Alternative food for broiler chickens: an overview

Autores

  • D. H. R. Oliveira UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ

DOI:

https://doi.org/10.36560/1152018691

Palavras-chave:

Animal nutrition, Alternative food, Food conversion

Resumo

This work presents an approach on alternative foods found today for broilers, since the addition of these in the nutrition of these birds is extremely advantageous, because it reduces dependence on commodities, such as soybeans and Corn. From research carried out, we have more prominently the foods cited in this work as, bran and sunflower pie, coconut bran, chestnut bran, almond and cashew pulp, manioc shavings, sugar cane yeasts and baking waste. For some authors the bran and sunflower pie have the problem of having low lysine content; its fiber and protein content is between 25% to 26% gross fiber and 29% to 42% of crude protein. His dietary addition ranges from 5%, 18% and 20% based on the age of the birds. The coconut bran has in its constitution protein content around 20% to 25% and gross fiber: 10% to 12%, for having high amount of oil may have problems with decomposition, but works showed that up to 20% did not significantly damage the performance Of the birds has not altered the housing characteristics. Just like the coconut bran, the chestnut bran has good indications for animal feed. Cassava zest is highly carbohydrate-rich, mainly starch-like, which characterizes it as an energetic food, an important source of energy, an essential component of chicken feed. The yeast extract promotes desirable performance and proper functioning of the intestinal mucosa, and consequently in the absorption of nutrients, this is explained due to the yeast extract containing free amino acids that participate in the Division and Growth Cellular in the immune system and help maintain animal health. It is therefore concluded that alternative foods are an excellent alternative to the use in broiler diets, however the pioneering foods should not be completely replaced, in view of the digestibility of most foods Alternative is low, which decreases the animal performance at the end.

Referências

BARBALHO, Ricardo L.C. Suplementação de levedura hidrolisada (hilyses®) nas dietas de frango de corte. 59. f. (Master's dissertation) - Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, University of São Paulo, Pirassununga, 2009.

BASTOS, S. C. et al. Efeito da inclusão do farelo de coco em rações para frangos de corte. Revista Ciência Agronômica, v. 38, n. 3, p. 297-303, 2007.

BOZZUTTI, Samuel R. Avaliação de ingredientes alternativos na alimentação de frangos de corte com a adição de enzimas. 81 f. (Master's dissertation) – Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo, Pirassunga, 2009.

FERREIRA, A. H.C. et al. Raspa integral da raiz de mandioca para frangas de um a 42 dias de idade. 13 f. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 13, n 1, p. 160 - 172, 2012.

FERREIRA, Antônio H. C; LOPES, João B; ABREU, Márvio L. T. Raspa integral da raiz de mandioca para frangos de corte no período de 1 a 21 dias de idade. 90 f. (Master's dissertation) - Agrarian Science Center-Federal University of Piauí. Teresina. 2010.

FERREIRA, Antônio H.C. Raspa integral da raiz de mandioca para frangos de corte. 90 f. (Master's dissertation) - Agrarian Science Center, Federal University of Piauí, Teresina, 2010.

FREITAS, E. et al. Farelo de castanha de caju em rações para frangos de corte. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 41, n. 6, p. 101-1006, 2006.

FREITAS, E. R. et al. Substituição do farelo de soja pelo farelo de coco em rações contendo farelo da castanha de caju para frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 40, n. 5, p. 1006-1013, 2011.

FREITAS, Ednardo R. et al. Substituição do farelo de soja por levedura de cana-de-açúcar em rações para frangos de corte. (Master's dissertation) - Federal University of Ceará, Fortaleza, 2013.

IPA, Agronomic Institute of Pernambuco. Pernambuco, 2014. Available on <http://www.ipa.br/resp3.php> December 2017.

LIMA, M. O. Resíduo de panificação como alternativa na alimentação de frangos de corte criados na Amazônia ocidental, Acre, Brasil. Revista Enciclopédia Biosfera, Goiania, v. 8, n. 14, p. 833-842, 2012.

OPALINSKI, Michelly. Utilização de enzima e soja integral em rações para frangos formuladas com ingredientes alternativos com base em aminoácidos digestíveis e totais. 118 f. (Master's dissertation)-Federal University of Paraná. Curitiba, 2006.

PASCOAL, L. A. F. et al. Valor nutritivo do farelo de coco em dietas para monogástricos: revisão. Revista Eletrônica Nutritime, v. 3, n. 1, p. 305-312, 2006.

PINHEIRO J. W. et al. Farelo de Girassol na Alimentação de Frangos de Corte em Diferentes Fases de Desenvolvimento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, n. 3, p. 1418-1425, 2002.

RAMOS, L. S. N. Polpa de caju (Anacardium occidentale L.) desidratada na alimentação de frangos de corte: metabolizabilidade, desempenho e características de carcaça. 78 f. (Master's dissertation)-Agrarian Science Center, Federal University of Piauí. Teresina, 2005.

RAMOS, L. S. N. et al. Polpa de caju em rações para frangos de corte na fase final: desempenho e características de carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia. v. 35, n. 3. p. 808-810, 2006.

ROCHA, V. R. R. A. et al. Substituição total do milho por sorgo e óleo de abatedouro avícola em dietas para frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.1, p. 95-102, 2008.

SANTOS, J. F.; GRANJEIRO, J. I. T. Desempenho de aves caipira de corte alimentadas com mandioca e palma forrageira enriquecidas com levedura. Revista Tecnologia e Ciências Agropecuárias, João Pessoa, v. 6, n. 2, p. 49-54, 2012.

SILVA, V. K. et al. Yeast extract and prebiotic in pre-initial phase diet for broiler chickens raised under different temperatures. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, n. 1, p. 165-174, 2010.

SOARES, J. B. O caju: aspectos tecnológicos. Fortaleza (BR), BNB, 256p, 1986.

SOUZA, K.M.R. et al. Farelo da raiz integral de mandioca em dietas de frangos de corte tipo caipira. Archivos de Zootecnia, v. 60, n. 231, p. 489-499. 2011.

TAVERNARI, F. et al. Avaliação nutricional e energética do farelo de girassol para aves. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 68, n. 1, p. 172 - 177, 2010.

TAVERNARI, F. et al. Efeito da utilização de farelo de girassol na dieta sobre o desempenho de frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.9, p. 1745-1750, 2009.

VALADARES. Lara S.C. Avaliação de diferentes planos nutricionais utilizando leveduras na dieta de frango de corte. 39 F. (Master's dissertation) - University of São Paulo, 2012.

VASCONCELOS, A.P. Utilização do urucum (Bixa orellana) como pigmentante em rações para frangos de corte à base de sorgo. 62p. (Master's dissertation) - Federal Rural University of Pernambuco, 1988.

WHITAKER, H.M.A.; CARVALHO, R.L. Substituição do milho pelo sorgo em rações para equinos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.26, n.1, p. 139 - 143, 1997.

ZARDO, A.O.; LIMA, G.J.M.M. Alimentos para suínos. Concordia: Embrapa Suínos e Aves, 1999. 71p. (Research Newsletter) 1999.

Downloads

Publicado

2018-10-02

Como Citar

Oliveira, D. H. R. (2018). Alternative food for broiler chickens: an overview. Scientific Electronic Archives, 11(5), 112–117. https://doi.org/10.36560/1152018691

Edição

Seção

Ciências Agrárias

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)