Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
Agricultural Science
Published: 2023-07-26

Performance and meat quality of Nellore and Rubia Gallega x Nellore heifers supplemented with chromium picolinate

Universidade Federal de Mato Grosso – Campus Universitário de Sinop
Universidade Federal de Mato Grosso – Campus Universitário de Sinop
Universidade Federal de Rondonópolis
Universidade Federal de Mato Grosso – Campus Universitário de Sinop
carcass, crossing, growth, mineral, physicochemical analysis

Abstract

The aim of this study was to evaluate performance, carcass and meat characteristics of Nellore (NEL) and Rubia Gallega x Nellore (NRG) heifers supplemented with Cromium Picolinate (CrP). A total of 28 animals were kept in 2 paddocks containing Brachiaria brizantha cv. Marandu, separated according to supplementation (with and without CrP). For physical-chemical analysis were used samples from muscle Longissimus thoracis, collected between 12th and 13th ribs, which were evaluated drip losses, pH, fat thickness, color, cooking losses, tenderness and chemical composition. The statistical design adopted was completely randomized in a factorial scheme 2 x 2. The genetic group, showed differences for the   body weight, hot carcass weight and dressing percentage, with superiority for NRG animals (386.48 kg, 209.33 kg; 54.09%) versus NEL animals (378.59 kg, 203.93 kg; 53.85%). The note to the fat cover in NRG animals was lower than in NEL animals (2.71 x 3.35). For meat traits were lower fat thickness in NRG animals (3.25 mm) than in NEL animals (7.84 mm), and drip losses were higher in NRG animals when compared NEL animals (9.45% vs. 5.68%). NRG heifers have a better performance and lower fat cover compared NEL animals. Supplementation with PCr not influencing the performance of heifers in the finishing phase and carcass and meat traits.

References

  1. Abularach, M.L.S.; Rocha, C.E.; Felicío, P.E. Característica de qualidade do contra filé (m. L. dorsi) de touros jovens da raça Nelore. Ciência e Tecnologia de Alimentos, vol.18, n.2, p.205-210, 1998.
  2. Albertí, P.; Ripoll, G.; Goyache, F.; Lahoz, F.; Olleta, J.L.; Panea, B.; Sañudo, C. Carcass characterization of seven Spanish beef breeds slaughtered at two comercial weights. Meat Science, vol.71, n.3, p.514–521, 2005.
  3. Alves, D.D.; Tonissi, R.E.; Goes, E.B.; Mancio, A.B. Maciez da carne bovina. Ciência Animal Brasileira, vol.6, n.3, p.135 -149, 2005.
  4. Arboitte, M.Z.; Restle, J.; Alves FILHO, D.C.; Brondani, I.L.; Pacheco, P.S.; Menezes, L.F.G. de; Perottoni, J. Composição física da carcaça, qualidade da carne e conteúdo de colesterol no músculo longissimus dorsi de novilhos 5/8 Nelore - 3/8 Charolês terminados em confinamento e abatidos em diferentes estádios de maturidade. Revista Brasileira de Zootecnia, vol.33, n.4, p.959-968, 2004.
  5. Association of official Analytical Chemistry (AOAC). Official methods of analysis, current through revision 2. 18th ed. Gaithersburg, MD, 1 v., 2007.
  6. Berg, R.T.; Butterfield, R.M. New concepts of cattle growth. Sydney: Sydney University Press, 240p, 1976.
  7. Brasil. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 9, de 4 de Maio de 2004. Sistema Brasileiro de Classificação de Carcaças de Bovinos. Diário Oficial da União, Brasília, DF, Seção 1, 05 mai. 2004.
  8. Brea, T.; García, J.; Monserrat, L; Sánchez, L.; Carballo, J.A. Modelización, crecimiento y rendimiento potencial de machos y hembras de raza Rubia Gallega. Memoria CIAM 94-96. Xunta de Galicia: Consellería de Agricultura, Gandería e Política Agroalimentaria, p.313-329, 1998.
  9. Bridi, A.M.; Constantino, C. Qualidade e avaliação de carcaças e carnes bovina. In: Congresso Paranaense dos Estudantes de Zootecnia, Anais...Maringá, 2009. Disponível em: <http://www.uel.br/grupo-pesquisa/gpac/pages/arquivos/Qualidade%20e%20Avaliacao%20de%20Carcacas%20e%20Carnes%20Bovinas.pdf>. Acesso em: Maio de 2018.
  10. Burrow, H.M.; Moore, S.S.; Johnston, D.J.; Barendse, W.; Bindon, B.M. Quantitative and molecular genetic influences on properties of beef: a review. Australian Journal of Experimental Agriculture, vol.41, n.7, p.893-919, 2001.
  11. Costa, E.C.; Restle, J.; Brondani, I.L.; Perottoni, J.; Faturi, C.; Menezes, L.F.G. de; Composição física da carcaça, qualidade da carne e conteúdo de colesterol no músculo longissimus dorsi de novilhos Red Angus superprecoces, terminados em confinamento e abatidos com diferentes pesos. Revista Brasileira de Zootecnia, vol.31, n.3, p.417- 428, 2002.
  12. Dias, F. Impacto do aumento de peso e acabamento da carcaça sobre os custos de processamento e valor comercial da carne de bovino. In: II Seminário de Revisão dos Critérios de Seleção das Raças Zebuínas, Uberaba, 2006. Disponível em: <http://www.assocon.com.br/pdf/pdf_assocon3.pdf>. Acesso em: Janeiro de 2016.
  13. Faria, F.F. Características da Carne de Novilhos Nelore e F1 Rubia Gallega x Nelore Suplementados com Cromo Picolinato. [Dissertação de Mestrado em Zootecnia] Sinop, Mato Grosso, Brasil: Universidade Federal do Mato Grosso, Campus Sinop. 51p, 2015.
  14. Faria, F. F., Moreira, P. S. A., & Berber, R. C. A. (2021). Características da carne de novilhos Nelore e F1 Rubia Gallega x Nelore suplementados com cromo. Scientific Electronic Archives, 14(7), 1–7. https://doi.org/10.36560/14720211326
  15. Ferreira, Mylena de Mattos. Efeito da adição de óleo de linhaça no desempenho e qualidade de carne de novilhas Nelore e cruzadas Rubia Gallega X Nelore. 2022. Dissertação (Mestrado) – Universidade de São Paulo, Pirassununga, 2022. Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/74/74131/tde-16082022-112246/. Acesso em: 07 out. 2022.
  16. Fonseca, B. R., Berber, R. C. A., & Moreira, P. S. A. (2016). Effect of rbST on weight gain and fat cover of heifers in semiconfinement. Scientific Electronic Archives, 9(2), 43–46. https://doi.org/10.36560/922016268
  17. Honikel, K.O. Reference methods for the assessment of physical characteristics of meat. Meat Science, v.49, n.4, p.447-457, 1998.
  18. Luseba D. Effect of selenium and chromium on stress level, growth performance selected carcass characteristics an mineral status of feedlot cattle. [These Doctor of Philosophy in Veterinary Science] Pretoria, South Africa: Faculty of Veterinary Science, University of Pretoria. 214p, 2005.
  19. Montemor, C. H.; MARÇAL, W. S.; MORAES, S. S. Desempenho de bovinos da raça nelore suplementados com cromo orgânico. Semina: Ciências Agrárias, vol.30, n.3, p.701-708, 2009.
  20. Morais, S.S. Novos microelementos minerais e minerais quelatados na nutrição de bovinos. Campo Grande: Embrapa Gado de Corte (Documentos, 119) 11p, 2001.
  21. Moreira, P.S.A.; Berber, R.C.A.; Lourenço, F.J.; Pina, D.S.; Rosa, J.R.P.; Moreira, C.D.A. Atividade reprodutiva e desempenho produtivo de novilhas nelore taurino submetidas a suplementação com cromo orgânico. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, vol.12, n.2, p.491-499. 2011.
  22. Muchenje, V.; Dzama, K.; Chimonyo, M., Strydom, P.E.; Hugo, A.; Raats, J.G. Some biochemical aspects pertaining to beef eating quality and consumer health: a review. Food Chemistry, vol.112, n.2, p.279-289, 2009.
  23. Palhari, C. Desempenho e Qualidade de Carcaça de Garrotes Nelore e F1 Rubia Galega x Nelore Suplementados com Cromo Picolinato. [Dissertação de Mestrado em Zootecnia] Sinop, Mato Grosso, Brasil: Universidade Federal do Mato Grosso, Campus Sinop. 50p, 2014.
  24. Paulino, P.V.R.; Duarte, M.S.; Oliveira, I. M., 2013. Aspectos zootécnicos determinantes da qualidade de carne. In: II simpósio brasileiro de produção de ruminantes, Anais eletrônicos... Bahia: Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Campus Juvino Oliveira, Itapetinga, 2013. Disponível em: <http://www.uesb.br/eventos/simposio_ruminantes/arquivos/ANAIS-II-SBPR.pdf> Acesso em: Novembro de 2015.
  25. Pechová, A.; Illek, J.; Indelá, M.; Pavlata, L. Effects of chromium supplementation on growth rate and metabolism in fattening bulls. Acta Veterinaria Brno, vol.71, n.4, p.535-541, 2002.
  26. Picard, B.; Gagaoua, M.; AL Jammas, M.; Bonnet, M. Beef tenderness and intramuscular fat proteomic biomarkers: Effect of gender and rearing practices. Journal of Proteomics, v. 200, p. 1-10, 2019.
  27. POLIZEL NETO, A.; JORGE, A.M.; MOREIRA, P.S.A.; GOMES, H.F.B.; PINHEIRO, R.S.B. Desempenho e qualidade da carne de bovinos Nelore e F1 Brangus × Nelore recebendo suplemento com cromo complexado à molécula orgânica na terminação a pasto. Revista Brasileira de Zootecnia, vol.38, n.14, p.737-745, 2009.
  28. Restle, J.; Cerdótes, L.; VAZ, F.N.; Brondani, I.L. Características da carcaça e da carne de novilhas Charolês e ¾ Charolês ¼ Nelore, terminadas em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, vol.30, n.3, p.1065-1073, 2001.
  29. Roça, R.O. Modificações Post-Mortem. Laboratório de Tecnologia de Produtos de Origem Animal. Faculdade de Ciências Agronômicas – UNESP- Campus Botucatu. Disponível em: <http://www.fca.unesp.br/Home/Instituicao/Departamentos/Gestaoetecnologia/Teses/Roca105.pdf>. Acesso em: Outubro de 2015. 2011a.
  30. Roça, R.O. Propriedades da Carne. Laboratório de Tecnologia de Produtos de Origem Animal. Faculdade de Ciências Agronômicas – UNESP - Campus Botucatu. Disponível em: <http://www.fca.unesp.br/Home/Instituicao/Departamentos/Gestaoetecnologia/Teses/Roca107.pdf>. Acesso em: Dezembro de 2015. 2011b.
  31. Roça, R.O. Composição Química da Carne. Laboratório de Tecnologia de Produtos de Origem Animal. Faculdade de Ciências Agronômicas – UNESP- Campus Botucatu. Disponível em: <http://www.fca.unesp.br/Home/Instituicao/Departamentos/Gestaoetecnologia/Teses/Roca102.pdf>. Acesso em: Dezembro de 2015. 2011c.
  32. Roça, R.O. Tecnologia da carne e produtos derivados. 2.ed. Botucatu: Departamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial/FCA/UNESP. 201p, 2001.
  33. SAINZ, R.D.; HASTING, E. Simulation of the development of adipose tissue in beef cattle. In: Mcnamara, J. P.; France, J.; Beever, D. E. Modeling nutrient utilization in farm animals. New York: CABI. P.175-182, 2000.
  34. Sánchez, L.; Carballo, J.A.; Sánchez, B.; Monserrat, L. Características de la canal y de la carne de machos Procedentes del cruce de Rubia Gallega con Nelore. Archivos de Zootecnia, vol.54, n.206-207, p.485-489, 2005a.
  35. Sánchez, L; Becerra, J.J.; Iglesias, A.; Monserrat, L. Valoración del crecimiento en animals cruzados de Rubia Gallega con Nelore. Archivos de Zootecnia, vol.54, n.206-207, p.497-500. 2005b.
  36. Silva, M. L.; Contreras-Castillo, C. J.; Ortega, E.M.M. Efeito do cozimento na qualidade do musculo Semitendinosus. Ciência e Tecnologia de Alimentos, vol.27, n.3, p.441-445, 2007.
  37. Silva, L. H. P.; Rodrigues, R. T. S.; Assis, D. E. F.; Benedeti, P. D. B.; Duarte, M. S.; Chizzotti, M. L. Explaining meat quality of bulls and steers by differential proteome and phosphoproteome analysis of skeletal muscle. Journal of Proteomics, v. 199, p. 51-66, 2019.
  38. Statistical Analysis System. The SAS system for Windows release 9.0. Cary, NC: SAS Institute. 1 CD-ROM. 2002.
  39. Swanson, K.C.; Harmon, D. L.; Jcquesa, K. A.; Larson, B. T.; Richards C. J.; Bohnert, D. W.; Paton, S. J. Efficacy of chromium-yeast supplementation for growing beef steers. Animal Feed Science and Technology, vol.86, n.1/2, p.95- 105, 2000.
  40. Vaz, F.N.; Restle J. Aspectos quantitativos da carcaça e da carne de machos Hereford, inteiros ou castrados, abatidos aos quatorze meses. Revista Brasileira de Zootecnia, vol.29, n.6, p.1894-1901, 2000.
  41. Wheeler, T.L.; Shackelford, S.D.; Johnson, L.P.; Miller, M.F.; Miller, R.K.; Koohmaraie, M. Comparison of Warner- Bratzler shear force assessment within and among institutions. Journal of Animal Science, vol.75, n.9, p.2423-2432, 1997.
  42. Wheeler, T.L.; Koohmaraie, M.; Shackelford, S.D. Standardized Warner-Bratzler shear force procedure for meat tenderness measurement. Clay Center: Roman L Hruska U. S. MARC. USDA, 7p, 1995.
  43. Kazama, R.; Zeoula, L.M.; Prado, I.N. do; Silva, D.C. da; Ducatti, T.; Matsushita, M. Características quantitativas e qualitativas da carcaça de novilhas alimentadas com diferentes fontes energéticas em dietas à base de cascas de algodão e de soja. Revista Brasileira de Zootecnia, vol. 37, n.2, p.350-357, 2008.

How to Cite

Romero, N. B., Castro, B. G. de ., Berber, R. C. de A., & Moreira, P. S. A. (2023). Performance and meat quality of Nellore and Rubia Gallega x Nellore heifers supplemented with chromium picolinate. Scientific Electronic Archives, 16(7). https://doi.org/10.36560/16720231755