs, aimed at improving animal performance. However, their widespread use in animal diets has been questioned due to the risk of toxicity and endanger human health, and may also cause problems of bacterial resistance to antibiotics. This resulted in a search for substitutes additives such as probiotics base of live yeast (Saccharomyces cerevisiae) that are able to colonize the gut, keeping your balance and creating a barrier against pathogenic microorganisms, and thus improve animal performance.
Given the above, the objective of this study is to evaluate the effect of probiotic live yeast on the performance parameters of piglets in the nursery phase. The experiment was conducted in the swine industry, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campus Dois Vizinhos. Crusaders 18 piglets were used 50 days old and weighing 12 kg, distributed in a completely randomized design containing two treatments (T1 - basal diet without inclusion of enhancers efficiency and T2 - basal diet + 0.2% addition of probiotic). The probiotic used in food as a source of T2 has the live yeast Saccharomyces cerevisiae. The animals were subjected to 7 days of adaptation, this time receiving the basal diet. Feed intake, feed conversion, weight gain, economic viability and stool consistency were evaluated. Performance data submitted to analysis of variance, and the difference between the observed average by F test. Just feed intake showed a statistical difference (P <0.05) where the diet containing the probiotic (T2) showed a lower consumption. Thus it can be concluded that the use of live yeast are positively influenced the economic and productive performance of piglets.
Â
Referências
ARAÚJO, Lúcio. F.; JUNQUEIRA, Otto. M.; LOPES, EurÃpedes. L.; ARAÚJO, Cristiane. S. S.; ORTOLAN, Josiane. H.; LAURETIZ, Antônio. C. Utilização da levedura desidratada (Saccharomyces cerevisiae) para leitões na fase inicial. Ciência Rural, vol. 36, n. 5, p. 1576-1581, set./out., 2006.
ASSISTAT – Assistência estatÃstica. Versão 7,5 beta, 2008.
BARROS, Danilo. S.; CARAMORI, João. G. J.; CORRÊA, Valney. S.; ABREU, Joadil. G.; FRAGA, Alessandro. L.; MAINARDI, Felipe; DUTRA, Valéria. Efeito da adição de probiótico e prebiótico sobre o ganho de peso, consumo de ração e ocorrência de diarréia em leitões na fase de aleitamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Cuiabá, v. 9, n. 3, p. 469-479, jul./set., 2008.
BRAZ, Débora. B.; COSTA, Leandro. B.; BERENCHTEIN, Bernardo.; TSE, Marcos. L. P.; ALMEIDA, Vivian. V.; MIYADA, Valdomiro. S. Acidificantes como alternativa aos antimicrobianos promotores do crescimento de leitões. Archivos de zootecnia, v. 60, n. 231, p. 745-756, 2011.
HUAYNATE, Rizal. A. R.; THOMAZ, Maria. C.; KRONKA, Rodolfo. N.; FRAGA, Alessandro. L.; SCANDOLERA, Antônio. J.; BUDIÑO, Fábio. E. L. Uso de probiótico em dietas de suÃnos: incidência de diarreia, desempenho zootecnico e digestibilidade de ração. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science. V. 43, n. 5, p. 664-673, 2006.
MENTEN, José. F. M. Aditivos alternativos na nutrição de aves: probióticos e prebióticos. In: Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 38., Anais... Piracicaba, SBZ, p. 141-157, 2001.
MIYADA, Valdomiro. S.; LAVORENTI, Abel; PACKER, Irineu. U. A levedura seca como ingrediente de rações fareladas ou peletizadas de leitões em recria. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 21, n. 3, p. 439-446, 1992.
MOREIRA, Ivan.; ANDREOTTI, Flávio. L.; FURLAN, Antônio. C.; SCAPINELLO, Cláudio.; MARTINS, Elias. N. Viabilidade da utilização da levedura de recuperação (Saccharomyces spp.), seca pelo método spray-dry, na alimentação de leitões em fase de creche. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 27, n. 2, p. 319-324, 1998.
PENZ, Antônio. M. R. A produção animal brasileira frente às exigências dos mercados importadores atuais e futuros. In: Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 40., Anais... Santa Maria, SBZ, CD-ROM, 2003.
ROSTAGNO, Horacio. S.; ALBINO, Luiz. F. T.; DONZELE, Juarez. L.; GOMES, Paulo. C.; OLIVEIRA, Rita. F.; LOPES, Darci. C.; FERREIRA, Aloizio. S.; BARRETO, Sergio. L. T. Tabelas brasileiras para aves e suÃnos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 3 ed., Viçosa: UFV, Departamento de Zootecnia, 2011.
SANTOS, Vivian. M.; THOMAZ, Maria. C.; PASCOAL, Leandro. A. F.; RUIZ, Urbano. S.; WATANABE, Pedro. H.; HUAYNATE, Rizal. A. R.; SILVA, Susana. Z.; FARIA, Henrique. G. Digestibilidade, desempenho e caracterÃsticas morfofisiológicas do trato digestório de leitões desmamados sob dietas com mananoligossacarÃdeo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 45, n. 1, p. 99-105, 2010.
SILVA, Caio. A.; HOSHI, Edgard. H.; PACHECO, Graziela. D.; BRIGANÓ, Marcus. V. Avaliação de probióticos (Pediococcus acidilactici e Bacillus subtilis) após o desmame e efeitos no desempenho dos leitões. Revista semina: Ciências Agrárias. Londrina, v. 27, n. 1, p. 133-140, jan./mar. 2006.
UTIYAMA, Carlo. E.; OETTING, Liliana. L.; GIANI, Pedro. A.; RUIZ, Urbano. S.; MIYADA, Valdomiro. S. Efeitos de antimicrobianos, prebióticos, probióticos e extratos vegetais sobre a microbiota intestinal, a freqüência de diarréia e o desempenho de leitões recém-desmamados. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 35, n. 6, Nov./Dec., 2006.
WALKER, Alan. W.; DUFFY, Linda. C. Diet and bacterial colonization: Role of probiotics and prebiotics. The Journal of Nutritional Biochemistry, v. 9, n. 12. p. 668-675, 1998.
SOBESTIANSKY, J. et al. Suinocultura Intensiva. Produção, Manejo e Saúde do Rebanho. BrasÃlia: Embrapa – SPI; Concórdia: Embrapa – CNPSa, 2. ed. 1998. 388p.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
A revista se reserva o direito de fazer alterações nas regras originais, na ortografia e na ordem gramatical, a fim de manter o idioma de culto padrão, respeitando, no entanto, o estilo dos autores. Os artigos publicados são de propriedade da revista Scientific Electronic Archives, tornando-se sua reimpressão total ou parcial, sujeitos à autorização expressa da direção da revista. A fonte original da publicação deve ser mantida. Os originais não serão devolvidos aos autores. As opiniões expressas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.
The journal reserves the right to make changes to the original rules, spelling and grammatical order, in order to keep the language of worship default, respecting, however, the style of the authors. Articles published are the property of Scientific Electronic Archives magazine, becoming its total or partial reprint, subject to the express authorization of the direction of the journal. The original source of publication should be retained. The originals will not be returned to the authors. Opinions expressed by authors of articles are solely your responsibility.
This journal uses the License Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.