Contamination analysis in bacterial cleaning sponges maid

Autores

  • G. C. M. Berber
  • A. A. Bueno
  • S. M. Bonaldo

DOI:

https://doi.org/10.36560/922016240

Palavras-chave:

contamination, sponges

Resumo

Bacteria have an ability to proliferate in diverse environments. This work aims to find bacterial groups that can inhabit kitchen sponge, a very suitable tool for their development. The methodology was applied from the microbiological analysis of thirty sponges, together with a questionnaire containing objective questions for respondents to information on how to handle the sponges. It was observed that there is inadequate cleaning of the sponges, which consequently leads to the development of pathogens which in cross contamination of food can bring disease because the bacteria Enterobacter sucrose have been identified, E. coli sucrose, Edwarsiella sp, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris , Salmonella, Citrobacter sp and Pseudomonas sp. From the results of the tests can be seen the need for improvement in hygiene of the sponge used in domestic kitchens and the exchange of the same with new ones more frequently

Referências

ANVISA, Agencia Nacional de Vigilância Sanitária. Guia de Alimentos e Vigilância Sanitária. 2014

BRASIL, MINISTÉRIO DA SAÚDE. Descrição dos Meios de Cultura Empregados nos Exames Microbiológicos. 2004. Disponivel em: < http://www.anvisa.gov.br/servicosaude/manuais/microbiologia/mod_4_2004.pdf>. Acesso em: 17/05/2014.

BROOKS, G.F; et al. Microbiologia médica; 25 ed. Porto Alegre: AMGH, 2012. [tradução técnica: José Procópio Moreno Senna].

CHEN, Y. H. et al. Quantification and variability analisys of bacterial cross-contamination rates in common food servisse tasks. Journal of Food Protetection. V. 64, n. 1, p. 72-80, 2001.

CORREA, Margareth Silva. As Práticas e Concepções de Higiene Pessoal- Determinantes do treinamento de manipuladores de alimentos de um restaurante indústrial. 2004. Disponivel em: <http://www.ichs.ufop.br/conifes/anais/SCS/scs0401.htm.> Acessado em 06/05/2014.

e Mariza Landfraf, São Paulo, Editora Atheneu, 1996.

ERDOGRUL, O.; ERBILIR,F. Microorganisms in kitchen sponges. Internet Journal of food safety. V.6, p. 17-22, 2005.

FERREIRA, S.M. dos S; Contaminação de Alimentos Ocasionada por Manipuladores. Universidade de Brasília CET – Centro de Excelência em Turismo, 2006.

FIGUEIREDO, R.M, BELLUOMINI, R., Dr. Bactéria em Tá Limpo. São Paulo, Globo, 2007.

GERBA, C. P. et al. Avaliação do potencial de contaminação cruzada de produtos por sacolas de compras reutilizáveis; Departamento de Ciências Agronômicas, Hídricas e Ambientais da Universidade do Arizona, Tucson, Escola de Saúde Pública da Universidade Loma Linda, Califórnia. p.01-09, junho de 2010.

GIL, A.C; Como elaborar projetos de pesquisa. 5 ed. São Paulo: Atlas, 2010.

Gladwin. M; Trattler. B, Microbiologia Clínica Ridiculamente Fácil. Artmed. 2010

GORMAN, R; BLOOMFIEL, S; ADLEY, C.C. A study of cross-contamination of food-bome pathogenensin the domestic kitchen in the Republic of Ireland. International Food Microbiology. V.76, pág. 143-150, 2002.

GREIG, J. D. and RAVEL, A. Analysis of foodborne outbreak data reported

internationally for source attribution. Food Microbiol. 130, p. 77-87, 2009.

KUSUMANINGRUM, H.D. et al. Effects of dishwashing liquido n foodborne pathogens and competitive microorganisms in kitchen sponges. Journal of food protection, v.65, n.1, pág 61-65, 2002.

KUSUMANINGRUM, H.D. et al. Survival of foodborne pathogens on stainless steel surfaces cross-contamination to foods. International Journal of Food Microbiology. V. 25, n. 03, pág 227-236, 2003.

LOUREIRO, M. A. F.; Código de boas práticas de segurança alimentar (HACCP) na restauração temporária – Disponível em:< http://www.adapcde.org/restauracao/haccp/mario_Loureiro.pdf >. Acesso em: 31/03/2014.

LUBER, P. Cross-contamination versus undercooking of poultry meat or eggs – which risks need to be managed first? Internatioal Journal of Food Microbiology. V. 134, 21-28, 2009

MADIGAN, M.T; et al. Microbiologia de Brock; 12 ed. Porto Alegre: Artmed, 2010. [tradução: Andrea Queiroz Maranhão].

MATTICK, K. et al. The survival of foodborne pathogens during domestic washing-up and subsequente transfer onto washing-up sponges, kitchen surfaces and food. International Journal of Food Microbiology. V. 25, n.03, p.213-226, 2003.

MEDEIROS, A. C. R; et al. Estudo da eficácia de diferentes métodos na desinfecção de esponjas de limpeza. IFRS, porto alegre. 2010.

MURRAY, P.R; et al. Microbiologia médica; 5 ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2006.

OPLUSTIL, C.P; et al. Procedimentos básicos em microbiologia clínica. 3 ed. São Paulo: Sarvier, 2010.

RODRIGUEZ, F. P. et al. Understanding and modelling bacterial transfer to foods: a review. Trends in Food Science & Technology. V.19. pág. 131 e 144, 2008.

ROSSI, E.M; Avaliação da contaminação microbiológica e de procedimentos de desinfecção de esponjas utilizadas em serviços de alimentação. Universidade Federal do Rio Grande do Sul instituto de ciências básicas da saúde programa de pós-graduação em microbiologia agrícola e do ambiente; p.01-81, março de 2010.

SILVA, Eneo Alves Junior. Manual de Controle Higiênico-Sanitário em serviços de Alimentação. 7ª ed. Livraria Varela. São Paulo, 2014.

SINDE, E; CARBALLO, J. Attachment of Salmonella sp. and Listeria monocytogenes to stainless steel, rubber and polytetrafluorethylene: The influence of free energy and the effect of comercial sanitizers. Food Microbiology. 17, 439-447, 2000.

TORTORA, G. J; Microbiologia. 8 ed. Porto Alegre: Artmed, 2005. [tradução atual por Roberta Marchiori Martins].

TRABULSI, L. R; et al. Microbiologia. 4 ed, São Paulo: Atheneu, 2005

Downloads

Publicado

2016-03-18

Como Citar

Berber, G. C. M., Bueno, A. A., & Bonaldo, S. M. (2016). Contamination analysis in bacterial cleaning sponges maid. Scientific Electronic Archives, 9(2), 87–91. https://doi.org/10.36560/922016240

Edição

Seção

Ciências da Saúde

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 3 > >>