Microbiological evaluation of meat and bone meal - Sinop-MT.2016.

Autores

  • R. B. Moura
  • R. R. Oliveira
  • C. C. B. Rosa

DOI:

https://doi.org/10.36560/1042017323

Palavras-chave:

Coliforms, Escherichia coli, Salmonella.

Resumo

The purpose of this work was to evaluate the microbiological quality of meat and bone meal (MBM) from a processing plant local. Were collected 20 samples and examined for the presence of total and thermotolerants coliforms, Escherichia coli and Salmonella sp. It was found that the samples showed a low incidence of coliforms thermotolerants and E. coli, but the incidence of total coliforms was higher than 3 NMP/g in 50%, suggesting contamination after processing. We did not detect the presence of Salmonella spp, Were samples within the limits established by legislation. 

Referências

ANDREATTI FILHO, R.L. Paratifo Aviário. In: Saúde Aviária e Doenças. 1 ed. São Paulo.

ANDRIGUETTO, J.M.; PERLY, L.; MINARDI, J.S.; SOUZA, G.A. de; BONA FILHO, A. Nutrição animal: as bases e os fundamentos da nutrição animal: os alimentos. 4.ed. São Paulo: Nobel, 2002. 395p.

BOSQUIROLI, S.L. Estudo epidemiológico sobre a ocorrência de salmonelas em uma empresa de inegração de frangos de corte. 58 f. Dissertação (Mestrado em Tecnologia dos Alimentos) - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual de Campinas,Campinas, 1996.

BRASIL., Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento - MAPA. MEMO CGI/DIPOA Nº 006/2006. Instrução normativa nº 34, de 28 de maio de 2008. Disponível em: <http://extranet.agricultura.gov.br/sislegis-consulta/consultarLegislacao.do>. Acesso em 18 de abril de 2012.

BRASIL., Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária – DAS. Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal – DIPOA. Divisão de Normas Técnicas – DNT. Decreto Lei nº 30691, de 29 de março de 1952. Alterados pelos Decretos n° 1255 de 25/06/62, n° 1236 de 02/09/94, nº 1812 de 08/02/96 e n° 2244 de 04/06/97. Regulamento de Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal – RIISPOA. Brasília, 1997. 241 p.

CAMPESTRINI, E. Farinha de carne e ossos. 2005. Revista Eletrônica Nutritime, v.2, n°4, p.221–234 julho/agosto de 2005. Disponível em: http://www.nutritime.com.br/nutritime2/revista.asp. Acesso em 10 abr. 2012.

HITCHINS, A. D.; HARTMAN, P. A.;TODD, E. C. D. Coliforms : Escherichia coli and its toxins. In: VANDERZANT, C.; SPLITTSTOESSER, D. F. Compendium of Methods for the Microbiological Examinations of Foods. 3ed. Washington: American Public Health Association (APHA). 1992. p. 325–369.

PELLEGRINI, D. C. P. Fatores de risco a contaminação por Salmonella ao longo da cadeia de produção de rações de suínos. In: 6º SUNSUI. Congresso Internacional de Suinocultura, 2011. Porto Alegre. Disponível em: <http://www.suinotec.com.br/arquivos_edicao/sinsui2011_04_Debora_Pellegrini.pdf>.

SANTOS, E.. J., CARVALHO, E. P., SANCHES, R. L., BARROS, B. E. B. Qualidade microbiológica de farinhas de carne e ossos produzidas no Estado de Minas Gerais para produção de ração animal. Ciência Agropecuáriaria, Lavras, v.24, n.2, p.425-433, 2000.

SILVA, N.; JUNQUEIRA, V.C.A.; SILVEIRA, N.F.A.; TANIWAKI, M. H.; SANTOS, R. F. S.; GOMES, R. A. R. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos e água. 4ª ed. São Paulo: Livraria Varela , 2010. p. 632.

VANDERZANT, C.; SPLITTSTOESSER, D. F. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3ed. Washington: American Public Health Association, 1992. p. 1219.

Downloads

Publicado

2017-08-11

Como Citar

Moura, R. B., Oliveira, R. R., & Rosa, C. C. B. (2017). Microbiological evaluation of meat and bone meal - Sinop-MT.2016. Scientific Electronic Archives, 10(4), 7–12. https://doi.org/10.36560/1042017323

Edição

Seção

Ciências Agrárias

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

Artigos Semelhantes

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.