Analysis of project about Cerrado fruits developed with students from two public schools
DOI:
https://doi.org/10.36560/932016336Palavras-chave:
Pequi, Cagaita, alternative power, nutritional quality.Resumo
The Brazilian Cerrado has enormous diversity featuring a large number of fruit native plants that have a high nutritional value and distinctive flavor. This work belongs to an extension program of Cerrado fruits, where two species stand out in this region: Cagaita tree (Eugenia dysenterica DC) and Pequi tree (Caryocar brasiliense). The same was done in a neighborhood located near the Federal University of Sao Joao del Rei, Campus of Sete Lagoas - MG and developed in two municipal schools, with the participation of students of 4th and 5th years and other servers. The goal of this project was to disseminate knowledge to the participants of the reality that surrounds them, and on these two fruits of the Cerrado, providing support materials for environmental preservation awareness. The work took four steps, one of which was to answer a questionnaire by students. The main results showed that students, teachers and cooks did not know Pequi and Cagaita, native fruit species of one of the richest biomes and threatened the world. It was possible to realize the interest of those involved in the project, in order to educate about the importance of ensuring the collection and use of these fruits for the next generations.
Referências
ALMEIDA, S. P. de. Frutas nativas do Cerrado: caracterização fÃsico-quÃmica e fonte potencial de nutrientes. In: SANO, S. M.; ALMEIDA, S. P. Cerrado: ambiente e flora. Planaltina: Embrapa-CPAC, p. 247-285. 1998.
ALVES, A. M.; FERNANDES, D. C.; SOUSA, A. G. O.; NAVES, M. M. V. Caracterização fÃsica e quÃmica de frutos de Pequizeiro oriundo de três estados brasileiros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, BrasÃlia, 2012.
ÃVIDOS, M. F. D; FERREIRA, L. T. Frutos do Cerrado – Preservação gera muitos frutos. DisponÃvel em: . Acesso em 05 de Maio de 2014.
BOTELHO, L. A. L. A. Gestão dos recurso hÃdricos em Sete Lagoas/MG: uma abordagem a partir da evolução espaço-temporal da demanda e da captação de água. 2008. 130 f. Dissertação – Departamento de Geografia, Universidade Federal de Minas Gerais. Belo Horizonte, 2008.
CÂNDIDO, P. A.; MALAFAIA, G. C.; REZENDE, M. L. A exploração do Pequi na região Norte de Minas Gerais: abordagem por meio do Sistema Agroalimentar Localizado. Revista Ideas, v. 5, n. 2, p.118-138, 2012.
FERREIRA, L.C; MORAES, F.A; MELO, C.P.O.F; GARCIA, E.M; TAROCO, H.A; MELO, J.O.F. Ãgua como tema central na educação ambiental. Scientific Electronic Archives. 2016, 9, 2, 67.
HARBORNE, J. B.; WILLIAMS, C. A. Advances in flavonoid research since 1992.Phytochemistry, v. 52, p. 481-504, 2000.
JEPSON, W. A disappearing biome? Reconsidering land-cover change in the Brazilian savanna.The geographical journal, v. 171, n. 2, p. 99-11, 2005.
KINDELL, EUNICE AITA ISAIA; FABIANO, WEBER DA SILVA; MICAELA, YANINA. Educação Ambiental: Vários Olhares e Várias Práticas. 2ª ed. Curitiba-PR. Mediação, 2006.
LORENZI, H. Ãrvores brasileiras: manual de identificação e cultivo de plantas arbóreas nativas do Brasil. 4.ed. Nova Odessa: Plantarum, 1992. v.1, 368p.
Ministério do Meio Ambiente. Bioma Cerrado. DisponÃvel em: http://www.mma.gov.br. Acesso em 12 de abril de 2014.
MORAES, F.A; FERREIRA, L.C; GARCIA, E.M; TAROCO, H.A; MELO, J.O.F. Avaliação sazonal dos parâmetros fÃsico-quÃmicos de fontes alternativas de água na região de Sete Lagoas-MG. Scientific Electronic Archives. 2016, 9, 2, 17.
OLIVEIRA, M.E.B. CaracterÃsticas fÃsicas, quÃmicas e compostos bioativos em Pequis (Caryocarcoriaceum Wittm.) nativos da chapada do Araripe-CE. 2009. 146f. Tese (Doutorado em Nutrição) – Universidade Federal de Pernambuco, Recife, 2009.
OLIVEIRA, M. E. B.; GUERRA, N. B.; BARROS, L. M.; ALVES, R. E. Aspectosagronômicos e de qualidade do Pequi. Fortaleza: Embrapa AgroindústriaTropical, 2008.
PILLOTTO, S. S. D. Ações de Extensão: Trabalho Solitário ou Possibilidades de Conexões entre Ensino e Pesquisa?.Extensão em Foco, n. 2, 2008. DisponÃvel em: http://ojs.c3sl.ufpr.br/ojs2/index.php/extensao/article/viewFile/2 4701/16555. Acesso em: 29 de agosto de 2015.
RIBEIRO, D. M. Propriedades fÃsicas, quÃmicas e bioquÃmicas de Pequi (CaryocarbrsilienseCamb.) de diferentes regiões do Cerrado. 2011. 63 f. Dissertação (Mestrado em Nutrição Humana) – Departamento de Nutrição, Universidade de BrasÃlia. BrasÃlia, 2011.
RIBEIRO, J. F.; WALTER, B. M. T. Fitofisionomias do bioma Cerrado. In: Sano, S. M.; Almeida, S. P. (Ed.) Cerrado: ambiente e flora. Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1998. p. 89-166
RIBEIRO, R. F. Pequi: o rei do Cerrado. Rede Cerrado: Belo Horizonte: Rede Cerrado, 2000.
ROESLER, R.; CATHARINO, R. R.; MALTA, L. G.; EBERLIN, M. N.; PASTORE, G. Antioxidant activity of Caryocarbrasiliense(Pequi) and characterization of components by electrospray ionization mass spectrometry. FoodChemistry, v. 110, p. 711–717, 2008.
SILVA, F. D; OLIVEIRA, M. M.; PALMEIRA, P. A.; PEREIRA, M. C. Representações de crianças sobre lixo: análise de resultados de um projeto de educação ambiental. Extensão em Foco, Curitiba: Editora da UFPR, nr.10, jul/dez 2014, p.59-85.
SILVA, D. B; SILVA, J. A.; JUNQUEIRA, N. T. V.; ANDRADE, L. R. M. Frutas do Cerrado. BrasÃlia: Embrapa Informação Tecnológica, 2001. 178p.
SILVA, J. A. et al. Frutas nativas dos Cerrados. BrasÃlia: EMBRAPA-CPAC, 1994.
SILVA, S.; H. TASSARA. Frutas no Brasil. 5. ed. São Paulo: Editare, 2003.
SILVA, M. R.; LACERDA, D. B. C. L.; SANTOS, G. G.; MARTINS, D. M. O. Caracterização quÃmica de frutos nativos do Cerrado. Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 6, p. 1.790-1.793, 2008.
SOUZA, E. R. B. Fenologia, dados biométricos, nutrição de plantas e qualidade de frutos de cagaiteira (Eugenia dysenterica DC.) no Estado de Goiás. 2006. 114 f. Tese (Doutorado em Agronomia) - Escola de Agronomia e Engenharia de Alimentos, Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2006.
VERA, R et al. Caracterização fÃsica de frutos do Pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) no Estado de Goiás. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 35, n. 2, p. 71-79, 2005.
WOITOWICZ, Karina J; CAMARGO, Isadora O.; GADINI, Sérgio L. Experiências de apoio, diálogo e interação com movimentos sociais na Agência de Jornalismo da UEPG. Extensão em Foco. Curitiba, 2014, p.117-129.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
A revista se reserva o direito de fazer alterações nas regras originais, na ortografia e na ordem gramatical, a fim de manter o idioma de culto padrão, respeitando, no entanto, o estilo dos autores. Os artigos publicados são de propriedade da revista Scientific Electronic Archives, tornando-se sua reimpressão total ou parcial, sujeitos à autorização expressa da direção da revista. A fonte original da publicação deve ser mantida. Os originais não serão devolvidos aos autores. As opiniões expressas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.
The journal reserves the right to make changes to the original rules, spelling and grammatical order, in order to keep the language of worship default, respecting, however, the style of the authors. Articles published are the property of Scientific Electronic Archives magazine, becoming its total or partial reprint, subject to the express authorization of the direction of the journal. The original source of publication should be retained. The originals will not be returned to the authors. Opinions expressed by authors of articles are solely your responsibility.
This journal uses the License Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.