Nutritional aspects related to the interval between calves

Autores

  • G. H C. Guse
  • T. F. Martinello
  • R. C. A. Berber

DOI:

https://doi.org/10.36560/1052017492

Palavras-chave:

Reproductive Indices, Nutrition, Pastures, Climate

Resumo

It is known that the demand for products of bovine origin increases every day in the world, and Brazil, which has the largest commercial herd of cattle on the planet, does not stay behind when it comes to raising beef cattle and milk. Despite our efforts to offer the best product, we are faced with difficult challenges in the country when it comes to climate and soil. The tropical climate, with rainy and dry seasons, ends up greatly damaging the pastures, thus offering less quality nutrients to our herds. As a domino effect, with less nutrients, there is more stress on the animal, which implies a poor reproductive efficiency, which is a crucial factor for effective production. However, there are viable outputs to improve the statistics, and one of them is reducing the interval between calving in cows relating to nutritional aspects, the important theme that the work will address. The nutritional strategy used in the experiment was the supplementation before, during and after the synchronization protocols for IATF. It consisted in the supply of 5g / kg PV / animal / day, a multiple mixture containing 82% ground corn, 8% soybean meal, 4% protected fat (Megalac®), 3% protected urea , 2% calcium carbonate, 0.06% mineral core, 0.04% Sodium Chloride and 0.01% lasalocid sodium 15% (Taurotec®). Supplement delivery started 7 days prior to protocol (D0) and lasted up to 20 after TAI, totaling 38 days. It was observed that the results showed an increase in the pregnancy rate of the primiparas that were supplemented, especially those with ECC below 3 (on the scale of 1 to 5), the percentage variation in the increment was of 2.6 ( ECC ≥3) to 7.1 (ECC = 2.75), presenting lower values in multiparous women. It is evident that, with due planning, observing the moments of nutritional deficit, it is possible to improve the interval between deliveries, thus improving production.

Referências

ANDRADE, F. M. E. Produção de forragem e valor alimentício do capim-Marandu submetido a regimes de lotação contínua por bovinos de corte. 2003. 125f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal e Pastagens) – Faculdade de Agronomia, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2003.

ANUALPEC, 2014. Anuário da Pecuária Brasileira. São Paulo: Informa Economics FNP, 2014.

BARRETO, J. C. Valor nutritivo de forrageiras tropicais com diferentes períodos de rebrota. 2012. 82f. Tese (Doutorado na Ãrea de Concentração Produção Animal) – Faculdade de Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, Maringá, 2012.

BARUSELLI, P. S. et al. Effect of eCG on pregnancy rates of lactating zebu beef cows treated with CIDR-B devices for timed artificial insemination. Theriogenology, v. 59, n. 1, p. 214 (abstract), 2003.

BRASIL. Ministério da Ciência e Tecnologia. Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais. Centro de Previsão de Tempo e Estudos Climáticos. Registro das precipitações acumuladas. Disponível em: <http://clima1.cptec.inpe.br/estacaochuvosa/pt>. Acesso em: 03 jan. 2017.

BUSTAMANTE, J.R.B. et al. Efeito da condição corporal ao parto e da amamentação na eficiência reprodutiva de vacas da raça Nelore. Revista da Sociedade Brasileira

de Zootecnia, v. 26, n. 6, p. 1090-1097, 1997.

BUTLER, W. R. Nutritional interactions with reproductive performance in dairy cattle. Animal Reproduction Science, v. 60, p. 449-457, 2000.

CAPELLE, E. R.; VALADARES FILHO, S. C.; SILVA, J. F. C.; CECON, P. R. Estimativas

do Valor Energético a partir de Características Químicas e Bromatológicas dos Alimentos. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, n. 6, p. 1837-1856, 2001.

CAPPELLOZZA, B. I.; COOKE R. F. Estratégias nutricionais e de manejo para otimizar a produtividade de vacas de corte. In: Curso Novos Enfoques Na Produção e Reprodução de Bovinos, 20., 2016, Uberlândia. Anais...2016.

CAVALCANTE, F. A. et al. Período de gestação em rebanho Nelore na Amazônia Oriental. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, n. 5, p. 1451-1455, 2001.

CEPEA. Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada – Indicador do Bezerro. Disponível em: < http://www.cepea.esalq.usp.br/br/indicador/bezerro.aspx>. Acesso em: 20 jan. 2017.

COSTA, K. A. P. et al. Efeito da estacionalidade na produção de matéria seca e composição bromatológica da Brachiaria brizantha cv. Marandu. Ciência Animal Brasileira, v. 6, n. 3, p. 187-193, 2006.

CORRÊA, S. R.; et al. Avaliação de um sistema de produção de gado de corte 1: desempenho reprodutivo. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.29, n.6, p.2209-2215, 2000.

DETMANN, E. et al.. Avaliação nutricional de alimentos ou de dietas: Uma abordagem conceitual. In: Simpósio de Produção de Gado de Corte, 6., 2008, Viçosa. Anais...

Viçosa: SIMCORTE, 2008. p. 21 - 51.

DUNN, T. G. et al. Reproductive performance of 2-year-old Hereford and Angus heifers as influenced by pre-and post-calving energy intake. Journal of animal science, v. 29, n. 5, p. 719-726, 1969.

EUCLIDES, V. P. B. et al. Consumo voluntário de Brachiaria decumbens cv. Basilisk e Brachiaria brizantha cv. Marandu sob pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 29, n. 6, p. 2200-2208, 2000.

EUCLIDES, V. P. B. et al. Valor nutritivo da forragem e produção animal em pastagens de Brachiaria brizantha. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 44, n. 1, p. 98-106, 2009.

FERRELL, C. L.; JENKINS, T. G. Energy utilization by mature, nonpregnant, nonlactating cows of different types. Journal of Animal Science, v. 58, n. 1, p. 234-243, 1984.

FERRELL, C.L.; JENKINS, T.G. Cow type and the nutritional environment: nutritional aspects. Journal of Animal Science, v.61, n.3, p.725-741, 1985.

FONSECA, M. A. et al. Exigências nutricionais de vacas nelores primíparas lactantes. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, n. 5, p. 1222-1230, 2012.

GENNEVILLE, M. S.; BOOCK, A. Modelo estocástico para simulação da precipitação pluviométrica diária de uma região. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 18, n. 9, p. 959- 966, 1983.

GUIMARÃES, T. P. et al. Conceitos e exigências de energia para bovinos de corte. Current Agricultural Science and Technology, v. 18, n. 1, 2012.

HESS, B. W. Suplementação proteica e energética para vacas de corte a pasto. In: Curso Novos Enfoques Na Produção e Reprodução de Bovinos, 6., 2002, Uberlândia. Anais...2002.

IBGE. Sistema IBGE de recuperação automática (SIDRA) - Censo Agropecuário. Disponível em: < https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/ppm/quadros/brasil/2015 > Acesso em: 8 jan. 2017.

JENKINS, T. G.; FERRELL, C. L. Productivity through weaning of nine breeds of cattle under varying feed availabilities: I. Initial evaluation. Journal of animal science, v. 72, n. 11, p. 2787-2797, 1994.

KESLER, D. J.; TROXEL, T. R.; HIXON, D. L. Effect of days postpartum and exogenous GnRH on reproductive hormone and ovarian changes in postpartum suckled beef cows. Theriogenology, v. 13, n. 4, p. 287-296, 1980.

KÖSTER, H. H. et al. Effect of increasing degradable intake protein on intake and digestion of

low-quality, tallgrass-prairie forage by beef cows. Journal of Animal Science, v. 74, n. 10, p. 2473-2481, 1996.

LOPES, C. N. Suplementação de gordura protegida na produção de progesterone, momento da luteólise e prenhez em vacas nelore. 2009. 61f. Tese (Mestrado) – Faculdade de Medicina Veterinaria e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, 2009.

LOPES, I. D.; BASSO, D. Análise dos principais entraves para exportações Brasileiras de carne bovina. Salão do Conhecimento, v. 2, n. 2, 2016.

MACEDO, M.C.M. Aspectos edáficos relacionados com a produção de Brachiaria brizantha cultivar Marandu. In: BARBOSA, R.A. Morte de pastos de braquiárias. 1.ed. Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2006. p.35-65.

MARCONDES, M. I. et al. Exigências nutricionais de energia para bovinos de corte. Exigências nutricionais de zebuínos puros e cruzados BR-CORTE. Viçosa: Editora UFV, p. 85-112, 2010.

MARCUZZO, F. F. N. et. al. Chuvas no Cerrado da região Centro-Oeste do Brasil: análise histórica e tendência futura. Ateliê Geográfico, v. 6, n. 2, p. 112-130, 2012.

MEDEIROS, R. S.; ALBERTINI, T. Z. Partição de energia e sua determinação na nutrição de bovinos de corte. In: MEDEIROS, S. R. DE; GOMES, R. DA C.; BUNGENSTAB, D. J.

Nutrição de bovinos de corte: Fundamentos e Aplicações. 1.ed. Brasília: Embrapa, 2015. p. 20-26.

MEDEIROS, R. S.; MARINO, C. T. Proteínas na nutrição de bovinos de corte. In: MEDEIROS,

S. R. DE; GOMES, R. DA C.; BUNGENSTAB, D. J. Nutrição de bovinos de corte: Fundamentos e Aplicações. 1.ed. Brasília: Embrapa, 2015. p. 29-44.

MENEGHETTI, M. Mês de parição, condição corporal e resposta a protocolos de inseminação artificial em tempo fixo em vacas de corte primíparas. 2006. 58f. Dissertação (Mestrado em Produção Animal) – Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, 2006.

MOORE, J. E.; MOTT, G. O. Structural inhibitors of quality in tropical grasses. In: MATCHES,

A. G. Aty quality componentes of forage. Madison: CSSA, 1973, n.4, p. 53-98. (Special Publication).

MONTIEL, F.; AHUJA, C. Body condition and suckling as factors influencing the duration of postpartum anestrus in cattle: a review. Animal Reproduction Science, v. 85, n. 1, p. 1-26, 2005.

MOREIRA, C. N. et al. Bovinos alimentados com capim Brachiaria e Andropogon: desempenho, avaliação da quantidade de esporos do fungo Pithomyces chartarum e teor de saponina das pastagens. Ciência Animal Brasileira, v. 10, n. 1, p. 184-194, 2009.

MURPHY, M. G.; BOLAND, M. P.; ROCHE, J. F. Pattern of follicular growth and resumption of ovarian activity in post-partum beef suckler cows. Journal of Reproduction and Fertility, v. 90, n. 2, p. 523-533, 1990.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL. 1996. Nutrient Requirements of Beef Cattle. 7th Rev. Edition. National Academy Press. Washington, DC.

NUSSIO, L. G.; MANZANO, R. P.; PEDREIRA, C. G. S. Valor alimentício em pastagens do gênero Cynodon. In: Simpósio sobre manejo de pastagem. Manejo de pastagens de Tífton, Coastcross e Estrela. 1998. Piracicaba. Anais...Pircacicaba: FEALQ. 1998, p.203-242.

OLIVEIRA, J. S.; ZANINE, A. M.; SANTOS, E. M. Fisiologia, manejo e alimentação de bezerros de corte. Arquivos de Ciências Veterinárias e Zoologia da UNIPAR, v. 10, n. 1, p. 39-48, 2007.

PAULINO, M. F.; DETMAN, E.; ZERVOUDAKIS, J. T. Suplementos Múltiplos para recria e engorda de bovinos em pastejo. In: Simpósio de Produção de Gado de Corte, 2., 2000. Anais... Viçosa, MG: UFV, 2001. p. 187-232.

PAULINO, M. F. et al. Suplementação de Bovinos em pastagens: uma visão sistêmica. In: Simpósio de Produção de Gado de Corte, 4., 2004, Viçosa, MG. Anais... Viçosa, MG: UFV, 2004. p.93-14.

PAULINO, P. V. R. et al. Exigências nutricionais de vacas e bezerros Nelore. In: VALADARES FILHO, S. C.; MARCONDES, M. I.; CHIZZOTTI, M. L.; PAULINO, P. V.

Exigências Nutricionais de Zebuínos Puros e Cruzados BR- CORTE, 2 ed., Viçosa: 2010, p. 175-193.

PERES, R. F. G. Relação entre os hormônios metabólicos IGF-1, leptina e GH e eficiência reprodutiva em fêmeas Nelore. 2016. 146f. Tese (Doutorado em Produção Animal) – Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnica, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, 2016.

PERRY, R. C. et al. Influence of dietary energy on follicular development, serum gonadotropins, and first postpartum ovulation in suckled beef cows. Journal of Animal Science, v. 69, n. 9, p. 3762-3773, 1991.

PESCARA, J. B. et al. Serum progesterone concentration and conception rate of beef cows supplemented with ground corn after a fixed-time artificial insemination protocol. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 62, n. 1, p. 130-135, 2010.

PINEDA, N. R. Influência do zebu na produção de carne no Brasil. In: Simpósio Nacional de Melhoramento Animal, 3., 2000, Belo Horizonte. Anais...Belo Horizonte: SBMA, 2000, p. 130-49.

PIRES, A. V. et al. Interrelações entre nutrição e reprodução: fatores que potencializam o desempenho reprodutivo. In: Simpósio Matogrossense de Bovinocultura de Corte, 1., 2011, Cuiabá. Anais...Cuiabá: UFMT, 2011. p. 263-286.

POHLER, K. G. et al. Determinação do perfil metabólico e eficiência reprodutiva em bovinos de corte. In: Curso Novos Enfoques Na Produção e Reprodução de Bovinos, 20., 2016, Uberlândia. Anais...2016.

POPPI, D. P.; HUGHES, T. P.; L’HUILLIER, P. J. Intake of pasture by grazing ruminants. Livestock feeding on pasture. Hamilton: New Zealand Society of Animal Production, v. 7, p. 55-64, 1987.

RICHARDS, M. W.; SPITZER, J. C.; WARNER, M. B. Effect of varying levels of postpartum nutrition and body condition at calving on subsequent reproductive performance in beef cattle. Journal of Animal Science, v. 62, n. 2, p. 300-306, 1986.

ROCHA, F. M. et al. Impactos da nutrição sobre a reprodução de vacas de corte. In: DOS SANTOS, M. V. et al. Novos desafios da pesquisa em nutrição e produção animal. Ed. 2011. Pirassununga: Editora 5D, 2011. cap. 2, p. 27-47.

SÃ FILHO, O. G. et al. Fixed-time artificial insemination with estradiol and progesterone for Bos indicus cows II: Strategies and factors affecting fertility. Theriogenology, v. 72, n. 2, p. 210-218, 2009.

SÃ FILHO, M. F. et al. Timed artificial insemination early in the breeding season improves the reproductive performance of suckled beef cows. Theriogenology, v. 79, n. 4, p. 625-632, 2013.

SARMENTO, D. O L. Comportamento ingestivo de bovinos em pastos de capim marandu submetidos a regimes de lotação contínua. 2003. 76f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal e Pastagens) – Faculdade de Agronomia, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2003.

SASSER, R. Garth et al. Postpartum reproductive performance in crude protein-restricted beef cows: return to estrus and conception. Journal of Animal Science, v. 66, n. 12, p. 3033-3039, 1988.

SHORT, R. E. et al. Physiological mechanisms controlling anestrus and infertility in postpartum beef cattle. Journal of Animal Science, v. 68, n. 3, p. 799-816, 1990.

SOUZA NETO, J. M.; TREVISAN, L. G. Guia de Pecuária Sustentável - Capítulo 3: Nutrição do rebanho, 2015. Disponível em:

<http://www.pecuariasustentavel.org.br/pdf/gtps_manual_capitulo3.pdf>. Acesso em: 06 dez. 2016.

STRAUCH, T. A. et al. Effects of lasalocid on circulating concentrations of leptin and insulin- like growth factor-I and reproductive performance of postpartum Brahman cows. Journal of animal science, v. 81, n. 6, p. 1363-1370, 2003.

THIAGO, L.R.L. et al. Pastejo de milheto e aveia para a recria e engorda de bovinos. Campo Grande: EMBRAPA-CNPGC, 1997. 33p. (EMBRAPA-CNPGC. Boletim de Pesquisa, 6).

THIAGO, L.R.L. Suplementação de bovinos em pastejo: Aspectos práticos para o seu uso na mantença ou ganho de peso. Disponível em: < http://old.cnpgc.embrapa.br/publicacoes/naoseriadas/suplementhiago/ >. Acesso em: 14 dez. 2016.

TORRES JÚNIOR, A. M. A pecuária, seus contrastes tecnológicos, seu resultado e sua

competitividade. In: Simpósio Internacional de Reprodução Animal Aplicada (SIRAA), 7., 2016, Londrina. Anais...Londrina:UEL, 2016. p. 2-8.

VALADARES FILHO, S.C.; PAULINO, P.V.R.; MAGALHÃES, K.A. Exigências

nutricionais de zebuínos e tabelas de composição de alimentos - BR - CORTE. Viçosa, MG: UFV, DZO, 2006.142p.

VALLE, E. R.; ANDREOTTI, R.; THIAGO, L. R. L. S. Técnicas de manejo reprodutivo em bovinos de corte. EMBRAPA-CNPGC, 2000. p. 26.

VENDRAMINI, J.; AGUIAR, A. Suplementação de vacas de corte em pastagens diferidas. In: Curso Novos Enfoques Na Produção e Reprodução de Bovinos, 20., 2016, Uberlândia. Anais...2016.

VILELLA, R. Quando, quanto e como suplementar. DBO: A revista de negócios da pecuária, São Paulo, ano 35, n°. 429, p. 114-118, jul. 2016.

WRIGHT, P. J.; MALMO, J. Pharmacologic manipulation of fertility. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, v. 8, n. 1, p. 57-89, 1992.

YAVAS, Y. W. J. S.; WALTON, J. S. Postpartum acyclicity in suckled beef cows: a review. Theriogenology, v. 54, n. 1, p. 25-55, 2000.

ZIMMER, A. H. et al. Estabelecimento e recuperação de pastagens de Brachiaria. In: Simpósio sobre manejo de pastagem, 2000, Piracicaba. Anais... Piracicaba: FEALQ, 2000. 114 p.

Downloads

Publicado

2017-10-02

Como Citar

Guse, G. H. C., Martinello, T. F., & Berber, R. C. A. (2017). Nutritional aspects related to the interval between calves. Scientific Electronic Archives, 10(5), 177–185. https://doi.org/10.36560/1052017492

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 > >>