Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
Reviews
Published: 2022-10-01

Survey of sour passion fruit cultivars commercialized in Brazil

Universidade Federal do Acre
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
Universidade Federal de Rondônia
Passiflora edulis ecosystem productivity registration

Abstract

Among the cultures that make up fruit growing, passiculture stands out, through the socioeconomic importance that is used to it. Due to its importance, research is aimed at improving passion fruit in order to increase the productive potential of orchards by using more productive cultivars that adapt to the various growing regions. Based on these advances, the present study aims to characterize the main yellow passion fruit cultivars recorded and marketed. Among the characteristics of the new cultivars, the resistance of the main diseases of the crop, cultivars developed to meet the demand of the industry, as well as the increase in pulp yield, stand out. Therefore, it is concluded that by incorporating new vegetative materials into the market, there is an appreciation of the fruit, which can be classified already at the time of selection of the cultivar as to its aptitude. In the same way, there is an increase in productivity when using appropriate management techniques in line with cultivars adapted to the most distinct environmental conditions.

References

  1. ABREU, S. de P.M., PEIXOTO, J.R., JUNQUEIRA, N.T.V., SOUSA, M.A. de F. Características Agronômicas de seis genótipos de maracujazeiro-azedo cultivados no Distrito Federal. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, n. 3, p. 920-924, 2009. https://doi.org/10.1590/S0100-29452009000300022
  2. AGROCINCO. Maracujá BRS Rubi do Cerrado F1. Disponível em: https://www.agrocinco.com.br/loja/maracuja-brs-rubi-do-cerrado-f1. Acesso em: 3 nov. 2021.
  3. ANDRADE NETO, R. de C., NEGREIROS, J.R. da S., FALEIRO, F.G., JUNQUEIRA, K.P., NOGUEIRA, S.R. Hibrido de maracujazeiro azedo BRS Gigante Amarelo: recomendações básicas de cultivo. Rio Branco: Embrapa Acre, 2015. 2 p. (Folder).
  4. ANDRADE NETO, R. de C., NEGREIROS, J.R. da S., FALEIRO, F.G., JUNQUEIRA, K.P., NOGUEIRA, S.R. Sol do Cerrado: hibrido de maracujazeiro azedo. Rio Branco: Embrapa Acre, 2015b. 2 p. (Folder).
  5. ARAÚJO FILHO, A.C. de; SOUSA, L.M. da S., SILVA, A.M.C. da; MELO, N.J. de A., SILVA, J. da. Características de rendimento de frutos do maracujá azedo BRS gigante amarelo em Coronel João Pessoa, RN. In: IV CONGRESSO INTERNACIONAL DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS. 2019. Recife. Anais [...]. Recife: Instituto Internacional Despertando Vocações, 2019. p. 1-6.
  6. BOTELHO, S. de C.C., RONCATTO, G., BOTELHO, F.M., OLIVEIRA, S.S., WOBETO, C. Qualidade pós-colheita de frutos de maracujazeiro-amarelo produzidos em Mato Grosso. Nativa, v. 5, esp., p .471-476, 2017. http://dx.doi.org/10.5935/2318-7670.v05nespa02
  7. BRASIL, V.F. Sementes de Maracujá FB 200 Yellow Master. Disponível em: https://viveiroflorabrasil.com.br/produto/sementes-de-maracuja-fb-200-yellow-master/. Acesso em: 3 nov. 2021b.
  8. BRASIL, V.F. Sementes de Maracujá FB300 Araguari. Disponível em: https://viveiroflorabrasil.com.br/produto/sementes-de-maracuja-fb300-araguari/. Acesso em: 3 nov. 2021c.
  9. BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Registro Nacional de Cultivares - RNC. Disponível em: https://sistemas.agricultura.gov.br/snpc/cultivarweb/cultivares_registradas.php. Acesso em: 3 nov. 2021a.
  10. CAVICHIOLI, J.C., MELETTI, L.M.M., NARITA, N. Novas técnicas recomendadas no manejo de doenças do maracujazeiro. Pesquisa & Tecnologia, v. 11, n. 1, p. 1-6, 2014.
  11. COBRA, S.S. de O., SILVA, C.A., KRAUSE, W., DIAS, D.C., KARSBURG, I.V., MIRANDA, A.F. de. Características florais e polinizadores na qualidade de frutos de cultivares de maracujazeiro-azedo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 50, n. 1, p. 54–62, 2015. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2015000100006
  12. COHEN, K. de O., COSTA, A.M., TUPINAMBÁ, D.D., JUNQUEIRA, N.T.V., FALEIRO, F.G., BAIOCCHI, M do V. SOUSA, H.N. Compostos funcionais na polpa dos frutos do híbrido de maracujazeiro azedo BRS Sol do Cerrado. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2008. 6 p. (Comunicado Técnico, 157).
  13. CUNHA, M., FALEIRO, F.G., JUNQUEIRA, N.T.V., JUNQUEIRA, K.P., PEIXOTO, J.R. Efeitos da utilização de sementes de segunda geração da cultivar de maracujazeiro azedo BRS Gigante Amarelo na produtividade e qualidade de frutos. In: XXIV CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA. 2016. Maranhão. Anais [...]. Maranhão: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, 2016. p. 1-4.
  14. DIAS, D.G., PEGORARO, R.F., MAIA, V.M., MEDEIROS, M.A. Production and postharvest quality of Irrigated passion fruit after N-K fertilization. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, n. 3, p. 1-12, 2017. https://doi.org/10.1590/0100-29452017553.
  15. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Gigante Amarelo: híbrido de maracujazeiro-azedo de alta produtividade. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2014. 2 p. (Folder).
  16. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Ouro Vermelho: hibrido de maracujazeiro-azedo com maior quantidade de vitamina C. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2008. 2 p. (Folder).
  17. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Rubi do Cerrado tem características superiores às outras cultivares de maracujá. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/1485355/brs-rubi-do-cerrado-tem-caracteristicas-superiores-as-outras-cultivares-de-maracuja. Acesso em: 3 nov. 2021.
  18. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Rubi do Cerrado: hibrido de maracujazeiro-azedo de frutos avermelhados e amarelos para a indústria e mesa. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2014c. 2 p. (Folder).
  19. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Sol do Cerrado: hibrido de maracujazeiro-azedo para mesa e indústria. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2014b. 2 p. (Folder).
  20. FELTRIN. Maracujá Amarelo. Disponível em: https://www.sementesfeltrin.com.br/Produto/maracuja-amarelo-azedo. Acesso em: 3 nov. 2021a.
  21. FELTRIN. Maracujá Sol. 2010. Disponível em: https://www.sementesfeltrin.com.br/_uploads/pdf/InfoTecnicaP_235.pdf. Acesso em: 3 nov. 2021.
  22. FELTRIN. Maracujá Sol. Disponível em: https://www.sementesfeltrin.com.br/Produto/maracuja-sol-amarelo-azedo-graudo-brilhante. Acesso em: 3 nov. 2021b.
  23. FELTRIN. Maracujá Solar. Disponível em: https://www.sementesfeltrin.com.br/Produto/MARACUJA_SOLAR. Acesso em: 3 nov. 2021c.
  24. FERREIRA, A.F.N., KRAUSE, S., OLIVEIRA, E.A. de; SILVA, M.L.S., KRAUSE, W. Qualidade do fruto e produtividade de cultivares de maracujá em diferentes épocas de colheitas. Enciclopédia Biosfera, v. 13, n. 23, p. 1107-1116, 2016. https://doi.org/10.18677/Enciclopedia_Biosfera_2016_094
  25. FREDO, C.F., BEZERRA, L.M.C., PURQUEIRO, L.F., PELEGRINI, D.F., MELETTI, L.M.M., BIN, A., SACHS, R.C.C., CAMPAGNUCI, B.C.G. Adoção e difusão de cultivares de maracujá-azedo desenvolvidas pelo IAC no Brasil. Informações Econômicas, v. 51, n. 1, p. 1-12, 2021.
  26. GRISI, M.C. de M., JUNQUEIRA, N.T.V., CONCEIÇÃO, L.D.H.C.S. da; FALEIRO,F.G., BRAGA, M.F., VILELA, M.S. Genotypic selection of multispecific hybrids obtained through crosses between comercial Passiflora edulis and wild passiflora species. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 43, n. 1, p. 1-15, 2021. http://dx.doi.org/10.1590/0100-29452021963
  27. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Produção agrícola municipal. Rio de Janeiro: Acervo IBGE 2019. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/5457#resultado. Acesso em: 3 nov. 2021.
  28. ISLA. 159 - Maracujá Redondo Amarelo. Disponível em: https://www.isla.com.br/produto/maracuja-redondo-amarelo/159. Acesso em: 3 nov. 2021b.
  29. ISLA. 438 - Maracujá Catarina / SCS437. Disponível em: https://www.isla.com.br/produto/maracuja-catarina-scs437/438. Acesso em: 3 nov. 2021a.
  30. JESUS, C.A.S. de; CARVALHO, E.V. de; GIRARDI, E.A., ROSA, R.C.C., JESUS, O.N. de. Fruit quality and production of yellow and sweet Passion fruits in northern state of São Paulo. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 40, n. 2, p. 1-7, 2018. http://dx.doi.org/10.1590/0100-29452018968
  31. JESUS, C.A.S. de; LIMA, L.K.S., CARVALHO, E.V. de; ROSA, R.C.C., JESUS, O.N. de; GIRARDI, E.A. Optimized cutting of yellow passion fruit and its potential for unstaked or trellised cultivation. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, n. esp., p. 1-12, 2020. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.01563
  32. KRAUSE, W., NEVES, L.G., VIANA, A.P., ARAÚJO, C.A.T., FALEIRO, F.G. Produtividade e qualidade de frutos de cultivares de maracujazeiro-amarelo com ou sem polinização artificial. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 47, n. 12, p. 1737-1742, 2012. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2012001200009
  33. MACEDO, J.P. da S., CAVALCANTE, L.F., LOBO, J.T., PEREIRA, M.B., MARCELINO, A.D.A. de L., BEZERRA, F.T.C., BEZERRA, M.A.F. Yield and Physical Quality of the Yellow Passion Fruit under Spacing within Plants and Water Salinity. Journal of Experimental Agriculture International, v. 35, n. 5, p. 1-11, 2019. https://doi.org/10.9734/JEAI/2019/v33i530153
  34. MAIA, H. Transferência de Tecnologia: Chega ao mercado nova cultivar de maracujá desenvolvida pela UNEMAT. Disponível em: http://portal.unemat.br/?pg=noticia/13967. Acesso em: 3 nov. 2021.
  35. MELETTI, L.M.M. Avanços na cultura do maracujá no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. esp., p. 83-91, 2011. https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500012
  36. MELETTI, L.M.M. Maracujá: diferencial de qualidade da cv. IAC 275 leva agroindústria de sucos a triplicar demanda por sementes. 2009. Artigo em Hypertexto. Disponível em: http://www.infobibos.com/Artigos/2009_3/maracuja/index.htm. Acesso em: 1 de nov. 2021.
  37. MELETTI, L.M.M. Maracujá-amarelo: cultivares IAC conquistam a preferência nacional. O Agronômico, v. 53, n. 2, p. 23-25, 2001.
  38. MELETTI, L.M.M., BERNACCI, L.C., SCOTT, M.D.S., AZEVADO FILHO, J.A., PACHECO, C. de A. Maracujá-Roxo ‘IAC-Paulista’ nova oportunidade para o agronegócio de frutas. O Agronômico, v. 58, n. 1/2, p. 1-4, 2006.
  39. MELETTI, L. M.M., CAPANEMA, L.M. Programa de transferência de tecnologias do maracujá-amarelo do IAC. O Agronômico, v. 64-66, n. 63, p. 56-64, 2014.
  40. MELETTI, L.M.M., CAVICHIOLI, J.C., PACHECO, C. de A. Cultivares e produção de mudas. Informe Agropecuário, v. 33, n. 269, p. 35-42, 2012.
  41. MELETTI, L.M.M., SCOTT, M.D.S., BERNACCI, L.C., PASSOS, I.R. da S. Melhoramento genético do maracujá: passado e futuro. In: FALEIRO, F.G., JUNQUEIRA, N.T.V., BRAGA, M.F. (ed.). Maracujá: germoplasma e melhoramento genético. 1. ed. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2005. 670 p.
  42. PEREIRA, L.D., VALLE, K.D. do; SOUZA, L.K.F. de; ASSUNÇÃO, H.F. da; BOLINA, C. de C., REIS, E.F. dos; SALAZAR, A.H., SILVA, D.F.P. da. Caracterização de frutos de diferentes espécies de maracujazeiro. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 8, n. 2, p. 21-28, 2018. https://doi.org/10.21206/rbas.v8i2
  43. PETRY, H.B., BRUNA, E.D., MORETO, A.L., BRANCHER, A., SÔNEGO, M. ‘SCS437 Catarina’: Maracujá-azedo de alta qualidade para o mercado de mesa. Agropecuária Catarinense, v. 32, n. 2, p. 49-52, 2019. http://dx.doi.org/10.22491/RAC.2019.v32n2.6
  44. RIO NORTE. Cutivar: UENF RIO DOURADO. Disponível em: https://www.rionortesementes.com/maracuja. Acesso em: 3 nov. 2021.
  45. RODRIGUES, D.L., VIANA, A.F., VIEIRA, H.D., SANTOS, E.A., SILVA, F.H.L. Responses of sour passion fruit (Passiflora edulis Sims) seeds from the third recurrent selection cycle during storage. Acta Agronómica, v. 69, n. 1, p. 61-67, 2020. https://doi.org/10.15446/acag.v69n1.80343
  46. ROSA, S.R., NASCIMENTO, D.S., SILVA, M.F.M. da; DAMASCENO, H. da C. Desempenho agronômico de cultivares de maracujá (Passiflora edulis Sims f. Flavicarpa) nas condições ambientais de Colorado do Oeste, Rondônia. Enciclopédia Biosfera, v. 17, n. 32, p. 259-265, 2020. https://doi.org/10.18677/EnciBio_2020B22
  47. SANTOS, V.A. dos., RAMOS, J.D., LAREDO, R.R., SILVA, F.O. dos R., CHAGAS, E.A., PASQUAL, M. Produção e qualidade de frutos de maracujazeiro-amarelo provenientes do cultivo com mudas em diferentes idades. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 16, n. 1, p. 33-40, 2017. http://dx.doi.org/10.5965/223811711612017033
  48. SCHNEIDER, L.A. Conheça o maracujá scs437 catarina, lançamento isla para cultivo profissional. Disponível em: https://canaldohorticultor.com.br/conheca-o-maracuja-scs437-catarina-lancamento-isla/. Acesso em: 3 nov. 2021.
  49. SOUZA, J.T.A., CAVALCANTE, L.F., NUNES, J.C., ARAÚJO, D.L., OLIVEIRA, F.F. Soil salinity, micronutrients and passion fruit production irrigated with saline water and using organomineral fertilization. Scientia Plena, v. 16, n. 7, p. 1-13, 2020. https://doi.org/10.14808/sci.plena.2020.070205
  50. TUPINAMBÁ, D.D., COSTA, A.M., COHEN, K. de O., PAES, N.S., FALEIRO, F.G., CAMPOS, A.V.S., SANTOS, A.L. de B., SILVA, K.N. da; JUNQUEIRA, N.T.V. Pulp yield and mineral content of commercial hybrids of yellow passion fruits. Brazilian Journal of Food Technology, v. 15, n. 1, p. 15–20, 2012. https://doi.org/10.1590/s1981-67232012000100002
  51. VIANA, A.P., SILVA, F.H. de L., GONÇALVES, G.M., SILVA, M.G. de M., FERREIRA, R.T., PEREIRA, T.N.S., PEREIRA, M.G., AMARAL JÚNIOR, A.T. do; CARVALHO, G.F. de. UENF Rio Dourado: a new passion fruit cultivar with high yield potential. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 16, n. 3, p. 250-253, 2016. https://doi.org/10.1590/1984-70332016v16n3c38
  52. VIANA, A.P., SILVA, F.H. de L., GONÇALVES, G.M., SILVA, M.G. de M., PEREIRA, T.N.S., PEREIRA, M.G., AMARAL JÚNIOR, A.T. do; CARVALHO, G.F. de. UENF Rio Dourado: a new passion fruit cultivar with high yield potential. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 16, n. 3, p. 250-253, 2016. http://dx.doi.org/10.1590/1984-70332016v16 n3c38
  53. ZACHARIAS, A.O., FALEIRO, F.G., JUNQUEIRA, K.P., JUNQUEIRA, N.T.V. Pós-Melhoramento de Passifloras no Brasil: a experiência da Embrapa em inovação tecnológica. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2020. 47 p. (Documentos, 359).

How to Cite

Brito, R. S. de ., Andrade Neto , R. de C., & Andrade, R. A. . (2022). Survey of sour passion fruit cultivars commercialized in Brazil. Scientific Electronic Archives, 15(10). https://doi.org/10.36560/151020221592