Quality and correlation of physical and chemical parameters of goiaba cultivar fruits

Autores

  • L. R. Fachi Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT, Tangará da Serra, MT, Brasil.
  • E. L. S. Garbugio Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT, Tangará da Serra, MT, Brasil.
  • A. F. N. Ferreira Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT, Tangará da Serra, MT, Brasil.
  • R. F. C. Machado Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT, Tangará da Serra, MT, Brasil.
  • W. Krause Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT, Tangará da Serra, MT, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.36560/1142018540

Palavras-chave:

Psidium guajava, Genetical enhancement, Selection

Resumo

The guava (Psidium guajava L.) is a fruit plant that is widely distributed in Brazil. In the state of Mato Grosso, the culture adapted well in an irrigated system, however, there are still few studies related to the quality of the fruits produced in the state. In this way the objective of this work was to evaluate the physical and chemical characteristics of guava fruits cultivated in the region of Tangará da Serra - MT and establish the correlation between these characteristics. A randomized complete block design with three cultivars (Rica, Ogawa and Paluma) was used, four replications with six plants, where the following characteristics were evaluated: fresh mass, length, diameter, length / diameter ratio, pulp percentage, Total soluble solids, titratable total acidity, pH and ratio. The fruits of the cultivars Paluma, Rica and Ogawa cultivated in Tangará da Serra-MT have quality both for the in natura market and for the industry, in addition, a correlation of the physical and chemical characteristics of the guava fruits was observed, allowing the use Of simpler feature evaluations to aid the selection process.

Referências

ARAUJO, E.L.; RIBEIRO, J.C.; CHAGAS, M.C.M.; DUTRA, V.S.; SILVA, J.G. Moscas-das-frutas (Diptera: Tephritidae) em um pomar de goiabeira, no semiárido brasileiro. Revista Brasileira de Fruticultura, 35: 41-51, 2013. Disponível em: < http://www.scielo.br/pdf/rbf/v35n2/16.pdf>. Acesso em: 23 maio 2017. DOI: https://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000200016.

CAMPOS, B.M.; VIANA, P.A.; QUINTAL, S.S.R.; GONÇALVES, L.S.A.; PESSANHA, P.G.O. Quantificação da divergência genética entre acessos de goibeira por meio da estratégia Ward-MLM. Revista Brasileira de Fruticultura. 35: 571-578, 2013. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext& pid=S0100-29452013000200028&lng=en&nrm=iso>. Acesso em: 23 maio 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000200028.

CRUZ, C.D. Genes Software – extended and integrated with the R, Matlab and Selegen. Acta Scientiarum. 38(4): 547-552, 2016.

CRUZ, C.D.; REGAZZI, A.J.; CARNEIRO, P.C.S. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. 4. ed. Viçosa: UFV, 2012. 514p.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas do Instituto Adolfo Lutz: métodos físicos e químicos para análise de alimentos. São Paulo: IAL, 2008. 1020p.

FARIAS, W.C. Características fenológicas e produtivas da goiabeira "Paluma" podada em diferentes épocas e intensidade no município de Mossoró – RN. 2015. 58p. Dissertação (Mestre em fitotecnia). Universidade Federal Rural do Semi-Ãrido – UFERSA. Mossoró, 2015.

GORGATTI NETTO, A.; GARCIA, A.E.; ARDITO, E.F.G.; GARCIA, E.E.C.; BLEINROTH, E.W.; MATALLO, M.; CHITARRA, M.I.F.; BORDIN, M. Goiaba para exportação: procedimentos de colheita e pôs-colheita. Ministério da Agricultura Rural, Programa de apoio á produção e Exportação de Frutas, Hortaliças Flores e Plantas - Brasília: EMBRAPA-SPI, 1996. 35p. (Série Publicações Técnicas Frupex; 20).

GILES, J.A.D.; OLIARI, L.S.O.; ROCHA, A.C.B.; SCHMILDT, E.R.; SILVA, W.; FRANÇA, J.M. Correlações entre características físicas, químicas e físico-químicas de frutos de cirigueleira. Revista Agro@mbiente, 10(1): 30-35, 2016. Disponível em: < http://revista.ufrr.br/agroambiente/article/viewFile/2763/1969>. Acesso em: 23 maio 2017. DOI: 10.18227/1982-8470ragro.v10i1.2763

MARANHÃO, C.M. C. Caracterização física, físico-química e química do fruto da aceroleira (Malpighia emarginata DC), variedade Okinawa, durante seu desenvolvimento. 2010. 73p. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos na área de concentração de Origem Vegetal) - Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa, 2010.

MARTINS, J.A.; DALLACORT R.; INOUE, M.; SANTI, A.; KOLLING, E.M.; COLETTI, A.J. Probabilidade de precipitação para a microrregião de Tangará da Serra, estado do Mato Grosso. Pesquisa Agropecuária Tropical, 40(3): 291-296. 2010. Disponível em: < https://www.revistas.ufg.br/pat/article /viewFile/6365/7571>. Acesso em: 23 maio 2017.

PERSONA, R. Cultivo irrigado garante produção no ano todo [online]. Disponível na internet via www. Disponível em <http://www3.mt.gov.br/editorias/agricultura/cultivo-irrigado-garante-producao-d-ano-todo/82318>. Acesso 29 maio 2017.

RISTURECCI, A.M.; DUVA, l.M.F.; ROHDE, W.; BILLOTTE, N. Isolation and characterization of microsatellite loci from Psidium guajava L. Molecular Ecology Notes, EUA, 5(1): 745-748, 2005.

SANTOS, C.A.M.; NERE, D.R.; MOURA, E.S.; AZEVEDO R.; AZEVEDO, F.R. Influência da cor e forma dos frutos e quadrantes da copa da goiabeira sobre a atração de moscas das frutas. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, 25(1): 53-67, 2014. Disponível em: < http://faef.revista.inf.br/imagens_ arquivos/arquivos_destaque/56m15MOAqo71WEf_2014-7-1-21-7-58.pdf>. Acesso em: 23 maio 2017.

SOUZA, A.P.; MOTA, L.L.; ZAMADEI, T.; MARTIM, C.C.; ALMEIDA, F.T.; PAULINO, J. Classificação climática e balanço hídrico climatológico no estado de mato grosso. Revista Nativa, 1(1): 34-43, 2013. Disponível em: < http://periodicoscientificos.ufmt.br/ojs/index.php/nativa/article/view/1334/pdf>. Acesso em: 23 maio 2017.

SILVA, J.E.B.; DANTAS NETO, J.; GOMES, J.P.; MACIEL, J.L.; SILVA, M.M.; LACERDA, R.D. Avaliação do o Brix e pH de frutos da goiabeira em função de lâminas de água e adubação nitrogenada. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, 10(1): 43-52, 2008. Disponível em: < http://www.deag.ufcg.edu. br/rbpa/rev101/Art1016.pdf>. Acesso em: 23 maio 2017.

SILVA L.E.; ESTEVÃO, M.A.; RASSLAN, R.D.; AMARAL, R.D.; MAEDA, A.K.M.; CÂNDIDO, L.S.; DAVIDE, L.M.C.; SANTOS, A. Estimativas de correlação entre caracteres produtivos de progênies parcialmente endogâmicas de milho safrinha. In: XII Seminário Nacional de Milho Safrinha, n. 12, 2013, Dourados, 2013. Disponível em: < http://www.cpao.embrapa.br/cds/milhosafrinha2013/PDF/22.pdf>. Acesso em: 24 maio 2017.

SILVA, F.O.R. Poda e raleio de frutos na produção e fenologia em pessegueiro ‘suncrest. 2015. 91p. Tese (Pós-Graduação em Agronomia/Fitotecnia). Universidade Federal de Lavras. UFLA, Lavras, 2015.

SERRANO, L.A.L.; MARINHO, C.S.; RONCHI, C.P.; LIMA, I.M.; MARTINS, M.V.V.; TARDIN, F.D. Goiabeira ‘Paluma’ sob diferentes sistemas de cultivo, épocas e intensidades de poda de frutificação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 42(6): 785-792, 2007. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/pab/ v42n6/v42n6a04.pdf>. Acesso em: 23 maio 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X200700060 0004.

Downloads

Publicado

2018-08-01

Como Citar

Fachi, L. R., Garbugio, E. L. S., Ferreira, A. F. N., Machado, R. F. C., & Krause, W. (2018). Quality and correlation of physical and chemical parameters of goiaba cultivar fruits. Scientific Electronic Archives, 11(4), 36–40. https://doi.org/10.36560/1142018540

Edição

Seção

Ciências Agrárias