Evaluation of total and thermotolerant coliforms on lettuce self service restaurants in Sinop-MT

Autores

  • P. C. Perondi
  • A. S. Souza
  • E. S. Barreto

DOI:

https://doi.org/10.36560/40201363

Palavras-chave:

lettuce, contamination, coliforms, self service restaurants

Resumo

Lettuce (Lactuca sativa L.) is the leafy vegetable most consumed in the world and present high content of pro vitamin A in green leaves; it’s rich in calcium and iron and presents reasonable amounts of vitamins B1, B2, B6 and C. When eaten raw in salads they can to transmit pathogens if are inadequately cleaned. This study aimed to evaluate the microbiological quality of lettuce served in self-service restaurants in the city of Sinop – MT, concerning the total and thermotolerant coliforms. The laboratory analysis used was the Most Probable Number method (MPN). All samples were positive for total coliforms, reaching values above 1100 MPN/g, and when analyzed to confirm the presence of coliforms tolerant, all samples were negative. These results allowed observing that the values found for tolerant coliforms are within the standards established by legislation, but the total coliform count indicates poor hygiene lettuce served and consumed

Biografia do Autor

P. C. Perondi

Referências

ABREU, I.M.O., JUNQUEIRA, A.M.R., PEIXOTO, J.R., OLIVEIRA, S.A. Qualidade microbiológica e produtividade de alface sob adubação química e orgânica. Ciência e Tecnologia de Alimentos 30 (1): 108-118, 2010.

ALMEIDA M.T.T. Avaliação microbiológica de alfaces (Lactuca sativa) em restaurantes self-service no Município de Limeira-SP. 91f. (Dissertação de Mestrado) – Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Piracicaba, Brasil, 2006. http://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/11/11141/tde-09102006-111309/pt-br.php

ANVISA. Resolução RDC nº 12. 2001. Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/a47bab8047458b909541d53fbc4c6735/RDC_12_2001.pdf

ARRUDA, M.C., JACOMINO, A.P., SPOTO, M.H.F., GALLO, C.R., MORETTI, C.L. Conservação de melão rendilhado minimamente processado sob atmosfera modificada ativa. Ciência e Tecnologia de Alimentos 24 (1): 53-58, 2004.

CARVALHO, P.G.O., RODRIGUES, S.E.S., ALMEIDA, C.G.L., FIGUEIREDO, F.R.S.D.N., RODRIGUES, F.F.G., OLIVEIRA, A.D.L., COSTA, J.G.M. Análises microbiológicas e parasitológicas de saladas verdes servidas em self-service no município de Crato – CE. Cadernos de Cultura e Ciência 2 (2): 20-30, 2010.

FRANCO, B.D.G.M., LANDGRAF, M. Microbiologia dos alimentos. São Paulo, Atheneu,182 p. 2008.

LIMA, M.H.S., SANTOS, R.L., BESERRA, M.L.S., FREITAS, E.S.F. Aspectos microbiológicos de saladas cruas servidas em restaurantes self-service de Teresina-PI. 2012. http://www.adaltech.com.br/sigeventos/conbran2012/inscricao/resumos/0001/R0923-1.PDF

Martins, E. Quando comer faz mal à saúde. 2003. http://cienciahoje.uol.com.br/noticias/medicina-e-saude/quando-comer-faz-mal-a-saude

OLIVEIRA, I.M., JUNQUEIRA, A.M.R. Aspectos da contaminação microbiológica em hortaliças. 2008. http://www.abhorticultura.com.br/biblioteca/arquivos/Download/Biblioteca/44_129.pdf

PERES JUNIOR, J., GONTIJO, E.E.L., SILVA, M.G. Perfil parasitológico e microbiológico de alfaces comercializadas em restaurantes self-service de Gurupi-TO. Revista Científica do Instituto Tocantinense Presidente Antônio Carlos (ITPAC) 5 (1): 1-8, 2012.

RODRIGUES, C.S., JUNQUEIRA, A.M.R., RESENDE, A., GRAVINA, C.S. Presença de coliformes fecais em saladas de alface e tomate em restaurantes do tipo self-service em Brasília-DF. Horticultura Brasileira. 26 (2): 1452-1455, 2008.

SANTANA, L.R.R., CARVALHO, R.D.S., LEITE, C.C., ALCÂNTARA, L.M., OLIVEIRA, T.W.S., RODRIGUES, B.M. Qualidade física, microbiológica e parasitológica de alfaces (Lactuca sativa) de diferentes sistemas de cultivo. Ciência e Tecnologia de Alimentos 26 (2): 264-269, 2006.

SILVA, N., JUNQUEIRA, V.C.A., SILVEIRA, N.F.A., TANIKAWI, M.H., SANTOS, R.F.S., GOMES, R.A.R. Manual de Métodos de Análise Microbiológica de alimentos. São Paulo, Varela, 536 p. 2007.

SOARES, B., CANTOS, G.A. Qualidade parasitológica e condições higiênico-sanitárias de hortaliças comercializadas na cidade de Florianópolis, Santa Catarina, Brasil. Revista Brasileira de Epidemiologia 8 (4): 77-384, 2005.

STORCK, C.R., DIAS M.A.M.F. Monitoramento da temperatura de preparações quentes e frias em restaurantes self service, na zona urbana de Santa Maria. Nutrição em Pauta 59: 30-34, 2003.

VARGAS, P.S., MAJER, M.S., BANDEIRA, F.S. Contaminação microbiológica em alfaces (Lactuca sativa) de restaurantes self-service de Pelotas – RS. Anais do XIX Congresso de Iniciação Científica, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Brasil, 2010. http://www.ufpel.edu.br/cic/2010/cd/pdf/CA/CA_01305.pdf

Downloads

Publicado

2013-11-20

Como Citar

Perondi, P. C., Souza, A. S., & Barreto, E. S. (2013). Evaluation of total and thermotolerant coliforms on lettuce self service restaurants in Sinop-MT. Scientific Electronic Archives, 4, 48–53. https://doi.org/10.36560/40201363

Edição

Seção

Ciências Biológicas