Resveratrol and bioactive properties in table wines from organic and conventional production system

Autores

  • E. C. Perin Universidade Federal de Pelotas/ Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia Agroindustrial
  • I. B. Schott Unversidade Federal de Pelotas/Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia Agroindustrial
  • E. P. Pinto Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS, Brasil. Professora do Curso de Tecnologia em Alimentos - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, PR, Brasil.
  • V. Manfroi Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brasil.Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos
  • C. V. Rombaldi Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS, Brasil. Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia Agroindustrial
  • M. R. Zanuzo Universidade Federal de Mato Grosso - Campus Sinop
  • L. Lucchetta Universidade Tecnológica Federal do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.36560/50201484

Palavras-chave:

Grape, wine, bioactive compounds, organic production

Resumo

The health benefits by consumption wine have been linked to presence of bioactive compounds in particular, anthocyanins, phenolic compounds, resveratrol and quercetin. The type and form of grape production, as well as processing affect these wine properties. In this study was evaluated the physical-chemical characteristics and the bioactive compounds of table wines from cv. 'Bordô' from conventional and organic production systems,  produced in the southwestern region of Paraná - Brazil. The processing conditions similar of the wines propitiated physical-chemical characteristics similar. The levels of bioactive compounds of the wine cv. 'Bordô' (Organic and Conventional) had significant indexes, particularly the resveratrol. On average, the samples values are higher than the rates of other producing regions of Brazil. The organic production system showed higher rates for total phenolics compounds and anthocyanins and consequently higher antioxidant activity (EC50). The wines showed greater and significant correlation between antioxidant activity and content of anthocyanins.

Biografia do Autor

M. R. Zanuzo, Universidade Federal de Mato Grosso - Campus Sinop

Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais- Faculdade de Agronomia

L. Lucchetta, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Professor do Curso de Tecnologia em Alimentos

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Publicado

2014-03-29

Como Citar

Perin, E. C., Schott, I. B., Pinto, E. P., Manfroi, V., Rombaldi, C. V., Zanuzo, M. R., & Lucchetta, L. (2014). Resveratrol and bioactive properties in table wines from organic and conventional production system. Scientific Electronic Archives, 5, 39–46. https://doi.org/10.36560/50201484

Edição

Seção

Ciências Agrárias