Horta and composting project: solid waste treatment in public school in Urutaí

Autores

  • A. V. Silva Instituto Federal Goiano - Campus Urutaí
  • J. F. Silva Filho Universidade Estadual do Oeste do Paraná - campus Cascavel
  • D. R. B. Wangen Instituto Federal Goiano - Campus Urutaí
  • M. L. C. Souza Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - Campus Botucatu
  • E. L. Silva Instituto Federal Goiano -Campus Urutaí

DOI:

https://doi.org/10.36560/1262019929

Palavras-chave:

Education environmental, organic compost e cultivation of vegetables

Resumo

The cultivation of vegetables in school gardens with the participation of students contributes to food education, especially when the products are used in school meals. The objective of this work was to make the students aware of the importance of reducing, reusing and recycling the waste generated in the day to day, through composting and the use of the compost in the garden made in the school. This work was conducted at the Maria Cândida de Jesus Municipal School, in Urutaí, GO, with the target audience being the elementary school students and servers of this school. The project was based on a theme lecture (environmental question), proposing the recycling of organic waste generated at school, the practice of composting and its use in the school garden, demonstrating the importance of vegetables in food, botanical aspects and their main forms of cultivation.  Then the compost was built with the objective of recycling the school's organic waste, so the compost with Californian worms was prepared so that students and servers could monitor the process weekly. The compost was used to fertilize the vegetables 120 days after the beginning of composting. For the construction of the garden in the school were prepared three raised beds with composted bovine manure. The seedlings of parsley, chives, cabbage, carrot, jiló, okra, zucchini and sweet potatoes were made in trays of expanded polystyrene with standard substrate. The results demonstrated the enthusiasm of the students in the participation of the proposed activities, through the selective collection of the residues, as well as the monitoring of the composting used in the garden and the implementation of the vegetable garden.

 

Referências

AQUINO, A. M. de. Vermicompostagem. Seropédica: EMBRAPA AGROBIOLOGIA, 2009. 6p. (Circular Técnica, 29)

BENTO, I.C.; ESTEVES, J.M.M.; FRANÇA, T.E. Alimentação saudável e dificuldades para torna-la uma realidade: percepções de pais/responsáveis por pré-escolares de uma creche em Belo Horizonte/MG, Brasil. Revista de Ciência e Saúde Coletiva, 20 (8):2389- 2400; 2015.

BIDONE, F.R.A.; POVINELLI, J. Conceitos básicos de resíduos sólidos. 3.ed. São Carlos: EESC-USP, 2010. 109p.

CALÇADO, Marilda dos Reis. Resíduos sólidos domiciliares: da proposta aos testes de um modelo proativo de gestão. Uberlândia; UFU – Faculdade de Engenharia e Química, 1998.

CERRI, CEP et al. Compostagem. São Paulo: Programa de Pós–Graduação em Solos e Nutrição de Plantas, Escola Superior de Agricultura Luiz Queiroz, Universidade de São Paulo, 2008.

CHAVES, S. J. Estudo de composteira e Vermicomposteira para tratamento de resíduos sólidos orgânicos. Caçapava do Sul; Universidade Federal do Pampa, 2017.

COOPER, Miguel et al. Compostagem e reaproveitamento de resíduos orgânicos agroindustriais: teórico e prático. Picaricaba: ESALQ-Divisão de Biblioteca, 2010.

COSTA, A. R. S. et al. O processo da compostagem e seu potencial na reciclagem de resíduos orgânicos. Revista Geama. V.2, n. 1, p. 116 - 130. 2015.

EL-DEIR, S. G. (Ed.). Resíduos sólidos: perspectivas e desafios para a gestão integrada. 1. ed. Recife: EDUFRPE, 2014. 393p.

ENO, J. G. E. et al. Horta na escola: incentivo ao cultivo e a interação com o meio ambiente. Revista do Centro de Ciências Naturais e Exatas – UFSM, v. 19, n. 1, p. 248-253. 2015.

FERNANDES, Fernando et al. Manual prático para a compostagem de biossólidos. In: Manual prático para a compostagem de biossólidos. PROSAB, 1999.

FIGUEIRA, A. R. Novo Manual de Olericultura, 3. ed. Viçosa, MG, 2007. 421p.

FREITAS, B. N. et al. Eficiência do composto de resíduos orgânicos escolares na produção de alface. Revista Disciplinarum Scientia, Santa Maria, v. 19, n. 2, p. 201-218, 2017.

FREITAS, E. et al. Vermicomposteira em Escolas como alternativa de tratamento de resíduos sólidos orgânicos e ferramenta de educação ambiental. Revista de Educação Ambiental, v. 23, n. 3, p. 365-378, 2018.

FUNASA. Manual de Saneamento: Orientações Técnicas. Ministério da Saúde-Fundação Nacional De Saúde. Brasília: acessória de Comunicação e Educação em Saúde, 2004.

FUNDAÇÃO JORGE DUPRAT FIGUEREDO DE SEGURANÇA E MEDICINA DO TRABALHO FUNDACENTRO. Compostagem doméstica de lixo. São Paulo: Universidade Estadual Paulista – UNERSP, Botucatu. 2002, 40 p. Capturado em 01 de setembro de 2009.

GARCIA, Naiara Loiuse et al. Vermicompostagem doméstica como alternativa na decomposição de resíduos orgânicos. Associação Brasileira de Eng Sanitária e AmbientalABES, 2016.

INÃCIO, Caio de Teves; MILLER, Paul Riehard Monsen. Compostagem: Ciência e prática para a gestão de resíduos orgânicos. Rio de Janeiro: Embrapa, 2009.

ISSA, R. C. et al. School meals: planning, production, distribution, and adequacy. Revista Panamericana de Saúde Pública; 29 Julho 2016.

KESSLER, N. C. Reaproveitamento de resíduo orgânico doméstico por alunos do 5º ano do ensino fundamental. Medianeira, 34 p., 2012. Monografia (Especialização) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná

LIBERMANN, A.P; BERTOLINI, G.R.F. Tendências de pesquisa em políticas públicas: uma avaliação do Programa Nacional de Alimentação Escolar - PNAE. 2014.

LIMA, G.K.A. A Importancia da conservação do meio ambiente na criação de hortas nas escolas, promovendo saúde e educação, 2014.

MAGALHÃES, A. M. A horta como estratégia de educação alimentar em creche. 2003. 120f. Dissertação (Mestrado em Agrossistemas) – Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2003.

MENDONÇA, M. M. de. Semeando Agroecologia nas cidades. Agriculturas, Rio de Janeiro, v. 9, n. 2, p. 39-41, 2012.

MONDINI, L. Consumo de frutas e hortaliças por adultos em Ribeirão Preto, SP. Revista Saúde Pública, n. 44, 2010 - p. 687.

MORGADO, F. S.; SANTOS, M. A. A. A Horta escolar na Educação Ambiental e Alimentar: Experiência do projeto Viva nas Escolas Municipais de Florianópolis. Revista Eletrônica de Extensão, n. 6, 2008, 10p.

ROSAR, H. C. Horta Escolar: A importância da confecção da horta no desenvolvimento e saúde do escolar. 2012. Paraná, 2012

SANTOS, H.M.N.; BORGES, A.A. S.; CÂNDIDA, A.C.; FEHR, M. Educação ambiental e resíduos sólidos em Araguari/MG – Brasil. Revista da Católica, Uberlândia, v. 2, n. 3, p. 136-152, 2010.

SOUZA, F.A. de; AQUINO, A.M. de; RICCI, M. dos S.F.; FEIDEN, A. Compostagem. Seropédida: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Agrobiologia, 11 p., 2001 (Boletim Técnico, nº 50).

TEIXEIRA, LB.et al. Processo de compostagem, a partir de lixo orgânico urbano, em leiras estáticas com ventilação natural. Belém: Embrapa, 2014, 8 p. (Circular Técnica, 33).

TEIXEIRA, Leopoldo Brito et al. Compostagem de lixo orgânico urbano no município de Barcarena, Pará. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2000.

VALARINI, P. J.; RESENDE, F. V. Sustentabilidade do manejo orgânico e convencional na produção de hortaliças do Distrito Federal. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2007. 12p. (Circular Técnica, 49

Downloads

Publicado

2020-01-03

Como Citar

Silva, A. V., Silva Filho, J. F., Wangen, D. R. B., Souza, M. L. C., & Silva, E. L. (2020). Horta and composting project: solid waste treatment in public school in Urutaí. Scientific Electronic Archives, 13(1), 36–41. https://doi.org/10.36560/1262019929

Edição

Seção

Educação/Ensino