Physico-Chemical and Microbiological Evaluation of Water Distributed in Juara–MT, Brazil

Autores

  • H. D. Nascimento
  • E. S. Barreto

DOI:

https://doi.org/10.36560/812015148

Palavras-chave:

physico-chemical parameters, water quality, potability standards

Resumo

The objective of this study was to evaluate the quality of water distributed in the city of Juara-MT as the physico-chemical parameters and total and fecal coliforms. It was selected 20 locations between residences and commercial establishments that best characterized the urban area of the city for the analysis and comparison of the parameters of pH, color, turbidity, fluorine, chlorine residual and total and fecal coliforms. The results were compared with the limits established by the Ministério da Saúde and also with the Conselho Nacional do Meio Ambiente (CONAMA). We have not detected any traces of total coliforms. Color, pH, turbidity and chlorine residual levels were within the legal limits established. The suitable values of fluorine were not achieved in some samples. The results showed that the water used by the residents on the dates of collection was within acceptable limits for human consumption, except for the amount of fluorine in some samples.

Referências

BATALHA, B.H.L., PARLATORE, A.C. Controle da qualidade da água para o consumo humano: bases conceituais e operacionais. Cetesb, São Paulo, 1977.

BETTEGA, J.M.R., MACHADO, M.R., PRESIBELLA M., BANISKI, G. BARBOSA, C.A. Métodos analíticos no controle microbiológico da água para consumo humano. Ciência e Agrotecnologia 30: 950-954, 2006.

BRASIL. Ministério da Saúde. Portaria no 2914, de 12 de dezembro de 2011. http://portal.saude.gov.br/portal/arquivos/pdf/portaria_2914_12_12_2011.pdf

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Conselho Nacional do Meio Ambiente. Resolução no 396 de 03 de abril de 2008. http://www.mma.gov.br/port/conama

BRITO, A.S., FERNANDES, C.N., SOUZA, H.H.F., GILNARA, G.G.S., SANTOS, P.F., VERAS, H.N.H., PINHO A.I. Avaliação físico-química e microbiológica da água in natura, distribuída pela rede de abastecimento e do reservatório Ossean Araripe/Crato-Ce. Cadernos de Cultura e Ciência 2: 1-7, 2010.

COELHO, D.A., SILVA, P.M.F., VEIGA, S.M.O.M., FIORINI, J.E. Avaliação da qualidade microbiológica de águas minerais comercializadas em supermercados da cidade de Alfenas, MG. Higiene Alimentar 21: 88-92, 2007.

COMPANHIA DE PESQUISAS EM RECURSOS MINERAIS. Serviço Geológico do Brasil. www.cprm.gov.br/publique/cgi/cgilua.exe/sys/start.htm

FERNANDEZ, A.T., SANTOS, V.C. Avaliação de parâmetros físico-químicos e microbiológicos da água de abastecimento escolar, no município de Silva Jardim, RJ. Higiene. Alimentar 21: 93-98, 2007.

FRAZÃO, P., PERES, M.A., CURY, J.A. Qualidade da água para consumo humano e concentração de fluoreto. Revista de Saúde Pública 45: 1-10, 2011. http://www.scielo.br/pdf/rsp/v45n5/en_2584.pdf

FUNDAÇÃO NACIONAL DE SAÚDE. Manual prático de análise de água. FUNASA, Brasília, 146 p,. 2006.

GIRÃO, E.G., ANDRADE, E.M., ROSA, M.F., ARAÚJO, L.F.P., MEIRELES, A.C.M. Seleção dos indicadores da qualidade de água no Rio Jaibaras pelo emprego da análise da componente principal. Revista Ciência Agronômica 38: 17-24, 2007.

MELO, J.F.M., OLIVEIRA, E.M.S., LIMA, R.M. Diagnóstico da Qualidade de Ãgua de Abastecimento na Localidade de Santa Cruz, em Campos dos Goytacazes – RJ. Boletim do Observatório Ambiental Alberto Ribeiro Lamego 5: 103-111, 2011.

OKURA, M.H., SIQUEIRA K.B. Enumeração de coliformes totais e coliformes termotolerantes em água de abastecimento e de minas. Higiene Alimentar 19: 86-91, 2005.

REIS, J.A., HOFFMANN, P., HOFFMANN, F.L. Ocorrência de bactérias aeróbias mesófilas, coliformes totais, fecais, e Escherichia coli, em amostras de águas minerais envasadas, comercializadas no município de São José do Rio Preto, SP. Higiene Alimentar 20: 109-116, 2006.

SILVA, M.J.S., MELO, D.R.M., FERNANDES, D., NUNES JÚNIOR, E.S., SILVA, R.A. Avaliação físico-química e microbiológica da água subterrânea em duas comunidades de Catolé do Rocha-Pb. Revista Verde 4: 115-121, 2009.

SILVA, N., JUNQUEIRA, V.C.A., SILVEIRA, N.F.A., TANIKAWI, M.H., SANTOS, R.F.S., GOMES, R.A.R. Manual de Métodos de Análise Microbiológica de alimentos. São Paulo, Varela, 536 p., 2007.

Downloads

Publicado

2014-08-04

Como Citar

Nascimento, H. D., & Barreto, E. S. (2014). Physico-Chemical and Microbiological Evaluation of Water Distributed in Juara–MT, Brazil. Scientific Electronic Archives, 8(1), 72–76. https://doi.org/10.36560/812015148

Edição

Seção

Ciências da Saúde