Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
Reviews
Published: 2023-01-30

Use of concentrated and enriched vinasse as a biofertilizer in sugarcane: A review

Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal do Agreste de Pernambuco
Faculdades Nova Esperança
Faculdades Nova Esperança
Universidade Estadual de Maringá
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Fertigation, Organic waste, Saccharum officinarum L.

Abstract

Sugarcane (Saccharum officinarum L.) is a crop that has great socioeconomic importance at national and global levels. Vinasse is an organic residue generated through the industrial process that transforms sugarcane into ethanol, being used as a partial or total biofertilizer. However, given the high cost of distribution and application of vinasse, many companies that produce ethanol are minimizing the volume of water through evaporation, thus generating concentrated vinasse, which, with new technologies by the sugar-energy industries, has enriched the vinasse. with essential nutrients for crop fertilization. In this context, the objective of this work was to demonstrate the recent discoveries regarding the use of concentrated and enriched vinasse as a biofertilizer and its respective effects on sugarcane. Vinasse has about 93% water equivalent and 7% solids, and can act as a biofertilizer through fertigation, in order to benefit the entire soil structure. However, given the high cost of distribution and application of this product, producing companies are reducing this volume through evaporation, consequently increasing potassium levels, in addition to enriching this product with essential nutrients, in order to carry out a more complete and of greater use. Thus, the use of concentrated and enriched vinasse is an innovation that is not being used constantly, offering a pure product rich in macronutrients and micronutrients for sugarcane, making further research necessary.

References

  1. AGEITEC. Agência Embrapa de Informação Tecnológica. Árvore do conhecimento, Cana-de-açúcar. 2021. Disponível em: https://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/canadeacucar/arvore/CONTAG01_75_22122006154841.html . Acesso em: 10 de agosto de 2022.
  2. AJALA, E. O.; IGHALO, J. O.; AJALA, M. A.; ADENIYI, A. G.; AYANSHOLA, A. M. Sugarcane bagasse: a biomass sufficiently applied for improving global energy, environment and economic sustainability. Bioresources and Bioprocessing, v. 8, n. 1, p. 1-25, 2021. https://doi.org/10.1186/s40643-021-00440-z
  3. ALI, A.; KHAN, M.; SHARIF, R.; MUJTABA, M.; GAO, S. J. Sugarcane Omics: An update on the current status of research and crop improvement. Plants, v. 8, n. 9, p. 344, 2019. https://doi.org/10.3390/plants8090344
  4. ANA. Agência Nacional De Águas. Manual de conservação e reuso de água na agroindústria sucroenergética. 2009. Acessado em 23/09/2021. Disponível em: http://www.fiesp.com.br/indices-pesquisas-e-publicacoes/manualde-conservacao-e reuso-de-agua-na-agroindustria-sucroenergetica. Acesso em: 11 de agosto de 2022.
  5. ANDRADE PESSOA, G. G. F.; ALVES, A. K. S.; ANJOS DANTAS, É.; ALMEIDA, L. J. M.; ANDRADE SILVA, J.; ARAÚJO, J. R. E. S.; SILVA, D. A. M.; OLIVEIRA SANTOS, J. P. Dinâmica temporal da produção de cana-de-açúcar em um município do Brejo Paraibano, Brasil (1995–2019). Scientific Electronic Archives, v. 14, n. 11, 2021. https://doi.org/10.36560/141120211451
  6. ARCOVERDE, S. N. S.; SOUZA, C. M. A.; ORLANDO, R. C.; SILVA, M. M.; NASCIMENTO, J. M. Crescimento inicial de cultivares de cana-de-açúcar em plantio de inverno sob preparos conservacionistas do solo. Revista Engenharia na Agricultura, v. 27, n. 2, p. 142-156, 2019. https://doi.org/10.13083/reveng.v27i2.803
  7. ASFORAMA. Vantagens da aplicação localizada de vinhaça concentrada. 2021. Disponível em: https://www.asforama.com.br/noticia/vantagens-da-aplicacao-localizada-de-vinhaca-concentrada. Acesso em: 11 de agosto de 2022.
  8. BARBOSA, E. A.; ARRUDA, F. B.; PIRES, R.; SILVA, T. J.; SAKAI, E. Cana-de-açúcar fertirrigada com vinhaça e adubos minerais via irrigação por gotejamento subsuperficial: ciclo da cana-planta. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 16, p. 952-958, 2012. https://doi.org/10.1590/S1415-43662012000900005
  9. BELLÉ, C.; KULCZYNSKI, S. M.; GOMES, C. B.; KUHN, P. R. Fitonematoides associados à cultura da cana-de-açúcar no Rio Grande do Sul, Brasil. Nematropica, v. 44, n. 2, p. 207-217, 2014.
  10. CANAONLINE. Vantagens da aplicação localizada de vinhaça concentrada. 2021. Disponível em: http://www.canaonline.com.br/conteudo/vantagens-da-aplicacao-localizada-de-vinhaca-concentrada.html. Acesso em: 13 de agosto de 2022.
  11. CARRILHO, E. N. V. M.; LABUTO, G.; KAMOGAWA, M. Y. Destination of vinasse, a residue from alcohol industry: Resource recovery and prevention of pollution. In: Environmental materials and waste. Academic Press, p. 21-43, 2016. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803837-6.00002-0
  12. CHERUBIN, M. R.; CARVALHO, J. L. N.; CERRI, C. E. P.; NOGUEIRA, L. A. H.; SOUZA, G. M.; CANTARELLA, H. Land use and management effects on sustainable sugarcane-derived bioenergy. Land, v. 10, n. 1, p. 72, 2021. https://doi.org/10.3390/land10010072
  13. CHUNHAWONG, K.; CHAISAN, T.; RUNGMEKARAT, S.; KHOTAVIVATTANA, S. Sugar industry and utilization of its by-products in Thailand: an overview. Sugar Tech, v. 20, n. 2, p. 111-115, 2018. https://doi.org/10.1007/s12355-018-0599-x
  14. CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento da safra brasileira: cana-de-açúcar. Primeiro levantamento. Brasília: v.9 – safra 2022/23, nº1, 2022.
  15. CURSI, D. E.; HOFFMANN, H. P.; BARBOSA, G. V. S.; BRESSIANI, J. A.; GAZAFFI, R.; CHAPOLA, R. G. History and current status of sugarcane breeding, germplasm development and molecular genetics in Brazil. Sugar Tech, 24, p. 112–133, 2022. https://doi.org/10.1007/s12355-021-00951-1
  16. D’HONT, A.; SOUZA, G. M.; MENOSSI, M.; VINCENTZ, M.; VAN-SLUYS, M. A.; GLASZMANN, J. C.; ULIAN, E. Sugarcane: a major source of sweetness, alcohol, and bio-energy. In:Genomics of tropical crop plants. Springer, New York, NY, 2008. p. 483-513. https://doi.org/10.1007/978-0-387-71219-2_21
  17. DIAS, M. S.; CARTAXO, P. H. A.; SILVA, F. A.; FREITAS, A. B. T. M.; SANTOS, R. H. S.; DANTAS, E. A.; MAGALHÃES, J. V. A.; SILVA, I. J.; ARAUJO, J. R. E. S.; SANTOS, J. P. O. Dinâmica produtiva da cultura da cana-de-açúcar em um município da zona da mata alagoana. Scientific Electronic Archives, v. 14, n. 5, p. 22-28, 2021. https://doi.org/10.36560/14520211276
  18. FERRAZ, R. L. S.; BARBOSA, M. A.; BATISTA, J. L.; MAGALHÃES, I. D.; DANTAS, G. F.; FRANCO, F. O. Calagem em cana-de-açúcar: efeitos no solo, planta e reflexos na produção. InterfacEHS, v. 10, n. 1, p. 166-177, 2015.
  19. FUESS, L. T.; RODRIGUES, I. J.; GARCIA, M. L. Fertirrigation with sugarcane vinasse: Foreseeing potential impacts on soil and water resources through vinasse characterization. Journal of Environmental Science and Health, v. 52, n. 11, p. 1063-1072, 2017. https://doi.org/10.1080/10934529.2017.1338892
  20. GUSMÃO, S. F. A.; SATO, S. S.; BERTOLLI, S. C. A viabilidade dos custos de utilização da vinhaça no cultivo de cana-de-açúcar. Colloquium Socialis, Presidente Prudente, v.1, n.2, p.539-543, 2017.
  21. HOARAU, J.; CARO, Y.; GRONDIN, I.; PETIT, T. Toward a status shift from waste to valuable resource. A review. Journal of water process engineering, v. 24, p. 11-25, 2018. https://doi.org/10.1016/j.jwpe.2018.05.003
  22. MARAFON, A. C. Adubação silicatada em cana-de-açúcar. Embrapa Tabuleiros Costeiros-Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E), 2011. 50p.
  23. MARTINS, Y. A.; OLIVEIRA, C. F. Uso da vinhaça via fertirrigação por sistemas de irrigação. Jornada Acadêmica–Ciência, Inovação e Tecnologia no Bioma Cerrado, v. 5, 2016.
  24. MEDINA, E. C.; SANTO FRANCO, E. S. D. E.; PACHECO, A. B.; NOGUEIRA, K. B. Reuso da vinhaça na produção de mudas pré-brotadas de cana-de-açúcar. Revista brasileira de agricultura irrigada, v.14, n. 4, p. 4154-4161, 2021. https://doi.org/10.7127/rbai.v14n401187
  25. MORAES CHITOLINA, G.; HARDER, M. N. C. Avaliação da viabilidade do uso de vinhaça como adubo. Bioenergia em Revista: Diálogos, v. 10, n. 2, p. 08-24, 2021.
  26. MUTTON, M. A.; ROSSETTO, R.; MUTTON, M. J. R. Agricultural use of stillage. Sugarcane bioethanol – R&D for Productivity and Sustainability, p. 423-440, 2014.
  27. NOGUEIRA, C. E. C.; SOUZA, S. N. M.; MICUANSKI, V. C.; AZEVEDO, R. L. Exploring possibilities of energy insertion from vinasse biogas in the energy matrix of Paraná State, Brazil. Renewable and Sustainable Energy Reviews. v. 48, n. 1, p. 300-305, 2015. https://doi.org/10.1016/j.rser.2015.04.023
  28. OTTO, R.; FREITAS JÚNIOR, J. C. M.; ZAVASCHI, E.; FARIA, I. K. P.; PAIVA, L. A.; BAZANI, J. H.; MIRA, A. B.; KAMOGAWA, M. Y. Combined application of concentrated vinasse and nitrogen fertilizers in sugarcane: strategies to reduce ammonia volatilization losses. Sugar tech, v. 19, p. 248- 257, 2017a. https://doi.org/10.1007/s12355-016-0463-9
  29. PENATTI C. P. Adubação da cana-de-açúcar: 30 anos de experiência. 1.ed. Piracicaba. Itu: Ottoni Editora. 2013, 347p.
  30. PINTO, L. E. V.; ARAUJO, F. F. Uso de vinhaça como biofertilizante: efeito na nodulação, crescimento e acúmulo de nutrientes no cultivo da soja: efeito na nodulação, crescimento e acúmulo de nutrientes. In: Colloquium Agrariae, p. 97-109, 2019.
  31. PIPITPUKDEE, S.; ATTAVANICH, W.; BEJRANONDA, S. Climate change impacts on sugarcane production in Thailand. Atmosphere, v. 11, n. 4, p. 408, 2020. https://doi.org/10.3390/atmos11040408
  32. PRADO, R. D. M.; CAIONE, G.; CAMPOS, C. N. S. Filter cake and vinasse as fertilizers contributing to conservation agriculture. Applied and Environmental Soil Science, v. 2013, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/581984
  33. ROSSETTO, R.; SANTIAGO, A. D. Árvore do Conhecimento – Cana-de-açúcar: Adubação – resíduos alternativos. 2018. Ageitec – Embrapa. Brasília – DF. Disponível em: http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/canade-acucar/arvore/CONTAG01_36_711200516717.html. Acesso em: 13 de agosto de 2022.
  34. SÁNCHEZ, F. E.; FUESS, L. T.; CAVALCANTE, G. S.; ADORNO, M. Â. T.; ZAIAT, M. Value-added soluble metabolite production from sugarcane vinasse within the carboxylate platform: an application of the anaerobic biorefinery beyond biogas production. Fuel, v. 286, p. 119378, 2021. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2020.119378
  35. SANTOS RODRIGUES, J.; SILVA, P. C.; COSTA, A. R.; GOMES, L. F.; SILVA, F. F.; SOARES, J. A. B.; FERREIRA, J. B. G. Produtividade da cana-de-açúcar com aplicação de água residuária da indústria sucroenergética. Research, Society and Development, v. 9, n. 5, p. e162953167-e162953167, 2020. https://doi.org/10.33448/rsd-v9i5.3167
  36. SANTOS, C. H.; CARDIN, C. A.; CRESTE, J. E.; MATIVI, W. L.; MOREIRA, A. C. M.; ESCARMÍNIO, M. A. Propriedades físicas de um argissolo após fertirrigação com vinhaça e sistema de colheita da cana de açúcar. Colloquium Agrariae, v. 13, n. 3, p. 58-66, 2017.
  37. SERAFIM, R. F.; YABUKI, L. N. M.; QUELUZ, J. G. T.; GALDEANO, L. R.; GARCIA, M. L. Efeitos da aplicação de vinhaça na fertilidade do solo. IRRIGA, v. 26, n. 2, p. 439-459, 2021. https://doi.org/10.15809/irriga.2021v26n2p439-459
  38. SILVA, A. P.; BONO, J. A.; PEREIRA, F. D. A. Aplicação de vinhaça na cultura da cana-de-açúcar: Efeito no solo e na produtividade de colmos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, p. 38-43, 2014. https://doi.org/10.1590/S1415-43662014000100006
  39. SILVA, A. Vinhaça concentrada da cana-de-açúcar: monitoramento das propriedades químicas do solo e mineralização líquida do nitrogênio. 2012. 109 p. Tese (Doutorado em Ciências. Área de concentração: Energia na Agricultura e no Ambiente) - Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2012.
  40. SILVA, G. S. P. L.; SILVA, F. C.; ALVES, B. J. R.; TOMAZ, E.; BERTON, R. S.; MARCHIORI, L. F. S.; SILVEIRA, F. G. Efeitos da aplicação de vinhaça" in natura" ou concentrada associado ao N-fertilizante em soqueira de cana-de-açúcar e no ambiente. Holos Environment, v. 19, n. 1, p. 1-21, 2018. http://dx.doi.org/10.14295/holos.v19i1.12212
  41. SILVA, J. H. B.; NASCIMENTO, M. A.; SILVA, A. V.; NETO, F. P.; ARAÚJO, J. R. E. S.; SILVA, J. M.; MIELEZRSKI, F. Brotação inicial, teor de sólidos solúveis e índice de maturação da cana-de-açúcar submetida à adubação com torta de filtro enriquecida. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 3, p. 32575-32592, 2021.
  42. SINDAÇÚCAR. Utilização de vinhaça enriquecida aumenta produtividade do canavial. 2021. Disponível em: https://www.sindacucar-al.com.br/app/uploads/2021/11/121121.pdf. Acesso em: 13 de agosto de 2022.
  43. SINGH, A.; LAL, U. R.; MUKHTAR, H. M.; SINGH, P. S.; SHAH, G.; DHAWAN, R. K. Phytochemical profile of sugarcane and its potential health aspects. Pharmacognosy Reviews, v. 9, n. 17, p. e45, 2015. https://doi.org/10.4103%2F0973-7847.156340
  44. SOTO, M. A.; BASSO, J. B.; KIANG, C. H. Impacto da fertirrigação da cana-de-açúcar por vinhaça nas propriedades físicas, químicas e hidráulicas do solo. In: FONTANETTI, C. S.; BUENO, O. C. (org.). Cana-de-açúcar e seus impactos: uma visão acadêmica. Bauru: Canal 6, p. 103-124, 2017.
  45. SOUZA, J. K. C.; OLIVEIRA MESQUITA, F.; NETO, J. D.; SOUZA, M. M. A.; AZEVEDO FARIAS, C. H.; MENDES, H. C.; ANDRADE NUNES, R. M. Fertirrigação com vinhaça na produção de cana-de-açúcar. Agropecuária Científica no Semiárido, v. 11, n. 2, p. 7-12, 2015.
  46. TONOLI, F. C. Adaptação de leveduras para fermentação com alto teor alcoólico. 2017. p. 77. Dissertação (Mestrado em Microbiologia Agrícola). - Escola Superior de Agricultura ‘’Luiz de Queiroz’’, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2017.
  47. WALTER, A.; GALDOS, M. V.; SCARPARE, F. V.; LEAL, M. R. L. V.; SEABRA, J. E. A.; CUNHA, M. P. Brazilian sugarcane ethanol: developments so far and challenges for the future. Wiley Interdisciplinary Reviews: Energy and Environment, v. 3, n. 1, p. 70- 92, 2014.
  48. WHEELER, R. M.; CARGIN, J. M. R.; DUTRA, A. R. A.; CUBAS, A. L. V.; MOECKE, E. H. S.; JOÃO, J. J. Potenciais aplicações da vinhaça da cana-de-açúcar visando a produção mais limpa: uma revisão integrativa. IX ENSUS – Encontro de Sustentabilidade em Projeto – UFSC – Florianópolis, p. 316- 327, 2021.
  49. WIESBERG, I. L.; MEDEIROS, J. L.; MELLO, R. V. P.; MAIA, J. G. S.; BASTOS, J. B. V.; QUEIROZ, F. A. O. Bioenergy production from sugarcane bagasse with carbon capture and storage: Surrogate models for techno-economic decisions. Renewable and Sustainable Energy Reviews, v. 150, p. e111486, 2021. https://doi.org/10.1016/j.rser.2021.111486

How to Cite

Barbosa da Silva, J. H., Morais de Almeida , L. J. ., de Souza Silva, E., Barboza, J. B. ., Silva Farias , G. E. ., dos Anjos Dantas, Érico ., … Toledo, L. C. M. . (2023). Use of concentrated and enriched vinasse as a biofertilizer in sugarcane: A review. Scientific Electronic Archives, 16(2). https://doi.org/10.36560/16220231651