Productivity of lettuce culture in the function of nitrogen fertilizer managent

Autores

  • G. A. Nascimento Universidade Estadual de Maringa - Campus Umuarama
  • M. Sorace Universidade Estadual de Maringa - Campus Umuarama
  • J. P. Matias Universidade Estadual de Maringa - Campus Umuarama
  • W. L. S. Benites Universidade Estadual de Maringá - Campus Umuarama
  • A. Nolla Universidade Estadual de Maringá - Campus Umuarama
  • J. H. Castaldo Universidade Estadual de Maringa - Campus Umuarama

DOI:

https://doi.org/10.36560/1062017533

Palavras-chave:

Lactuca sativa, fertility, vegetables

Resumo

The objective of this work was to evaluate the lettuce yield under the different management of nitrogen fertilization. The ammonium sulfate (NH4)2 SO4 with 950 kg ha-1 was used as a source of nitrogen. The treatments were constituted: 100% of the N incorporated in the base; 100% of N in single application coverage; 50% of the N incorporated in the base and 50% in cover parceled in 2 times; 25% of the N incorporated in the base and 75% in coverage, divided in 3 times; 100% of N in 3-fold parcel coverage and the control (without N application). The plants were harvested 42 days after transplanting and analyzed the variables weight of the fresh aerial part, aerial dry mass, the number of leaves and height of plant and stem diameter. It was verified that, for all evaluated characteristics, the response to nitrogen application was positive. It was concluded that the treatments 2, 3, 4 and 5 did not difference significantly from each other, and there was no decrease in productivity, the control verified the nitrogen requirement for this crop being below the averages in all variables analyzed.

Biografia do Autor

M. Sorace, Universidade Estadual de Maringa - Campus Umuarama

Bolsista PNPD - CNPq

Universidade Estadual de Maringá, Departamento de Ciências Agronômicas, Estrada da Paca s/n., Bairro São Cristovão, CEP: 87507-190, Umuarama, PR, Brasil.

Referências

ALMEIDA TBF; PRADO RM; CORREIA MAR; PUGA AP; BARBOSA JC. Avaliação nutricional da alface cultivada em soluções nutritivas suprimidas de macronutrientes. Biotemas, n.24, p. 27-36. 2011.

ARAUJO, W, F. et al. Resposta da alface a adubação nitrogenada. Agro@ambiente, v. 5, n. 5, p.12-17, 2011.

BANDEIRA, G.R.L.; PINTO, H.C.S.; MAGALHÃES, P.S.; ARAGÃO, C.A.; QUEIROZ, S.O.P.; SOUZA, E.R.; SEIDO, S.L. Manejo de irrigação para cultivo de alface em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, Brasília, v.29, n.2, p. 237-241, 2011.

BENINNI, E. R. Y.; HIDEAKI, W.T.; NEVES, J.V.; SILVIA, C. Concentração e acúmulo de macronutrientes em alface cultivada em sistemas hidropônico e convencional. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 26, n. 3, p. 273-282, 2005.

BERNARDI ACC; VERRUMA-BERNARDI MR; WERNECK CG; HAIM PG;

MONTE MBM. Produção, aparência e teores de nitrogênio, fósforo e potássio em

alface cultivada em substrato com zeólita. Horticultura Brasileira, n.23, p. 920-924. 2005.

CARVALHO et al. Anuário brasileiro de hortaliças 2013. Santa Cruz do Sul: Gazeta, 2013.

COELHO, FERNANDES, S., Fertilidade do solo. Fernando S. Coelho e Flavio Verlengia, 2. Ed., Campinas, Instituto Campineiro de ensino agrícola, 1973.

CRUZ, A. P., EDUARDO, S. S. Informaçãoes Agropecuarias: Nova missão novos tempos. N°120, p.7, São Paulo, 2007.

EMBRAPA. Sistema brasileiro de classificação de solos. Brasília, 20013. 353p.

FAQUIN, V.; ANDRADE, A, T. Nutrição Mineral e Diagnose do Estado Nutricional das Hortaliças. Dissertação (Especialização/produção de hortaliças) – Universidade Federal de Lavras, 2004.

FERREIRA, V. P. Doses e parcelamento de nitrogênio em alface. Dissertação (Mestrado/Fitotecnia) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2002.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. Viçosa: UFV, 2003.

GOTO R; GUIMARÃES VF; ECHER MM. Aspectos fisiológicos e nutricionais no crescimento e desenvolvimento de plantas hortícolas. In: FOLEGATTI MV; CASARINI E; BLANCO FF; BRASIL RPC; RESENDE RS (coord) Fertirrigação: flores, frutas e hortaliças. Guaíba: Agropecuária, v.2, p.241-268. 2001.

HENZ, G. P.; SUINAGA, F. Tipos de alface cultivados no Brasil. Brasília: Embrapa, 2009.

MAPA. Manual de hortaliças não-convencionais. Brasilia: Mapa/ACS, 2010.

MELO SILVA, F.A. et al. Resposta da alface à adubação nitrogenada com diferentes compostos orgânicos em dois ciclos sucessivos. Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v.32, n.1, p. 131-137, 2010.

OLIVEIRA, G.Q.; BISCARO, G.A.; JUNG, L.H., ARAÚJO, E.O. FILHO, P.S.V. Fertirrigação nitrogenada e níveis de hidrogel para a cultura da alface irrigada por gotejamento. Engenharia na agricultura, Viçosa, v. 22, n. 5, p. 456-465, 2014.

RESENDE, F. V. et al. Cultivo de alface em sistema orgânico de produção. Brasília: Embrapa, 2007.

RESENDE, G.M.; ALVARENGA, M.A.R.; YURI, J.E.; SOUZA, R.J. Rendimentos e teores de macronutrientes em alface americana em função de doses de nitrogênio e molibdênio. Horticultura Brasileira, Brasília, v.30, n.3, p.373-378, 2012.

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 5.ed. Porto Alegre: Artmed, 2013. 954p.

TERRA, S. B.; MARTINS, S. R.; FERNANDES, H. S.; DUARTE, G. B. Exportação de macronutrientes em alface cultivada no outono-inverno e na primavera com adubação orgânica em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, Brasília, v.19, n.2, 2001. Suplemento CD-ROM.

TURAZI, C.M.V.; JUNQUEIRA, A.M. R.; OLIVEIRA, S.A.; BORGO, L.A. Acúmulo de nitrato em alface em função da adubação horário de colheita e tempo de armazenamento. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 24, n. 1, p. 65-70, 2006.

Downloads

Publicado

2017-12-05

Como Citar

Nascimento, G. A., Sorace, M., Matias, J. P., Benites, W. L. S., Nolla, A., & Castaldo, J. H. (2017). Productivity of lettuce culture in the function of nitrogen fertilizer managent. Scientific Electronic Archives, 10(6), 29–33. https://doi.org/10.36560/1062017533

Edição

Seção

Ciências Agrárias

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)