Ir para o conteúdo principal Ir para o menu de navegação principal Ir para o rodapé
Ciências da Saúde
Publicado: 2020-04-29

Effervescent vitamin C tablets and its quality control

UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO - UFMT
ascorbic acid quality control effervescent tablets

Resumo

Ascorbic acid (vitamin C), a potent antioxidant, is not synthesized by the human body and is obtained from food and pharmaceutical formulations. As a pharmaceutical product, it is available as a solution, powder, granules and tablets. Effervescent tablets are the most consumed since the isolated form or associated with other substances. It is commercially available from several suppliers, which makes its evaluation fundamental to ensure the quality, efficacy and safety of the patient in face of over-the-counter medication. Quality control is essential in the final product, as many products do not have the desired quality, compromising its validity and action. The present study aimed to evaluate effervescent vitamin C tablets from three different brands. The quality tests were carried out according to the parameters recommended by the Brazilian Pharmacopeia. The content was determined by the titrimetric and spectrophotometric method, as there is no official methodology for effervescent vitamin C tablets. All brands were approved in the quality tests used, guaranteeing and demonstrating the company's commitment to the population that consumes it.

Referências

  1. ALVES, RMV., JAIME, SBM., GONÇALVES, MP., SUZUKI, PW. Embalagens plásticas e de vidro para produtos farmacêuticos: avaliação das propriedades de barreira à luz. Revista de Ciências Farmacêuticas Básica e Aplicada. 29(2): 169-180, 2008.
  2. ANDRADE, AS. Controle de qualidade físico-químico de comprimidos efervescentes de ácido ascórbico 1g disponíveis nas farmácias de Santo Antônio de Jesus. 46p. (Trabalho de Conclusão de Curso) - Faculdade Maria Milza, Governador Mangabeira, Brasil, 2017.
  3. ANSEL, HC., POPOVICH, NG., ALLEN, LV. Formas farmacêuticas e sistemas de liberação de fármacos. (8 ed.) Artemed, São Paulo, p. 249-268, 2007.
  4. ASLANI, A., SHARIFIAN, T. Formulation, characterization and physicochemical evaluation of amoxicillin effervescent tablets. Advanced Biomedical Research. 3: 5-7, 2014.
  5. BRANYFIELD, A. Martindale: the complete drug reference. (38 ed.) Farmaceutical Press, London. 4160p. 2017.
  6. BRASIL. Farmacopeia Brasileira. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Brasília. (5 ed.) v. 1. 546p. 2010.
  7. BRASIL. Farmacopeia Brasileira. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Brasília. (5 ed.) v. 2. 904p. 2010.
  8. BRUNTON, LL., CHABNER, BA., KNOLLMANN, BC. Goodman: as bases farmacológicas da terapêutica de Goodman & Gilman. (13 ed.) Artmed, Porto Alegre. p. 819-829, 2012.
  9. CAMPOS, DA., ALVES, ND., SILVA, TD. Estudo de pré-formulação e desenvolvimento de pó efervescente contendo ácido acetilsalicílico. Farmácia & Ciência 3: 20-33, 2012.
  10. CRISTINA, HPD. Formas farmacêuticas efervescentes uma abordagem alternativa. 91p. (Dissertação de Mestrado) – Universidade de Lisboa, Lisboa, Portugal, 2012.
  11. DAMODARAN, S., PARKIN, KL., FENNEMA, RO. Química de alimentos de Fennema. (4 ed.) Artmed, Porto Alegre, p. 366-367, 2010.
  12. DELVIN, TM. Manual de Bioquímica: com correlações clínicas. (7 ed.) Edgarder Blücher, São Paulo, p. 1099-1111, 2011.
  13. IPCI, K., ÖKTEMER, T., BIRDANE, L., ALTINTOPRAK, N., MULUK., NB., PASSALI, D., LOPATIN, A., BELLUSSI, L., MLADINA, R., PAWANKAR, R., CINGI, C. Effervescent tablets: a safe and practical delivery system for drug administration. ENT Updates 6(1): 46-50, 2016.
  14. GENNARO, AR. Remington: a ciência e a prática da farmácia. (20 ed.) Guanabara, Rio de Janeiro, p. 885-914, 2014.
  15. GIL, ES. Controle físico-químico de qualidade de medicamentos. (3 ed.) Pharmabooks, São Paulo, 512p. 2010.
  16. LACHMAN, L., LIEBERMAN, HA., KANIG, JL. Teoria e prática na indústria farmacêutica. (2 ed.) Fundação Calouste Gulbenkian, Lisboa. 1531p. 2010.
  17. LEE, R. Effervescent tablets – key facts about a unique, effective dosage form. Tablets and Capsules. p. 1-4, 2004. Disponível em https://www.amerilabtech.com/wp-content/uploads/2012/01/EffervescentTabletsKeyFacts.pdf/ accessed on December 22, 2019.
  18. LINDBERG, NO., HANSSON, H. Effervescent Pharmaceuticals in Encyclopedia of Pharmaceutical Technology 12: 1454-1465, 2007.
  19. ÓRFÃO, MK., ALVES, JO., VALLADÂO, AS., BONFILIO, R. ANDRIGHETTI, CR., RIBEIRO, EB., VALLADÃO, DMS. Controle de qualidade de comprimidos de hidroclorotiazida comercializados no município de Sinop. Scientific Eletronic Archives 10(5): 124-132, 2016.
  20. PATHY, K. Process for Preparation of Vitamin C and Method for Determination of Vitamin C in Tablets. SciFed Journal of Chemical Research (1): 11-13, 2018.
  21. PINTO, TJA., KANEKO, TM., OHARA, MT. Controle biológico de qualidade de produtos farmacêuticos, correlatos e cosméticos. (3 ed.) Atheneu, São Paulo, p. 3-8, 2010.
  22. PRISTA, LN., ALVES, AC., MORGADO, R. Tecnologia (5 ed.) v. 1. Farmacêutica Calouste Gulbenkia, Porto. 786p. 1995.
  23. ROSA, JS., GODOY, RLO., NETO, JO., CAMPOS, RS., MATTA, VM., FREIRE, CA., SILVA, AS., SOUZA, RS. Desenvolvimento de um método de análise de vitamina C em alimentos por cromatografia líquida de alta eficiência e exclusão iônica. Ciência Tecnologia Alimentos 27(4): 837-846, 2007.
  24. SILVA, RS., PEDROSO, AV., JESUS, PC., GELINSKI, JMLN., BORGES, EM. Determinação de Vitamina C em Suplementos Alimentares Utilizando Métodos Volumétricos e Espectrofotometria de Absorção Molecular. Revista Virtual de Química 11(1): 155-179, 2019.
  25. SURINI, S., WARDANI, MRW., SAGITA, E. Evaluating Of Effervescent Tablets Containing Grape Seed (Vitis Vinifera L.) Extract as a Nutraceutical. International Journal of Applied Pharmaceutics 9(1): 150-153, 2017.
  26. STORPIRTIS, S., GONÇALVES, JE., CHIANN, C., GAI, MN. Biofarmacotécnica. Koogan, Rio de Janeiro. p. 12-28, 2009.
  27. UNITED STATES. United States Pharmacopeia. Pharmacopeial Convention. Rockville, USA. 2007.
  28. WORLD HEALT ORGANIZATION. Revision of monograph tablets. 2011. Disponível em http://www.who.int/medicines/publications/pharmacopoeia/Tabs-GeneralMono-rev FINAL_31032011.pdf/ accessed on January 8, 2020.

Como Citar

Oliveira, M. S., Torres, M. P. R., Raiser, A. L., Ribeiro, E. B., Andrighetti, C. R., & Valladão, D. M. S. (2020). Effervescent vitamin C tablets and its quality control. Scientific Electronic Archives, 13(5), 73–79. https://doi.org/10.36560/13520201055