Descriptive analysis and genetic dissimilarity between accesses of acerola trees

Autores

  • D. S. Magalhães Universidade Federal de Lavras
  • J. C. M. Rufini Universidade Federal de São João del Rei
  • M. C. P. Fagundes Universidade Federal de São João del Rei
  • A. S. Albuquerque Universidade Federal de São João del Rei
  • M. C. P. Ramos Universidade Federal de Lavras

DOI:

https://doi.org/10.36560/1162018578

Palavras-chave:

Malpighia emarginata L, phenotypic characteristics, germplasm, genetic improvement.

Resumo

Among the fruits with economic and social potential in Brazil, has acerola. The country stands out as a world producer of this fruit, presenting ideal conditions for its cultivation. However, most of the existing orchards are lacking in fruit quality characteristics, especially for processing industries, demanding studies in the field of genetic improvement aimed at new varieties that concentrate desirable characteristics of the crop. The objective of this work was to carry out a descriptive analysis and to determine the genetic dissimilarity of the accesses of cherry trees in the municipality of Sete Lagoas, Minas Gerias. The experiment was conducted in a completely randomized design, with four replicates and 20 accessions of acerola  trees. For the description of the accessions, the means, the standard deviation and the coefficient of variation of the studied variables were used. The character correlation study was determined by the Pearson method and genetic dissimilarity was analyzed by Euclidean Distance and the grouping by the Neighboring Neighbor Hierarchical Method and the Tocher Optimization Method. According to the results of Mean Euclidean Distances between pairs, accesses 6 and 8 presented greater genetic dissimilarity. The Tocher method allowed the formation of seven groups of genotypes. Genotype 8 presented the best averages for most of the analyzed characters, and may be indicated for crossing with accesses of distinct groups that also present good averages of the most interesting characteristics, such as accesses 6 and 12.

Referências

AGRIANUAL – ANUÃRIO DA AGRICULTURA BRASILEIRA. Acerola. FNP, São Paulo. 482p. 2017.

ASSIS, G.M.L.; SANTOS, C.F.; FLORES, O.S.; VALLE, C.B. Genetic divergence among Brachiara humidicola (Rendle) Schweick hybrids evaluated in the Western Brazilian Amazon. Crop Breeding and Applied Biotechnology, 14: 224-231, 2014. .

BRASIL. Instrução Normativa nº 122, de 10 de setembro de 1999. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Ministério da Agricultura e do Abastecimento, Brasília-DF, 13 set. 1999. Seção 1, p.72-76.

CARDOSO, E.T.; FIORAVANÇO, J.C.; SIMONETTO, P.R. Avaliação da diversidade genética de cultivares de ameixeira japonesa através da análise de agrupamento. Pesquisa Agropecuária. Gaúcha, 11: 7-13, 2005.

COSTA, M.N.; PEREIRA, W.E.; BRUNO, R.L.A.; FREIRE, E.C.; NÓBREGA, M.B.M.; MILANI, M.; OLIVEIRA, A.P. Divergência genética entre acessos e cultivares de mamoneira por meio de estatística multivariada. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 41: 1617-1622, 2006.

COSTA, A.C.S.; ALVES, R.; ARAÚJO, A.D.S.; BATISTA, P.; ROSATTI, S.; RISTOW, N. Caracterização fisico-química de acerola e dos resíduos do processamento em dois estádios de maturação. In Embrapa Semiárido-Artigo em anais de congresso (ALICE). In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 3., 2011, Nova Friburgo. Anais... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria Tropical, 2011.

COUCEIRO, E.M. Acerola (Malpighia glabra L.): Fabulosa fonte de vitamina C natural. In: Reunião Nordestina de botânica, 10, 1986, Natal. Anais...Natal, RN: RNB, 1986.

Cruz, C.D. GENES – A software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum. Agronomy, 35: 271-276, 2013.

CRUZ, C.D., REGAZZI, A.J., CARNEIRO, P.C.S. Modelos Biométricos Aplicados ao Melhoramento Genético. Editora UFV, Viçosa, Brasil, 516p. 2012.

DESTRO, D. Capacidade de combinação de acessos de soja (Glycine max (L.) Merrill) apropriados para o consumo humano. 158p. (Tese de Doutorado) – Escola Superior de Agricultura “Luiz Queirozâ€, Piracicaba, Brasil, 1991.

FALCONER, D.S. Introduction to quantitative genetics. London : Longman. 340p. 1981.

FERRÃO, M.A.G.; Vieira, C.; CRUZ; C.D.; CARDOSO, A.A. Divergência genética em feijoeiro em condições de inverno tropical. Pesquisa Agropecuária Brasileira , 37:1089-1098, 2002.

FREIRE, J.L.O.; LIMA, A.N.; SANTOS, F.G.B.; MARINUS, J.V.M.L. Características físicas de frutos de acerola cultivada em pomares de diferentes microrregiões do estado da Paraíba. Agropecuária Técnica, 27: 105–110, 2006.

GODOY, R.C.B.; MATOS, E.L.S.; AMORIM, T.D.S.; NETO, M.A.D.S.; RITZINGER, R.; WASZCZYNSKYJ, N. Avaliação de genótipos e variedades de acerola para consumo in natura e para elaboração de doces. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, 26:197-204,2008.

GOMES, F.P. Curso de estatística experimental. Fealq , Piracicaba, SP. 451p. 2009.

IAL. Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. IAL, São Paulo, Brasil. 1020p. 2008.

IGA. Instituto de Geociências Aplicadas. 2012

INSTITUTO BRASILEIRO DE FRUTAS. Soluções fruta a fruta: acerola. IBRAF, São Paulo, Brasil. 64 p. 1995.

MACIEL, M.I.S.; MELO, E.; LIMA, V.; SOUZA, K.A.; SILVA, W. Caracterização físico-química de frutos de acessos de aceroleira (Malpighia emarginata D.C.). Ciência e Tecnologia de Alimentos, 30: 865-869, 2010.

MAMEDE. M.E.O.; MIRANDA, M.P.S.; RITZINGER, R.; GODOY, R.C.B. VELOZO, E.S. Physico-chemical and sensorial evaluation of new varieties of acerola. British Food Journal, 111: 387-395, 2009.

MARIANO-NASSER, F.A.C.; NASSER, M.D.; FURLANETO, K.A.; RAMOS, J.A.; VIEITES, R.L.;

PAGLIARINI, M.K. Bioactive compounds in different acerola fruit cultivares. Semina: Ciências Agrárias, 38: 2505-2514, 2017.

MOURA W.M.; CASALI, V.W.D.; CRUZ, C.D.; LIMA, P.C. 1999. Divergência genética em linhagens de pimentão em relação à eficiência nutricional de fósforo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 34: 217-224, 1999.

MOURA, C.F.H.; ALVES, R.E.; FIGUEIREDO, R.W.; PAIVA, J.R. Avaliações físicas e físico-químicas de frutos de clones de aceroleira (Malpighia emarginata D.C.). Revista Ciência Agronômica, 38: 52-57, 2007.

MUSSER, R.S.; LEMOS, M.A.; LIMA, V.L.A.G.; MELO, E.A.; LIDERMAN, I.E.; SANTOS, V.F. Características físico-químicas de acerola do banco ativo de germoplasma em Pernambuco. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 24: 556-561, 2004.

NETO, A.F.; REIS, D.S.; ALVES, E.; GONÇALVES, E.; DOS ANJOS, F.C.; FERREIRA, M. Determinação de vitamina C e avaliação físico-química em três variedades de acerola cultivadas em Petrolina-PE. Nucleus, 11: 83-92, 2014.

NOGUEIRA, R.J.M.C.; MORAES, J.A.P.V.; BURITY, H.A.; DA SILVA JUNIOR, J.F. Efeito do estádio de maturação dos frutos nas características físico-químicas de acerola. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 37: 463-470, 2002.

NUNES, E.S.; BRAZ, V.B.; IGNÃCIO, M.; ALENCAR, F.; COUTO, A. Avaliação de características de qualidade de frutos de acessos de aceroleira selecionados no município de Viçosa-MG. Revista Ceres, 52: 591-599, 2005.

OLIVEIRA, O.M.; OLIVEIRA, J.G. FILHO, A.G.; PEREIRA, M.G.; VIANA, A.P.; SOUZA FILHO, G.A.; LOPES, G.E.M. Diversidade genética de aceroleiras (Malphigia emarginata D.C.), utilizando marcadores moleculares RAPD e características morfoagronômicas. Revista Brasileira de Fruticultura, 31: 162-170, 2009.

PAIVA, J.R.; ALVES, R.E.; CORREA, M.P.F.; FREIRE, F.C.O.; SOBRINHO, R.B. Seleção massal de acerola em plantio comercial. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 34: 505-511, 1999.

RAMALHO, M.A.P.; LAMBERT, E.S. Biometria e o melhoramento de plantas na era da genômica. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 3: 228-249, 2004.

SALLA, M.F.S.; RUAS, C.F.; RUAS, P.M.; CARPENTIERI-PÃPOLO, V. Uso de marcadores moleculares na análise da variabilidade genética em acerola (Malpighia emarginata D.C.) Revista Brasileira de Fruticultura, 24: 015-022, 2002.

SANTOS, S.M.L.; VASCONCELOS, A.M.; OLIVEIRA, V.S.; CLEMENTE, E.; COSTA, M.C. Evaluation of physical and physicochemical characteristics of Malpighia emarginata D.C. from the state of Ceará. International Journal of Biochemistry Research & Review, 2: 152-163, 2012.

SINGH, D. The relative importance of characters affecting genetic divergence. The Indian Journal of Genetics and Plant Breeding, 41: 237-245, 1981.

VIÉGAS, F.C.P. A industrialização dos produtos cítricos. In: RODRIGUEZ, O.; VIÉGAS, F.; POMPEU JUNIOR, J.; AMARO, A.A. (ed.) Citricultura brasileira. Fundação Cargill, Campinas. p. 898-922, 1991.

VIEIRA, E.A.; FIALHO, J.F.; FALEIRO, F.G.; FUKUDA, W.M.G.; JUNQUEIRA, N.T.V. Variabilidade genética para caracteres morfológicos entre acessos do banco de germoplasma de mandioca da Embrapa Cerrados. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 11, 2005, Campo Grande. Anais... CD-ROM, 2005.

VIEIRA, E.A.; FIALHO, J.F.; FALEIRO, F.G.; BELLON, G.; FONSECA, K.G.; SILVA, M.S.; PAULA-MORAES, S.V.; CARVALHO, L.J.C.B. Caracterização fenotípica e molecular de acessos de mandioca de indústria com potencial de adaptação às condições do Cerrado do Brasil Central. Semina: Ciências Agrárias, 34: 567-582, 2013.

Downloads

Publicado

2018-11-13

Como Citar

Magalhães, D. S., Rufini, J. C. M., Fagundes, M. C. P., Albuquerque, A. S., & Ramos, M. C. P. (2018). Descriptive analysis and genetic dissimilarity between accesses of acerola trees. Scientific Electronic Archives, 11(6), 10–16. https://doi.org/10.36560/1162018578

Edição

Seção

Ciências Agrárias