Effect of functional oils and algae on the performance of piglets in the initial phase

Autores

  • T. Soster Universidade Tecnológica Federal do Paraná - campus Dois Vizinhos
  • M. O. Lima Universidade Federal de Mato Grosso
  • P. S. Cella Universidade Tecnológica Federal do Paraná - campus Dois Vizinhos

DOI:

https://doi.org/10.36560/1132018576

Palavras-chave:

Additive, Functional oils, Spirulina, Performance, Piglets

Resumo

This study aimed to evaluate the effects of functional oils and alga Spirulina on production and economic performance of piglets in the initial phase. 20 animals were used, male and female, crossbred breeds Landrace x Large white, divided into two treatments, with one treatment (T1) the control and treatment two (T2) with supplementation of functional oils and Spirulina algae. The experimental design was randomized blocks with five replicates per treatment, with two animals in each repetition. The parameters evaluated were weight gain (WG), feed intake (FI), feed conversion (CA), stool consistency (CF) and feed cost per kg of produced pork (CP). The performance data were submitted to analysis of variance (ANOVA) by F test at a significance level of 5% probability (ASSISTAT 7.5, 2008). There was no effect (P> 0.05). treatments for any of the evaluated production parameters. Thus, it is concluded that the addition of functional oils and algae in the diet of piglets at the initial stage did not influence positively the economic and productive performance of animals.

Referências

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE PROTEÃNA ANIMAL. Resumo do Setor de Suínos. Disponível em: < http://abpa-br.com.br/>. Acesso em: 05 mai. 2016.

ADAMS, Clifford A. et al. Nutricines: food components in health and nutrition. Nottingham University Press, 1999.

AMBROSI, Maria Augusta et al. Propriedades de saúde de Spirulina spp. Revista de Ciências Farmacêuticas Básica e Aplicada, v. 29, n. 2, p. 109-117, 2008.

ANDERSON, D. W. Spirulina as a Pigment and Protein Source for Poultry. Pacific Science, v. 40, n.1- 4, 1986.

ANDRADE, M. et al. Cultivo da microalga spirulina platensis em fontes alternativas de nutrientes. Ciência e agrotecnologia vol.32. n. 5. Lavras Set/Out 2008.

ARRUDA, R. O. M. Aspectos fermentativos de spirulina platensis sob condições naturais de temperatura e iluminação. Revista Saúde. v.7, n. 3-4, 2013.

ASSISTAT Versão 7.5 (2008) – Disponível em: <http://www.assistat.com>. Acesso em: 01 de maio de 2016.

BELLAVER, C.; FIALHO, E.T.; PROTAS, J.F.S.; GOMES, P.C. Radícula de malte na alimentação de suínos em crescimento e terminação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.20, n.8, p.969-74, 1985.

BERTOLDI, F.C.; SANT’ANNA, E.S.; OLIVEIRA, J.L.B. Revisão: biotecnologia de microalgas. Boletim do CEPPA, v. 26, n. 1, p. 9-20. 2008

BESS, F.; FAVERO, A.; VIEIRA, S.L; TORRENT, J. The effects of functional oils on broiler diets of varying energy levels. J. Appl. Poult. Res., v. 21, p. 567–578, 2012.

BEZERRA, L. R. Desempenho e comportamento metabólico de cordeiros da raça santa inês alimentados com diferentes concentrações de spirulina platensis diluída em leite de vaca. 2006. 34 f. Dissertação (Mestrado em Sistemas Agrosilvopastoris no semi-árido) – Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Saúde e Tecnologia Rural. Patos – PB. 2006

BRANCO, P. A. C. et al. Efeito de óleos funcionais como promotores de crescimento em leitões recém-desmamados. Archivos de zootecnia, v. 60, n. 231, p. 699-706, 2011.

BRENES, A., ROURA, E. Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology, v. 158, p. 1-14, 2010.

BURT, Sara. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International journal of food microbiology, v. 94, n. 3, p. 223-253, 2004.

CAMPESTRINI, Evandro; SILVA, V. T. M.; APPELT, Matias Djalma. Utilização de enzimas na alimentação animal. Revista Eletrônica Nutritime, v. 2, n. 6, p. 254-267, 2005. Disponível em: < http://www.nutritime.com.br/arquivos_internos/artigos/027V2N6P259_272_NOV2005.pdf>. Acesso em: 8. out. 2015.

CRESPÃO, D. et al. Effect of crescent levels of function; al oil and algae on broilers chicken diet. Universidade Tecnológica Federal do Paraná. In: 52A REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA. Belo Horizonte – MG, 19 a 23 de Julho de 2015.

VILLELA. et al. (2016) Efeito de óleos funcionais e alga no desempenho de suínos em terminação. Universidade Tecnológica Federal do Paraná. In: XXVI Congresso Brasileiro de Zootecnia Zootec 2016. Santa Maria – RS, 11 a 13 de maio de 2016.

FREITAS, L.S., LOPES, D.C., FREITAS, A.F., CARNEIRO, J.C., CORASSA, A., PENA, S.M. E COSTA, L.F. 2006. Avaliação de ácidos orgânicos em dietas para leitões de 21 a 49 dias de idade. Revista Brasileira Zootecnia, 35: 1711-1719.

GERVASIO, W. M. Suinocultura – Analise da Conjuntura Agropecuária. SEAB – Secretaria de Estado da Agricultura e do Abastecimento. 2013. Disponível em <http://www.agricultura.pr.gov.br/arquivos/File/deral/Prognosticos/SuinoCultura_2012_2013.pdf>. Acesso em: 8. Out. 2015.

JUNQUEIRA, Otto Mack et al. Uso de aditivos em rações para suínos nas fases de creche, crescimento e terminação. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.12, p.2394-2400, 2009.

MURAKAMI, A. E., EYNG, C., TORRENT, J. Effects of functional oils on performance, apparent metabolizable energy and intestinal morphometry in broiler chickens. 2011. In: INTERNATIONAL POULTRY SCIENTIFIC FORUM. Georgia World Congress Center - Atlanta, Georgia, 2011.

PÉREZ, Lázaro et al. Efecto in vitro de la espirulina sobre la respuesta inmune. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter, v. 18, n. 2, 2002.

PHILIPPSEN, et al. (2015) Efeito de óleos funcionais e alga no desempenho de frangos de corte. Universidade Tecnológica Federal do Paraná. In: XXV Congresso Brasileiro de Zootecnia Zootec 2015. Fortaleza – CE, 27 a 29 de maio de 2015.

RIOS, H. Desempenho de frangos de corte consumindo dietas suplementadas com óleos essenciais. Salão de Iniciação Científica (24. : 2012 out. 1-5 : UFRGS, Porto Alegre, RS). p. 12.

ROSTAGNO, H. S. et al. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 3. ed. Viçosa: UFV, Departamento de Zootecnia, 2011. 186p.

SILVA, L. G. Glicerina e óleos funcionais em dietas de bovinos em confinamento sobre o desempenho e comportamento animal. 2013. 64 f. Dissertação (Mestrado em Produção Animal) - Universidade Estadual de Maringá. Maringá. 2013.

Å IMKUS, Almantas et al. THE EFFECT OF BLUE ALGAE SPIRULINA PLATENSIS ON PIG GROWTH PERFORMANCE AND CARCASS AND MEAT QUALITY. Veterinarija ir Zootechnika, v. 61, n. 83, 2013.

SUASSUNA, J. M. A. Espirulina (Spirulina platensis) na alimentação de ovinos em confinamento. 2014. 88 p. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). - Universidade Federal Rural de Pernambuco. Recife – PE. 2014.

SUZUKI, Octavio Hiroshi; FLEMMING, José Sidney; SILVA, Marcos Elias Traad. Uso de óleos funcionais na alimentação de leitões. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais. Curitiba, v. 6, n. 4, p. 519-526, 2008.

Downloads

Publicado

2018-06-04

Como Citar

Soster, T., Lima, M. O., & Cella, P. S. (2018). Effect of functional oils and algae on the performance of piglets in the initial phase. Scientific Electronic Archives, 11(3), 32–35. https://doi.org/10.36560/1132018576

Edição

Seção

Ciências Agrárias

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 > >>