Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
Agricultural Science
Published: 2023-12-24

Beekeeping an alternative to family farming for sustainable development

Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal de Campina Grande
Universidade Federal de Campina Grande
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal de Campina Grande
Beekeeping, sustainability, resilience.

Abstract

The semi-arid region is characterized by high variability in its natural conditions, in addition to long periods of drought and irregular rainfall, and sustainable practices are a way of exploiting the potential of this region. In this context, the search for alternatives is the key to living in these conditions. In this situation, beekeeping is a very rich activity when it comes to agribusiness and sustainability, with Brazil being one of the largest honey producers in the world and still having great beekeeping potential to be reached. Even with the natural conditions imposed by the semi-arid region, the potential of beekeeping in production and marketing is proving to be a profitable and sustainable activity for living with such conditions. The aim of this work is to highlight and explore the importance of beekeeping as a sustainable activity. This study describes an experience report during the beekeeping course in the Agricultural Technician course at the Colégio Agrícola Vidal de Negreiros - CAVN (2012.1 to 2013.2), but with a scientific theoretical basis, which is based on data from established works. Beekeeping is an imminent activity to be explored, and it is immeasurable for these producers to constantly seek to improve their techniques, as well as to establish a path of trust with the professional agricultural technicians they work with in this area.

References

  1. AGROLINK. Mel Brasileiro no Topo. 2019. Disponível em: https://rastrorural.com.br/index.php/agronegocios/item/1177-mel-brasileiro-no-topo.> Acessado em: 20 set. 2023.
  2. BATISTA JÚNIOR, J. L. Impacto econômico e social da apicultura na agricultura familiar do território do sisal, semiárido da Bahia. Trabalho de conclusão de curso (Graduação em Zootecnia), Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal da Bahia, Salvador, 56 p. 2013.
  3. CARDOSO, N. B.; MACHADO, E. C. Bibliotecas verdes e sustentáveis no Brasil. Transinformação, Campinas, v. 29, n. 2, p. 141 - 149, 2017.
  4. COUTO, R. H. N.; COUTO, L. A. Apicultura: manejo e produtos. 2 ed. Jaboticabal: FUNEP, 191 p., 2002.
  5. CRESTANA, S.; DE MORI, C. Tecnologia e inovação no agro: algumas tendências, premências e drivers de mudanças. In: BUAINAIN, A.M.; BONACELLI, M.B.M.; MENDES, C.I.C. (Org.). Propriedade intelectual e inovações na agricultura. Brasília: CNPq; Rio de Janeiro: FAPERJ, INCT/PPED, IdeiaD, p.59-85, 2015.
  6. DINIZ, F. Brasil reforça os padrões regulatórios de agrotóxicos para proteger abelhas e outros insetos polinizadores. 2017. Disponível em: <https://www.embrapa.br/en/buscadenoticias/notcia/21145131/brasilreforcaospadroesregulatoriosdeagrotoxicosparaprotegerabelhas-e-outros-insetos-polinizadores>. Acessado em: 20 agos. 2023.
  7. EMBRAPA MEIO NORTE (Terezina-PI). Apicultura: Sistema de Produção, v. 3. ISSN 1678 - 8818. Versão Eletrônica, 2003.
  8. EPAGRI. Jornada virtual da apicultura e meliponicultura alcançou mais de 17 mil pessoas. 2020. Disponível em: https://www.epagri.sc.gov.br/index.php/2020/12/01/jornada-da-apicultura-emeliponiculturaalcancou-mais-de-17-mil-pessoas/.>. Acessado em: 20 agos. 2023.
  9. FAO. Key Statistics of food and agriculture external trade. 2004. Disponível em: <http://faostat.fao.org/>. Acesso em 21-09-2011.
  10. IBGE: 2019. Censo Agro 2017: população ocupada nos estabelecimentos agropecuários cai 8,8%. Disponível em: <https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agenciasalade-imprensa/2013-Interface Tecnológica -v. 18 n.1(2021)agenciadenoticias/releases/25789censoagro201pulacaoocupadanosestabelecimentosagropecarios-cai-8-8>. Acessado em: 3 agos. 2023.
  11. KEVEN, P.G.; BAKER, H.G.. Insects as flower visitors and pollinators. Ann. Rev. Ent., v, 28: 407-453, 1983.
  12. LUNA, M. Curso on line de criação racionais de Jataís e Abelhas sem ferrão. Disponível em: http://www.brasil.terravista.pt/Claridade/3630/curso/cap1.htm>. Acessado em: 3 agos. 2023.
  13. MATA, D. A. É possível viver no semiárido. In: ARAÚJO, Vicente de Paulo Albuquerque (Org.). Pelos caminhos do Semiárido. Campina Grande: Eduepb, p. 157 – 160, 2013.
  14. MARTINS, I. Apicultura e agricultura sustentável. 2020. Disponível em: https://www.conap.coop.br/2016/09/23/apicultura-e-agricultura-sustentavel/.>. Acessado em: 3 agos. 2023.
  15. PROCTOR, M., et al. The natural history of pollination. London, Harper Collins Publishers, 479 p., 1996.
  16. POSTELARO, E. R. et al. APICULTURA FAMILIAR: sua importância no cenário econômico, social e ecológico. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 18, n. 1, p. 298 –307, 2021.

How to Cite

Mata, D. A. da ., Silva, G. de F. da, Souza, V. S., Silva, J. D. L., Lins, D. de V., Silva, F. G. da, & Mata, D. A. da . (2023). Beekeeping an alternative to family farming for sustainable development . Scientific Electronic Archives, 17(1). https://doi.org/10.36560/17120241834