Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
Health Science
Published: 2018-11-13

Multi-enzymatic complex in pig diet finishing

Universidade Tecnológica Federal do Paraná - campus Dois Vizinhos
Universidade Federal de Mato Grosso
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - campus Dois Vizinhos
Enzymes Performance Pigs

Abstract

This study aimed to evaluate the effects of a multienzyme complex in pigs in the finishing phase on weight gain variables (WG), feed intake (FI), feed conversion (FC) and the cost of feed per animal kilogram produced. The additive used was a trademark consisting of phytase, protease, xylanase, B- glucanase, cellulase, amylase and Pectinase. 12 animals were distributed in a completely randomized design with two treatments (T1 - control treatment and T2 -Treatment with additive), three replicates and two animals per experimental unit. Performance data were submitted to analysis of variance, the difference between the average verified by test F. There was no effect (P> 0.05) of the treatments in the productive and economic parameters. Depending on the results, it is concluded that the addition of the enzymatic complex in swine diets in the finishing phase did not influence positively the economic and productive performance of the animals.

References

  1. ASSISTAT – Assistência estatística. Versão 7,5 beta, 2008.
  2. BARRIER-GUILLOT, B., Casado, P., Maupetit, P., Jondreville, C., Gatel, F. Wheat phosphorus availability: 2-in vivo study in broilers and pigs; relationship with endogenous phytasic activity and phytic phosphorus content in wheat. J. Sci. Food Agric. 70, 69–74,1996.
  3. BARROS, N. N. ; ROSSETTI, A. G. ; CARVALHO, R. B. Cunha hay (Clitoria ternatea) for finishing lambs. Ciencia Rural, 34 (2): 499-504, 2004.
  4. BELLAVER, C. Utilização de melhoradores de desempenho na produção de suínos e de aves. Campo Grande, MS. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE ZOOTECNIA, 7, 2005, Campo Grande: ABZ / UEMS /UFMS, Embrapa Pantanal, 2005, p.1-29.
  5. BOLING, S. D., et. al, 2000. The effects of citric acid on phytatephosphorus utilization in young chicks and pigs. J. Anim. Sci. 78:682–689.
  6. CHAMPE, P. C.; HARVEY, R. A.,Enzimas. In: Bioquímica Ilustrada, 2. Ed. São Paulo: Artes médicas, 1989. 446p.p.53-63.
  7. CHERYAN, M. 1980.Phitic acid interations in food systems. CRC critic. Ver. Food Sci. Nutr. 13: 297.
  8. DIERICK, N. et al. Microbial protease addition to a soybean meal diet for weaned piglets; effects on performance, digestion, gut flora and gut function. Recents advances of research in antinutritional factors legume seeds and oilseeds. EAAP publication, Wageningen Academic Publishers, n.110, 2004.
  9. FAO, 2011. Resumo Informativo. Disponível no site:< www.fao.org>. Acesso em: 22 mar. 2016.
  10. FIREMAN, F.A.T.; FIREMAN, A.K.B.A.T. Enzimas na alimentação de suínos. Ciência Rural, v.28, n.1, p.173-178, 1998.
  11. GASPAR, Rita Maria B. Leme. Utilização de biodigestores em pequenas e médias propriedades rurais, com ênfase na agregação de valor: um estudo de caso na Região de Toledo-Pr. Florianópolis: UFSC, 2003. Disponível em:<http://www.tede.ufsc.br/teses/ PEPS4022.pdf> Acesso: 21 mar. 2016.
  12. GRAHAM, H. Mode of action of feed enzymes in diets based on low viscous and viscous grains. In: SIMPOSIO LATINO-AMERICANO DE NUTRIÇÃO DE SUÃNOS E AVES, 1996, Campinas. Anais... Campinas: CBNA, 1996, p. 60-69.
  13. HANNAS, M.I.; PUPPA, J.M.R. Enzimas: Uma alternativa viável para enfrentar a crise na suinocultura. Disponível em: . Acesso em: 28 mar. 2016.
  14. IBGE, 2015. Instituto Brasileiro de Geografia. Disponível no site:< www.ibge.gov.br >. Acesso em: 30 mar. 2016.
  15. JUNIOR, J. L., AMORIM, A. C. Manejo de Dejetos: Fundamentos para a
  16. integração e agregação de valor. Zootec, Anais. 33 p., Campo Grande, 2005.
  17. KORNEGAY, E. T. Digestion of phosphorus and other nutrients: the role of phytases and factors influencing their activity. In: BEDFORD, M. R.; PARTRIDGE, G. G. (Ed.) Enzymes in farm animal nutrition. Wallingford: Cab Publishing, 2001. 432 p.
  18. LEDUR, M. C.; PEIXOTO, J. de O.; SCHMIDT, G. S. Novos rumos da genética no desenvolvimento de aves. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1196, ano 102, n. 1, p. 16-19, 2011.
  19. Liu A.R., et. al 2010. Endophytic Pestalotiopsis species spp. associated with plants of Palmae, Rhizophoraceae, Planchonellae and Podocarpaceae in Hainan. China. Afr. J. Microbiol. Res. 4:2661-2669.
  20. LUDKE, M.et. al. Fitase em dietas para suínos em crescimento: (i) impacto ambiental. Ciência Rural, v.32, p.97-102, 2002.
  21. MAENS, D.D. Enzymatic characteristics of phytases as they relate to their use in animals feeds. In: BEDFORD, M.R.; PARTRIDGE, G.G. Enzymes in farm animal nutrition. Wallingford: Cab Publishing, 2001, p.61-84.
  22. MAPA, 2003. Ministério da agropecuária. Disponível em:<http://www.agricultura.gov.br/>. Acesso em: 2 de abr. de 2016.
  23. MAVROMICHALIS, I. et al. Enzyme supplementation and particle size of wheat in diets for nursey and finishing pigs. Journal Animal Science, v.78, p.3086-3095, 2000.
  24. MENDONÇA, A. B., Conforto térmico em suínos visando melhoria na produção e qualidade do produto final. Trabalho monográfico de conclusão do curso de Pós Graduação “Lato Sensu†em Higiene e Inspeção de Produtos de Origem Animal. Campinas, p.34, 2010.
  25. PASSARINHO, Amanda Tafuri Paniago, M. Sc., Universidade Federal de Ouro Preto. Produção e caracterização de xilanases derivadas do gene xynA de Orpinomyces PC-2 e avaliação da eficiência para hidrólise de farinha e clarificação de suco. Fevereiro de 2014. 61p.
  26. PERDOMO, C. C.; Lima, G. J. M. M.; None, S. K. Produção de suínos e meio ambiente. In: Seminário Nacional de Desenvolvimento da Suinocultura, 9, 2001. Gramado. Anais... Concórdia: Embrapa Suinos e Aves, 2001. p.8-24.
  27. PENZ JÚNIOR, M.A. Enzimas em rações para aves e suínos. In: SIMPÓSIO DE ADITIVOS NA PRODUÇÃO DE RUMINANTES E NÃO RUMINANTES. 1998. Botucatu. Anais...Botucatu: SBZ, 1998. p.165-178.
  28. RODRIGUEZ-ARRIOJA, G.M. et al. Retrospective study on porcine circovirus type 2 infection in pigs from 1985 to 1997 in Spain. J Vet Med, v.50, p.99-101, 2003.
  29. ROSTAGNO, H.S. et al. Tabelas brasileiras para aves e suínos: Composição de alimento e exigência nutricional. 2.ed. Viçosa: UFV, Departamento de Zootecnia, 2011. 186p.
  30. RUIZ, U. S; et al. Complexo enzimático para suínos: digestão, metabolismo, desempenho e impacto ambiental. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.37, n.3, p.458-468, 2008.
  31. SANTANA, M. L. PRODUÇÃO, CARACTERIZAÇÃO, APLICAÇÃO E DETERMINAÇÃO ESTRUTURAL DE CELULASE DE Moniliophthora perniciosa. Programa de pós- graduação. Feira de Santana. 2010. 64p.
  32. SEAB, 2016. Secretaria da Agricultura e do Abastecimento. Disponível em:< http://www.agricultura.pr.gov.br/>. Acesso em: 13 abr. 2016.
  33. SELLE, P.H.; RAVINDRAN, V.; Bryden, W.L.; Scott, T¨.2006. Influence of dietary phytate and exogenous phytase on amino acid digestibility in poultry: a review. The Journal of Poultry Science, 43: 89-103.
  34. SELLE, P.H; RAVINDRAN, V. 2007. Microbial phytase in poultry nutrition. Animal Feed Science and Technology, 135: 1-41.
  35. SITANAKA, et. al.2015. Complexo enzimático na dieta de suínos em crescimento/terminação sobre o desempenho. Instituto de Zootecnia. Nova Odessa- SP.
  36. SITANAKA, et. al. 2015. Viabilidade econômica do uso de complexo enzimático para suínos na fase de crescimento/terminação. Instituto de Zootecnia. Nova Odessa- SP.
  37. TAFFAREL, T.R. et. al, 2016. Adição de enzimas em dietas para suínos em crescimento e terminação. Santa Maria. 4p.
  38. THACKER, P.A. Effects of xylanase and protease on the performance of growing-finishing pigs fed corn-based diets. Journal of Applied Animal Research, v.28, n.11, p.17-23, 2005.
  39. VINOKUROVAS, S. L. Utilização de complexo enzimático em rações contendo farelo de gérmen de milho desengordurado para suínos em crescimento e terminação. 2009, 68f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal) - Universidade Estadual de Londrina, Londrina, PR.
  40. ZIJLSTRA, R. T. 2000. Nutritional value of wheat for growing pigs: chemical composition and digestible energy content. Can. J. Anim. Sci. 79:187-194.

How to Cite

Biancalana, R. F., Lima, M. O., & Cella, P. S. (2018). Multi-enzymatic complex in pig diet finishing. Scientific Electronic Archives, 11(6), 78–82. https://doi.org/10.36560/1162018575