Content and carbon stock in organic production systems in the Bahia semiarid

Autores

  • F. P. M. Dias Universidade Federal de Goiás http://orcid.org/0000-0002-1153-9613
  • F. T. S. Silva Universidade Estadual de Santa Catarina
  • M. C. Silveira Júnior Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • V. M. Souza Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • J. C. A. Nóbrega Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.36560/1032017434

Palavras-chave:

Organic matter, soil quality, organic farming, reforestation

Resumo

The adoption of management practices that favor the reduction of losses of soil organic matter has become a key factor in the conservation of agricultural land. Thus, evaluating the performance of soil as issuer or carbon kidnapper into the atmosphere by comparing different land use systems can help indicate sustainable systems. This study aimed to evaluate the levels and carbon stocks in areas under different uses in organic system in Bahia's semiarid region. The study was conducted in Chacara Organic Bocaiúva, located in Humble district, Feira de Santana, Bahia. We evaluated four production systems in organic management, namely: (REF) reforestation area (PUP) peach palm cultivation (CAF) coffee growing in alley cropping system and (ACA) area under cultivation of açaí. For comparison it was also evaluated an area under native forest (NF). Soil sampling was conducted in four repetitions at 0-10, 10-20 and 20-40 cm. Total organic carbon was obtained by wet oxidation with an external source of heat. The results show that the different land use in organic production systems contribute to promoting changes in content and carbon storage in the soil. Among these production systems, the peach palm cultivation (PUP) kept the content and soil organic carbon stocks at levels equivalent to the native vegetation system (MN).

Biografia do Autor

F. P. M. Dias, Universidade Federal de Goiás

Possui Graduação em Agroecologia pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia - UFRB (2010-2014). Estagiária da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Mandioca e Fruticultura (2008-2016). Mestre em Solos e Qualidade de Ecossistemas - UFRB (2014-2016). Doutoranda em Agronomia com área de concentração em Solo e Ãgua - UFG (2016-2019). Tem experiência profissional na área de Ciências Agrárias, com ênfase em Agroecologia, atuando principalmente nas linhas de pesquisa com: Manejo e conservação do solo, matéria orgânica do solo, sistemas orgânicos de produção, educação ambiental e agroecologia. 

F. T. S. Silva, Universidade Estadual de Santa Catarina

Doutorando em Ciência do solo

M. C. Silveira Júnior, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Granduando em Engenharia Florestal

V. M. Souza, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Graduando em Engenharia Florestal

J. C. A. Nóbrega, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Professor doutor do centro de ciências agrárias da UFRB e coordenador do programa de pós graduação em solos e qualidade de ecossistemas

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Publicado

2017-06-20

Como Citar

Dias, F. P. M., Silva, F. T. S., Silveira Júnior, M. C., Souza, V. M., & Nóbrega, J. C. A. (2017). Content and carbon stock in organic production systems in the Bahia semiarid. Scientific Electronic Archives, 10(3), 19–23. https://doi.org/10.36560/1032017434

Edição

Seção

Ciências Agrárias