Influence of cultivar and pruning management on the phenological aspects of blackberry

Autores

  • A. Lugaresi
  • C. L. Giacobbo
  • A. Uberti
  • J. Prado
  • G. C. Girardi
  • M. Lovatto
  • L. O. Fischer

DOI:

https://doi.org/10.36560/1342020995

Palavras-chave:

Rubus sp, flowering, harvesting

Resumo

Among other factors, climate and management may also affect the development and behavior of blackberry, providing different results on cultivars. Therefore the objective of this work was to evaluate the phenological performance of blackberry cultivars and plants conducted with different numbers of primocane. Two experiments were carried out, the first one consisted of the evaluation of four blackberry cultivars: BRS Tupy, Cherokee, BRS Xavante and Guarani, for the second experiment, with the cultivar BRS Tupy, different numbers of primocane were evaluated: drastic pruning of winter, two, three and four primary primocane also conducted in the traditional system. The phenological aspects evaluated in the two experiments were: beginning, end and duration of flowering and harvest. Considering the results obtained, a great difference can be observed between the productive cycles in relation to the period of flowering and harvest, being more extensive in the first cycle. The phenological aspects of the tested cultivars are affected by the climatic factors observed during the evaluations, thus presenting variations between the two years. During the first cycle, only plants subjected to drastic pruning did not reach the same production period as plants submitted to other treatments. Among the tested cultivars 'BRS Tupy' and 'Cherokee' they maintained the highest harvesting periods, even though they presented a great variation between the cycles. Young plants of the cultivar BRS Tupy present a restricted harvest period.

Referências

ANTUNES, L.E.C. Blossom and ripening periods of blackberry varieties in Brazil. Journal American Pomological Society 54: 164-168, 2000.

ANTUNES, L.E.C., TREVISAN, R., GONÇALVES, E.D. Propagação, plantio e tratos culturais. In: ed. ANTUNES, L.E.C. & RASEIRA, M.C.B. Aspectos técnicos da cultura da Amora-preta. 37-41. (Documentos 122). 2004.

ANTUNES, L.E.C., GONÇALVES, E.D., TREVISAN, R. Fenologia e produção de cultivares de amoreira-preta em sistema agroecológico. Ciência Rural 40: 1929-1933, 2010.

ATTÃLIO, L.B. Avaliação fenológica, produtividade, curva de crescimento, qualidade dos frutos e custos de produção de amoreira-preta cv. Tupy. 79f. Dissertação (Mestrado em Agronomia). Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filhoâ€, Ilha Solteira, Brasil, 2009.

BOTELHO, R.V., PAVANELLO, A.P., BROETTO, D., SCISLOSKI, S.F., BALDISSERA, T.C. Fenologia e produção da amoreira-preta sem espinhos cv. Xavante na região de Guarapuava-PR. Scientia Agraria 10: 209-214, 2009.

BROETTO, D., BOTELHO, R.V., PAVANELLO, A.P., SANTOS, R.P. Cultivo orgânico de amora-preta cv. BRS-Xavante em Guarapuava. Revista Brasileira de Agroecologia 4: 2208-2212, 2009.

CAMPAGNOLO, M.A. & PIO, R. Phenological and yield performance of black and redberry cultivars in western Paraná State. Acta Scientiarium 34: 439-444, 2012a.

CAMPAGNOLO, M.A. & PIO, R. Poda drástica para a produção da amora-preta em regiões subtropicais. Pesquisa Agropecuária Brasileira 47: 934-938, 2012b.

CURI, P.N. Fenologia e produção de cultivares de amoreiras (Rubus spp.) em região de clima tropical de altitude com inverno ameno. 59f. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal). Universidade Federal de Lavras, Lavras, Brasil, 2012.

EMBRAPA. Solos do Estado de Santa Catarina. Rio de Janeiro: Embrapa Solos. 745p. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento 46). 2004.

FERREIRA, L.V., PICOLOTTO, L., COCCO, C., FINKENAUER, D., ANTUNES, L.E.C. Produção de amoreira-preta sob diferentes sistemas de condução. Ciência Rural 46: 421-427, 2016.

FU, Y., ZHOU, X., SUN, Y., SHEN, Y., YE, X. Chemical composition and antioxidant activity of Chinese wild raspberry (Rubus hirsutus Thunb.). Food Science and Technology 60: 1262-1268, 2015.

HUSSAIN, I., ROBERTO, S.R., FONSECA, I.C.B., ASSIS, A.M., KOYAMA, R., ANTUNES, L.E.C. Phenology of ‘Tupy’ and ‘Xavante’ blackberries grown in a subtropical area. Scientia Horticulturae 201: 78-83, 2016.

MARTINS, W.A. Fenologia, exigência térmica, produção, custos e rentabilidade da amora-preta cv. “Tupyâ€. 113f. Tese (Doutorado em Produção Vegetal). Universidade Federal da Grande Dourados, Mato Grosso do Sul, Brasil, 2015.

OLIVEIRA, J., CRUZ, M.C.M., MOREIRA, R.A., FAGUNDES, M.C.P., SENA, C.G. Productive performance of blackberry cultivars in altitude region. Ciência Rural 47: 1-8, 2017.

VILLA, F., SILVA, D.F., BARP, F.K., STUMM, D.R. Amoras-pretas produzidas em região subtropical, em função de podas, sistemas de condução e número de hastes. Revista Agrarian 7: 521-529, 2014.

Downloads

Publicado

2020-04-29

Como Citar

Lugaresi, A., Giacobbo, C. L., Uberti, A., Prado, J., Girardi, G. C., Lovatto, M., & Fischer, L. O. (2020). Influence of cultivar and pruning management on the phenological aspects of blackberry. Scientific Electronic Archives, 13(5), 27–32. https://doi.org/10.36560/1342020995

Edição

Seção

Ciências Agrárias

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)