Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
Agricultural Science
Published: 2020-01-03

Shelf life of lace varieties under different kinds of packaging and harvesting times

Instituto Federal Goiano - Campus Urutaí
##plugins.generic.jatsParser.article.authorBio##
×

T. S. Pires

Graduado em Engenharia Agricola pelo Instituto Federal Goiano - Campus Urutai 

Instituto Federal Goiano - Campus Urutai
##plugins.generic.jatsParser.article.authorBio##
×

A. J. Braz

Graduada em Tecnologia de Alimentos e mestranda pelo Instituto Federal Goiano - Campus Urutai 

Instituto Federal Goiano - Campus Urutaí
##plugins.generic.jatsParser.article.authorBio##
×

B. L. L. Coelho

Tecnica em Agropecuaria pelo Instituto Federal Goiano - Campus Urutai 

Graduanda em Bacharelado em Ciencia e Tecnologia de Alimentos 

Instituto Federal Goiano - Campus Urutaí
##plugins.generic.jatsParser.article.authorBio##
×

J. P. M. Carvalho

Tecnico em Agropecuaria pelo Instituto Federal Goiano - Campus Urutaí  e Graduando em Engenharia Agricola pelo Instituto Federal Goiano - Campus Urutaí
Instituto Federal Goiano - Campus Urutaí
##plugins.generic.jatsParser.article.authorBio##
×

A. P. S. Siqueira

Professora Doutora do departamento de Ciencia e Tecnologia de Alimentos do Instituto Federal Goiano - Campus Urutai
Atmosfera modificada. Lactuca sativa L. Pós-Colheita.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the shelf life of purple curly and crisp lettuce varieties in two different harvesting periods with different borehole, no bore and no packaging, evaluating soluble solids content, titratable acidity and mass loss. All parameters were statistically significant, but the most important was the loss of mass, indicating that the treatments with the use of the package without bore harvested at 5:30 proved to be the most effective in the conservation of lettuce during the epochs.

References

  1. ALVARES, V.S., FINGER, F. L., SANTOS, R. C. DE A., NEGREIROS, J. R. DA, CASALI, V. W. D. Effect of pre-cooling on the postharvest of parsley leaves. Journal of food Agriculture and EnvironmenT 5:31, 2007. https://www.researchgate.net/profile/Virginia_Alvares/publication/266504858_Effect_of_pre-cooling_on_the_postharvest_of_parsley_leaves/links/59fa01ec458515d20c7c87c9/Effect-of-pre-cooling-on-the-postharvest-of-parsley-leaves.pdf
  2. CALBO, A. G. Alface. Embrapa Hortaliças. Brasília, 2012.
  3. CHITARRA, M. I., CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras: Universidade Federal de Lavras, Minas Gerais. 785 p, 2005.
  4. em:<http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S010205362006000200028&lng=en> Acesso em: 13 de dezembro de 2018.
  5. FINGER F.L., FRANÇA C. F.M. Pré-resfriamento e conservação de hortaliças folhosas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA,51. Horticultura Brasileira: 29. Viçosa, 2011. Disponível em:
  6. FINGER, F. L., VIEIRA, G. Controle da perda pós-colheita de água em produtos hortícolas. 1997. http://www.bdpa.cnptia.embrapa.br/consulta/busca?b=ad&id=759903&biblioteca=vazio&busca=autoria:%22VIEIRA,%20G.%22&qFacets=autoria:%22VIEIRA,%20G.%22&sort=&paginacao=t&paginaAtual=2
  7. Horticultura Brasileira, 24: 255-258 p, 2006. Disponível
  8. http://www.abhorticultura.com.br/eventosx/trabalhos/ev_5/Fernando_Finger_Pre_resfriamento_con serva%C3%A7%C3%A3o.pdf> Acesso 08 de dezembro de 2018.
  9. KADER, A.A. Potential applications of ionizing radiation in post harvest handling of fresh fruits and vegetables. Food Technology, Chicago: 40, 117-21 p, 1986.
  10. KAYS S. J. Postharvest physiology of perishable plant products. New York: Van Nostrand Reinhold. 453p, 1991.
  11. MATTOS. L. M. Alface crespa minimamente processada. (Tese Doutorado). Universidade Federal de Lavras, Lavras, Brasil, 2014.
  12. MENESES, E. M. S.: FERNANDES, E. C.: SABAA-SRUR, A. U. O. Folhas de alface lisa (Lactuca sativa) minimamente processadas armazenadas em atmosfera modificada: análises físicas, químicas e físico-químicas. Food Science and Technology, 25: 60 – 62 p, 2005.
  13. MOTA W. F., FINGER F.L., CECON P. R., SILVA D. J. H., CORREA P. C., FIRME L. P., NEVES L. L. M. Armazenamento de frutos de quiabo embalados com filme de PVC em condição ambiente.
  14. NERES C. R. L., VIEIRA G., DINIZ E.R., MOTA W. F., PUIATTI M. Conservação do jiló em função da temperatura de armazenamento e do filme de polietileno de baixa densidade. Bragantia 63: 431-438 p, 2004.
  15. SANTI, A., CARVALHO, M. A. C., CAMPOS, O. R., SILVA, A. F. da, ALMEIDA, J. L. de, MONTEIRO, S. Ação de material orgânico sobre a produção e características comerciais de cultivares de alface. Horticultura Brasileira, 28, 87-90 p, 2010. Disponível em :< http://www.scielo.br/pdf/hb/v28n1/a16v28n1> Acesso em: 12 de dezembro de 2018.
  16. SANTOS, J. C. M., Perfeito, D. G. A., Silva, A. R. da, Borges, L. C. dos R. Influência da embalagem e temperatura de armazenamento na vida útil de alface crespa (Lactuca sativa L.). Revista brasileira de Tecnologia Agroindustrial, 12: 2542-2555 p, 2018.
  17. Taiz L & Zeiger E. Fisiologia vegetal. 3ª ed., Porto Alegre, Artmed. 720 p. 2004.

How to Cite

Pires, T. S., Braz, A. J., Coelho, B. L. L., Carvalho, J. P. M., & Siqueira, A. P. S. (2020). Shelf life of lace varieties under different kinds of packaging and harvesting times. Scientific Electronic Archives, 13(1), 18–23. https://doi.org/10.36560/1312020980