Phenological development and fruitfulness level of Carolina Black Rose and Sultana table grape varieties

Autores

  • R. M. Silva Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” – Campus de Botucatu/SP
  • N. P. Ribeiro Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - Campus de Botucatu/SP

DOI:

https://doi.org/10.36560/1142018627

Palavras-chave:

Cultural Practices, Grape production, Plant development, Vitis vinifera

Resumo

Vitis vinifera is the most important species for grape and wine production in Australia. The knowledge of this species’ development from bud winter to leaf fall is important to determine the correct vineyard cultural practices and consequently improve its productivity. Carolina Black Rose is a table grape variety very known due to its sweetness flavor, but which has a lack of phenological descriptions in Australia. Thus, the aim of this paper was to analyze the phenological development and fruitfulness potential of Carolina Black Rose and compare with Sultanas in South Australia. Hence, eleven nodes of 10 grapevines were selected for both varieties; daily observed and recorded the quantity of primary and secondary shoots per node of each grapevine for phenological analysis. The fruitfulness potential was measured in the base of bunches/shoot, bunches/node and shoots/node produced by each variety. At the end of the analysis, Carolina Black Rose presented 16 days between stages 4 and 12 and Sultanas presented 15 days, showing that the phenology of both varieties is similar. Also, both varieties do not differ in relation to the number of bunches per grapevine. Results indicate that the correct cultural practice of the vineyard is essential for having a good productivity of grapes.

Biografia do Autor

R. M. Silva, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” – Campus de Botucatu/SP

Graduado em agronomia pela Universidade Católica Dom Bosco/UCDB em 2016. Durante a graduação realizou, junto ao Centro de Tecnologias e Análise do Agronegócio (CeTeAgro), pesquisas direcionadas ao uso e aplicação de bioinseticidas e entomopatógenos no controle de pragas de produtos armazenados e de bambu. No período de 2013 a 1014 foi bolsista no exterior pelo CAPES, onde realizou atividades direcionadas aos problemas ecológicos australianos, bem como na fisiologia de plantas nativas e produção vegetal na Universidade de Adelaide (South Australia) pelo período de 1 ano e meio. Nos anos de 2015 a 2016 desenvolveu pesquisa direcionada a extração e amplificação de DNA genômico e caracterização de espécies de bambus nativos, junto aos laboratórios S-Inova de biotecnologia da Universidade Católica Dom Bosco, além de atuar na área de fitotecnia, com projetos de adubação mineral e produção de amiláceas nativas. Atualmente está realizando mestrado no curso de Agronomia-Agricultura da Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA) da Universidade Estadual Paulista (UNESP), campus de Botucatu, desenvolvendo pesquisas na área de sistemas de produção de mandioca.

N. P. Ribeiro, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - Campus de Botucatu/SP

Graduada em Agronomia pela Universidade Católica de Campo Grande-MS (UCDB) em 2014. Durante a graduação exerceu atividades de pesquisa no Centro de Tecnologia e Estudo do Agronegócio (CeTeAgro), sendo bolsista de Iniciação Científica e Tecnológica pelo CNPq (PIBIC/PIBITI 2010 a 2014) com pesquisas voltadas para a Cultura do Bambu (Bambusa vulgaris), (B. multiplex) e (B. vulgaris var. vittata) (produção e conservação pós-colheita), Araruta (Maranta arundinaceae L.) (produção e aplicação industrial do amido) e em análise de sementes de pastagem (qualidade fisiológica e física). No período de 2015 a 2017 realizou Mestrado Acadêmico em Ciências Ambientais na UCDB na área de Agronegócio e Produção Sustentável. Atualmente está realizando o Doutorado no curso de Agronomia-Horticultura da Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA) da Universidade Estadual Paulista (UNESP), campus de Botucatu, desenvolvendo pesquisas na área de sistemas de produção de batata-doce.

Referências

ARROYOâ€GARCÃA, R.; RUIZâ€GARCÃA, L.; BOLLING, L.; OCETE, R.; LOPEZ, M. A.; ARNOLD, C.; MARTINEZâ€ZAPATER, J. M. Multiple origins of cultivated grapevine (Vitis vinifera L. ssp. sativa) based on chloroplast DNA polymorphisms. Molecular ecology, v. 15, p. 3707-3714, 2006.

BOSS, P. K.; BUCKERIDGE, E. J.; POOLE, A.; THOMAS, M. R. New insights into grapevine flowering. Functional Plant Biology, v. 30, p. 593-606, 2003.

BUTTROSE, M. S. Fruitfulness in grapevines: development of leaf primordial in buds in relation to bud fruitfulness. Botanical Gazette, v. 131, p. 78-83, 1970.

CRANE, O.; HALALY, T.; XUEQUN, P.; LAVEE, S.; PERL, A.; VANKOVA, R.; OR, E. Cytokinin-induced VvTFLIA expression may be involved in the control of grapevine fruitfulness. Planta, v. 235, p. 181-192, 2012.

CHEVET, J. M.; LECOCQ, S.; VISSER, M. Climate, grapevine phenology, wine production, and prices: pauillac (1800-2009). American Economic Review: Papers & Proceedings, v. 100, p. 142-146, 2011.

COOMBE, B. G. Adoption of a system for identifying grapevine growth stages. Australian Journal of Grape and Wine Research, v. 1, p. 100-110, 1995.

DRY, P. R. Canopy management for fruitfulness. Australian Journal of Grape and Wine Research, v. 6, p. 109-115, 2000.

FERREIRA, E. A.; REGINA, M. A.; CHALFUN, N. N. J.; ANTUNES, L. E. C. Antecipação da safra para videira ‘Niagara Rosada’ na região do sul do Estado de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, v. 28, p. 1221-1227, 2004.

GREY, J. D.; COOMBE, B. G. Variation in Shiraz berry size originates before fruitset bur harvest is a point of resynchronization for berry development after flowering. Australian Journal of Grape and Wine Research, v. 15, p. 156-165, 2009.

MURAKAMI, K. R. N.; CARVALHO, A. J. C.; CEREJA, B. S.; BARROS, J. C. S. M.; MARINHO, C. S. Caracterização fenológica da videira cv. Itália (Vitis vinifera L.) sob diferentes épocas de poda na região norte do estado do Rio de Janeiro. Revista Brasileira de Fruticultura [online], v. 24, p. 615-617, 2002.

SADRAS, V. O.; MORAN, M. A. Nonlinear effects of elevated temperature on grapevine phenology. Agricultural and Forest Meteorology, v. 173, p. 107-115, 2013.

SOMMER, K .L.; ISLAM, M. T.; CLINGLEFFER, P. R. Light and temperature effects on shoot fruitfulness in Vitis vinifera L. cv. Sultana: Influence of trellis type and grafting. Australian Journal of Grape and Wine Research, v. 6, p. 99-108, 2000.

Downloads

Publicado

2018-08-01

Como Citar

Silva, R. M., & Ribeiro, N. P. (2018). Phenological development and fruitfulness level of Carolina Black Rose and Sultana table grape varieties. Scientific Electronic Archives, 11(4), 56–59. https://doi.org/10.36560/1142018627

Edição

Seção

Ciências Agrárias