Physical and physico-chemical characterization of pequi from of the region of Sete Lagoas, MG.

Autores

  • L. S. Garcia Universidade Federal de São João del Rei
  • P. Nascimento Universidade Federal de São João Del Rei
  • M. N. S. Guedes Universidade Federal de São João Del Rei
  • A. G. Souza Universidade Federal de São João Del Rei
  • E. M. Garcia Universidade Federal de São João Del Rei
  • H. A. Taroco Universidade Federal de São João Del Rei
  • J. O. F. Melo Universidade Federal de São João Del Rei

DOI:

https://doi.org/10.36560/1032017465

Palavras-chave:

Caryocar brasiliense, biometrics, physicochemical characteristic, cerrado

Resumo

The Pequizeiro is a species that belongs to the Brazilian cerrado. Its fruits are the drupácea composed of: epicarpio of greenish color, mesocarpio corosa eternal whitish, and to compose what is known as pyrene, fleshy inner mesocarp, rich in oil, yellow or orange, with stone core covered with thorns that covers A rich whitish brown in oils, as well as the inner mesocarp is edible. The objective of this work was to characterize the physical parameters (fruit weight, volume, percentage sphericity and yield of pulp and nuts) and physicochemical parameters (pH, titratable acidity and total soluble solids) of the region of Sete Lagoas, in Minas Gerais The matrix presents fruits with better desirable characteristics, the processing of these fruits, the mother was 14. Taking into account the percentage of yield of the pulp and brown, the matrix showed higher values for this parameter is the matrix 17. The parameters Physicochemistry did not vary significantly among the studied matrices.

Biografia do Autor

L. S. Garcia, Universidade Federal de São João del Rei

Docente do Departamento de Ciências Básicas do campus  Sete Lagoas da UFSJ. Ãrea de atuação análise ambienta, fitoquímica e síntese de heterociclos.

P. Nascimento, Universidade Federal de São João Del Rei

Discente de Engenharia Agronômica da UFSJ.

M. N. S. Guedes, Universidade Federal de São João Del Rei

Pós-doutoranda da UFSJ

A. G. Souza, Universidade Federal de São João Del Rei

Docente da UFSJ

E. M. Garcia, Universidade Federal de São João Del Rei

Docente da UFSJ

H. A. Taroco, Universidade Federal de São João Del Rei

Docente da UFSJ

J. O. F. Melo, Universidade Federal de São João Del Rei

Gradua em Farmácia e doutor em Ciências Químicas pela Universidade Federal de Minas Gerais

Referências

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Publicado

2017-06-20

Como Citar

Garcia, L. S., Nascimento, P., Guedes, M. N. S., Souza, A. G., Garcia, E. M., Taroco, H. A., & Melo, J. O. F. (2017). Physical and physico-chemical characterization of pequi from of the region of Sete Lagoas, MG. Scientific Electronic Archives, 10(3), 6–11. https://doi.org/10.36560/1032017465

Edição

Seção

Ciências Agrárias

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