Resumo
The consumption of vegetables in daily meals can contribute to a healthy life, since the youth. However, there are few studies that aim to identify the students' eating habits regarding potatoes, carrots and beets. In this aspect, the objective was to evaluate the frequency and reason for consumption of potatoes, carrots and beets by students in the Agronomy area, in a public university federal. To that end, a questionnaire composed of objective questions regarding the socioeconomic profile, frequency and eating habits was applied to 32 students. It was observed that most of the students presented a food frequency in relation to potatoes, carrots and beets, with the potato being the most consumed daily. On average, these vegetables are consumed 2 to 4 times a week, with female participants being the most frequent consumers. It was also observed that the taste (28.12%) and nutritional value (35.42%) are the main factors that lead agronomy students to consume the tuberosas, and their consumption is discouraged due to economic reasons, such as high price and market for potato (50.00%) and carrot (31.25%), and for sensorial issues such as appearance (beet and carrot - 31.25%) and flavor (beet - 31.25%).
Referências
- BRASIL. Ministério da Saúde - Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2.ed. BrasÃlia (DF); 2014. http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_ brasileira_2ed.pdf
- BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Indicadores de Vigilância Alimentar e Nutricional. BrasÃlia: Ministério da Saúde, 2009. 140 p.
- CANELLA, D. S.; LOUZADA, M. L. C.; CLARO, R. M.; COSTA, J. C.; BANDONI, D. H.; LEVY, R. B.; MARTINS, A. P. B. Consumo de hortaliças e sua relação com os alimentos ultraprocessados no Brasil. Revista de Saúde Pública. v. 52, n. 1, p. 1-11, 2018. DOI: http://dx.doi.org/10.11606/s1518-8787.2018052000111
- DIAS, A. C. P.; PINTO, N. A V. D; YAMADA, L. T. P.; MENDES, K. L.; FERNANDES, A. G. Avaliação do consumo de hortaliças não convencionais pelos usuários das unidades do programa saúde da famÃlia (PSF) de Diamantina – MG. Alimentação e Nutrição. v. 16, n. 3, p. 279 – 284, 2005.
- DUARTE, G. D.; GUIMARÃES, L. V.; SEGRI, N. J.; MARTINS, M. S. A. S; MALTA, D. C. Diferenças no consumo de alimentos entre homens e mulheres entrevistados pelo inquérito telefônico vigitel. Revista brasileira em promoção da saúde. v. 30, n. 1, p. 1 – 12. 2017. DOI: 10.5020/18061230.2017.6165
- EMBRAPA HORTALIÇAS. Hortaliças em Revista. A importância Nutricional das Hortaliças. 2012. https://www.embrapa.br/documents/1355126/2250572/revistaed2.pdf/74bbe524-a730-428f-9ab0-ad80dc1cd412.
- FIGUEIREDO, I. C. R.; JAIME, P. C.; MONTEIRO, C. A. Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos da cidade de São Paulo. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 42, n. 5, p. 777-785, 2008. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102008005000049
- IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Janeiro, 2011. http://www.ibge.gov.br/ home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2008_2009_ analise_consumo/pofanalise_2008_2009.pdf>
- MENDES, K. L.; CATÃO, L. P. Avaliação do consumo de frutas, legumes e verduras por adolescentes de Formiga – MG e sua relação com fatores socioeconômicos. Alimentação e Nutrição. v. 21, n. 2, p. 291 – 296, 2010.
- OLIVEIRA, A. C. A.; SILVA, A. F.; RAPOSO, N. R. B.; CHICOUREL, E. L. Consumo de hortaliças por estudantes do curso de farmácia da Universidade Federal Juiz de Fora. UH Revista. v. 27, n. 3, p. 377-385. 2012.
- OLIVEIRA, M. S.; LACERDA, L. N. L.; SANTOS, L. C.; LOPES, A. C. S.; CÂMARA, A. M. C. S.; MENZEL, H. K.; HORTA, P. M. Consumo de frutas e hortaliças e as condições de saúde de homens e mulheres atendidos na atenção primária à saúde. Ciência & Saúde Coletiva. v. 20, n. 8, p 2313-2322, 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1413-81232015208.18272014.
- QUEIROZ, A. T.; SANTOS, T. A. Perfil do consumo de hortaliças na região de Itapetinga – SP. Revista perspectiva e gestão, educação e tecnologia. v. 4, n. 8, 2015.
- RAMALHO, A. A.; DALAMARIA, T.; SOUZA, O. F. Consumo regular de frutas e hortaliças por estudantes universitários em Rio Branco, Acre, Brasil: prevalência e fatores associados. Caderno Saúde Pública. v. 28, n. 7, p. 1405-1413, 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2012000700018.
- REZENDE, L. F. M.; AZEREDO, C. M.; CANELLA, D. S.; LUIZ, O. C.; LEVY, R. B.; ELUF NETO, J. Coronary heart disease mortality, cardiovascular disease mortality and all-cause mortality attributable to dietary intake over 20 years in Brazil. Int J Cardiol. n. 1, v. 217, n. 1, p. 64-68, 2016. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2016.04.176
- WILLETT, W.C. Nutritional epidemiology. 2 ed. New York: Oxford University Press, 2000. 528 p.