Preservation of the Cerrado produces fruits: fruit of the cerrado project in the microregion of Sete Lagoas, Minas Gerais

Autores

  • D. B. Rodrigues UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI
  • L. T. Costa UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI
  • T. S. Lopes UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI
  • A. G. Souza UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI
  • E. M. Garcia UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI
  • C. P. O. F. Melo UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI
  • H. A. Taroco UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI
  • J. O. F. Melo Universidade Federal de São João del Rei

DOI:

https://doi.org/10.36560/1042017453

Palavras-chave:

Pequi, cagaita, extension, alternative foods.

Resumo

The Cerrado is one of the six Brazilian biomes and offers a wide variety of edible fruit species. This article is the result of an outreach program entitled Cagaita and Pequi, Economic and Social Importance of the Population of Sete Lagoas, created in 2014. It aimed to take information and build knowledge in the community about the possibility that the fruits of the Cerrado present, especially pequi and cagaita. He sought to contribute to raising awareness of the preservation of the environment and the inclusion of low-income local people, who can use the fruits as alternative food and generate income, thereby protecting and ensuring the survival of future generations and countless families that use the fruits. Still, he tried to contribute to the training and education of the students of the courses of Food Engineering and Bachelor's Degree in Interdisciplinary Biosystems UFSJ. As interventions were used methodology of work in Sete Lagoas and the region, with the support of leaflets, flyers and posters.

Biografia do Autor

D. B. Rodrigues, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI

Graduanda em Engenharia de Alimentos da UFSJ

L. T. Costa, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI

Graduanda em Engenharia de Alimentos da UFSJ

T. S. Lopes, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI

Graduanda em Engenharia de Alimentos da UFSJ

E. M. Garcia, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI

Docente da UFSJ

C. P. O. F. Melo, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI

Secretária Executiva

H. A. Taroco, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL REI

Docente UFSJ

J. O. F. Melo, Universidade Federal de São João del Rei

Docente do Departamento de Ciências Básicas do campus  Sete Lagoas da UFSJ. Ãrea de atuação análise ambienta, fitoquímica e síntese de heterociclos.

Referências

ABREU, E. S.; VIANA, I. C.; MORENO, B. R.; TORRES, E. F. S. Alimentação mundial: uma reflexão sobre a história.Rev. Saúde Soc. v. 10, n.2, p. 3-14, 2001. [LINK]

BOTELHO, L. A. L. A. Gestão dos recurso hídricos em Sete Lagoas/MG: uma abordagem a partir da evolução espaço-temporal da demanda e da captação de água. 2008. 130 f. Dissertação – Departamento de Geografia, Universidade Federal de Minas Gerais. Belo Horizonte, 2008. [LINK]

CÂNDIDO, P. A. et al. A exploração do pequi na região Norte de Minas Gerais: abordagem por meio do Sistema Agroalimentar Localizado. Revista Ideas, v. 5, n. 2, p.118-138, 2012.[LINK]

DUN-DERY, E. J.; ADDO, H. O. Food Hygiene Awareness, Processing and Practice among Street Food Vendors in Ghana. Food and Public Health, 6(3), 65-74, 2016. [LINK]

FERREIRA, L. C.; MORAES, F. A.; MELO, C. P. O.; GARCIA, E. M.; TAROCO, H. A.; MELO, J. O. F. Ãguacomotemacentral na educação ambiental. Scientific Electronic Archives, v. 9, n. 2, p. 67-72, 2016. [LINK]

HARBORNE, J. B.; WILLIAMS, C. A. Advances in flavonoid research since 1992.Phytochemistry, v. 52, p. 481-504, 2000. [LINK]

JEPSON, W. A disappearing biome?Reconsidering land-cover change in the Brazilian savanna.Thegeographical journal, v. 171, n. 2, p. 99-11, 2005.[LINK]

LORENZI, H. Ãrvores brasileiras: manual de identificação e cultivo de plantas arbóreas nativas do Brasil. 4.ed. Nova Odessa: Plantarum, 1992. v.1, 368p.

MORAES, F. A.; FERREIRA, L. C; GARCIA, E. M.; TAROCO, H. A.; MELO, J. O. F. Avaliação sazonal dos parâmetros físico-químicos de fontes alternativas de água na região de Sete Lagoas-MG. ScientificElectronicArchives, v. 9, n. 2, p. 17-22, 2016.[LINK]

OLIVEIRA, M. E. B. Características físicas, químicas e compostos bioativos em pequis (CaryocarcoriaceumWittm.) nativos da chapada do Araripe, Ceará. 2009. 146f.Tese (Doutorado em Nutrição) – Universidade Federal de Pernambuco, Recife, 2009. [LINK]

RIBEIRO, R. F. Pequi: o rei do cerrado. Rede Cerrado: Belo Horizonte: Rede Cerrado, 2000.]LINK]

RODRIGUES, D. B.; COSTA, L. T.; MELO, C. P. O. F.; SOUZA, A. G.; GARCIA, E. M.; TAROCO, H. A.; MELO, J. O. F. Analysis of project about Cerrado fruits developed with students from two public schools. Revista Scientific Eletronic Archives.v. 9: 3, 2016.[LINK]

SCARIOT, A.; RIBEIRO, J.F. Boas práticas de manejo para o extrativismo sustentável da Cagaita. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2015. 72 p. [LINK]

SILVA, D. B; SILVA, J. A.; JUNQUEIRA, N. T. V.; ANDRADE, L. R. M. Frutas do Cerrado. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2001. 178p.

SILVA, S.; H. TASSARA. Frutas no Brasil. 5. ed. São Paulo: Editare, 2003.

VERA, R.; NAVES, R. V.; DO NASCIMENTO, J. L.; CHAVES, L. J.; LEANDRO, W. M.; SOUZA, E. R. B. Caracterização física de frutos do pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) no Estado de Goiás. Pesquisa Agropecuária Tropical (AgriculturalResearch in theTropics), 35(2), 71-79, 2007. [LINK]

Downloads

Publicado

2017-08-11

Como Citar

Rodrigues, D. B., Costa, L. T., Lopes, T. S., Souza, A. G., Garcia, E. M., Melo, C. P. O. F., Taroco, H. A., & Melo, J. O. F. (2017). Preservation of the Cerrado produces fruits: fruit of the cerrado project in the microregion of Sete Lagoas, Minas Gerais. Scientific Electronic Archives, 10(4), 40–44. https://doi.org/10.36560/1042017453

Edição

Seção

Ciências Biológicas

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 > >>