Ir para o conteúdo principal Ir para o menu de navegação principal Ir para o rodapé
Revisões
Publicado: 2023-07-29

The main diseases in the culture of pineapple: a review

Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Lavras
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Universidade Federal da Paraíba
Ananas comosus, Losses, Fusariosis.

Resumo

Pineapple is a crop of great importance, having vitamins, minerals and capable of preventing diseases. Therefore, several researchers are interested in studying this crop, in addition to its use for other purposes, such as the production of juice pulp, jellies, sweets and other products, with its in natura form being the most sought after among countries. However, the attack of pathogens reduces pineapple production to worrying levels, and when not controlled, it even eradicates the entire plantation. Based on this, this review aimed to show the recent discoveries about the pineapple culture, emphasizing, mainly, the main diseases of this production chain. After gathering the main information on the most frequent diseases in pineapple production fields, we observed that fusariosis is considered the main disease of pineapple, followed by black spot, eye rot and root rot, being in short knowledge of these by producers is important in order to avoid irreversible damage. It is understood that more research is needed, since in the literature there are few field studies on this crop, especially with regard to seeking alternative means of controlling these diseases, so that the dissemination of this knowledge provides better information on agronomic interests.

Referências

  1. ALMEIDA, U.O., ANDRADE NETO, R.D.C., LUNZ, A.M.P., GOMES, R.R., MESQUISTA, A., GONÇALVES, L.V.M., BARBOSA, A.A.G. In: CRIPIANI et al. 2014. Caracaterísticas de crescimento de abacaxizeiro em função da adubação fosfatada em sistema irrigado. Núcleo Regional Amazônia Ocidental da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, p.162-166, 2014.
  2. AMORIN, L. Manual de Fitopatologia: doenças das plantas cultivadas. 5 ed. São Paulo: Agronômica Ceres, 2016.
  3. ANDRADE, R.A., BRITO, R.S., MENDES, R.F., NETO, R.D.C.A. Cultural treatments in pineapple crop. Management for high yield–Review. Scientific Electronic Archives, vol. 14, n. 12, 2021. https://doi.org/10.36560/141220211487
  4. BAZZI, J. Aproveitamento integral do abacaxi. 2020. Disponível em: https://repositorio.ifsc.edu.br. Acessado em: 08 de janeiro de 2023.
  5. COMEXSTAT/ME. 2022. Disponível em: http://comexstat.mdic.gov.br/pt/home. Acessado em: 09 de janeiro de 2023.
  6. CONAB – Companhia Nacional de Abastecimento. 2020. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. A participação do abacaxi no desenvolvimento econômico nas regiões produtoras. 14 p. Disponível em: https://www.conab.gov.br. Acessado em: 05 de janeiro de 2023.
  7. CORDEIRO, A.M., OLIVEIRA, G.M., RENTERÍA, J.M., GUIMARÃES, C.A. Revisão sistemática: uma revisão narrativa. Revista do Colégio Brasileiro de Cirurgiões, vol. 34, n. 6, p. 428-431, 2007. https://doi.org/10.1590/S0100-69912007000600012
  8. DANTAS, T. Abacaxi. 2023. Disponível em: https://mundoeducacao.uol.com.br/biologia/abacaxi. Acessado em: 09 de janeiro de 2023.
  9. EMBRAPA - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Fusariose do Abacaxizeiro. 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/en/busca-de-imagens/-/midia/5858007/fusariose-do-abacaxizeiro. Acessado em: 10 de janeiro de 2023.
  10. EMBRAPA - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Mancha Negra do Abacaxi. 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/en/busca-de-imagens/-/midia/5861001/mancha-negra-do-abacaxi. Acessado em: 15 de janeiro de 2023.
  11. FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAOSTAT. FAO, 2020. Disponível em: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize. Acessado em: 08 de janeiro de 2023.
  12. FAO - Organização das Nações Unidas para a Agricultura e Alimentação. FAOSTAT, 2020. Disponível em: https://revistacampoenegocios.com.br/. Acessado em: 05 de janeiro de 2023.
  13. GARCIA, W.M., KRAUSE, W., ARAÚJO, D.V., KARSBURG, I.V., DALLACORT, R. Methods for inoculation with Fusarium guttiforme and genetic resistance of pineapple (Ananas comosus var. comosus). Revista Caatinga, vol. 30, n. 2, p. 353-360, 2017. https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n210rc
  14. IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2018. Produção agrícola municipal –PAM 2018. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/pam/tabelas. Acessado em: 05 de janeiro de 2023.
  15. MAPA - Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. AGROSTAT: Estatística de Comércio Exterior do Agronegócio Brasileiro. MAPA, 2020. Disponível em: http://indicadores.agricultura.gov.br/agrostat/index.htm. Acessado em: 08 de janeiro de 2023.
  16. MATOS, A.P., SANCHES, N.F. Manejo das Principais Doenças do Abacaxizeiro. In: 405 POLTRONIERI, L.S., VERZIGNASSI, J.R. Fitossanidade na Amazônia: inovações tecnológicas. 1ª ed. Capítulo 4, p. 73-90, 425p. 2007.
  17. NOGUEIRA, S.R., LIMA, F.S., ROCHA, E.M., ARAÚJO, D.H. Fungicides in fusariosis pineaple control in the state of Tocantins, Brazil. Revista de Ciências Agrárias, vol. 37, n. 4, p. 447-455, 2014.
  18. NORONHA, A.C.S., MATOS, A.P., SANCHES, N.F. Manejo integrado de pragas e doenças do abacaxi. 2015. Disponível em: https://www.alice.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/1028854/1/ManejoIntegradoPragas.pdf. Acessado em: 17 de janeiro de 2023.
  19. NORONHA, A.D.S., LEMOS, W.D.P., FAZOLIN, M., SANCHES, N.F., GARCIA, M. V. B. Pragas agrícolas e florestais na Amazônia. Embrapa, p. 22-43, 2016. Disponível em: https://livimagens.sct.embrapa.br/amostras/00084690.pdf Acessado em: 05 de janeiro de 2023.
  20. OLIVEIRA SILVA, L., MACHADO, L.G., NETO, C.F., FORTUNATO, E.P.D., OLIVEIRA BARBOSA, S. Agrotóxicos: a importância do manejo adequado para a manutenção da saúde. Nature and conservation, vol. 12, n. 1, p. 10-20, 2019. https://doi.org/10.6008/CBPC2318-2881.2019.001.0002
  21. PAULINO, J.F.C., ALMEIDA, C.P., BUENO, C.J., BENCHIMOL-REIS, L. L. Índice relativo de clorofila na avaliação da murcha de Fusarium em feijoeiro. Brazilian Journal of Development, vol. 5, n. 11, p. 24635-24642, 2019. https://doi.org/10.34117/bjdv5n11-142
  22. PRODANOV, C.C., FREITAS, E.C. Metodologia do Trabalho Científico. 2.ed. Novo Hamburgo: Universidade Feevale, 2013.
  23. RETANA, K., RAMÍREZ-COCHÉ, J., CASTRO, O., BLANCO-MENESES, M. Caracterización morfológica y molecular de Fusarium oxysporum f. sp. apii asociado a la marchitez del apio en Costa Rica. Agronomía Costarricense, vol. 42, n. 1, p.115-126, 2018. http://dx.doi.org/10.15517/rac.v42i1.32199.
  24. SCHERVENSQUY, E.M., EURICH, J., JESUS, M.A.T., YASSIN, L.S., BORSATO, A.V., RAUPP, D.D.S. Desenvolvimento de geleia light de abacaxi com hortelã. Journal of Health, 13 ª Edição, 2015. Disponível em: https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1030081/1/62015J.ofHealthv13JanJu lp.117.pdf. Acessado em: 08 de janeiro de 2023.
  25. SENA, K., CROCKER, E., VINCELLI, P., BARTON, C. Phytophthora cinnamomi as a driver of forest change: Implications for conservation and management. For Ecol Manage, vol 409, p. 799–807, 2018. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2017.12.022
  26. SOUZA, W.C., NASCIMENTO, L.C., OLIVEIRA, M.D., PORCINO, M.M., SILVA, H.A. Genetic diversity of Fusarium spp. in pineapple ‘Pérola’cultivar. European Journal of Plant Pathology, vol. 150, n. 4, p. 853-868, 2018. https://doi.org/10.1007/s10658-017-1328-0
  27. VERZIGNASSI, J.R., MATOS, A.P.D., SANTOS, M.D.F, POLTRONIERI, L.S, BENCHIMOL, R.L, & SANCHES, N.F. Mancha negra do abacaxi no Pará. Summa Phytopathologica, vol. 35, p. 76-76, 2009. https://doi.org/10.1590/S0100-54052009000100020
  28. VIANA, E.D.S., SASAKI, F.F.C., REIS, R.C., JUNGHANS, D.T., GUEDES, I.S.A., SOUZA, E.G. Quality of fusariosis-resistant pineapple FRF 632, harvested at different maturity stages. Revista Caatinga, vol. 33, p. 541-549, 2020. https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n226rc
  29. VILAPLANA, R., PÉREZ-REVELO, K., VALENCIA-CHAMORRO, S. Essential oils as an alternative postharvest treatment to control fusariosis, caused by Fusarium verticillioides, in fresh pineapples (Ananas comosus). Scientia Horticulturae, vol. 238, p. 255-263, 2018. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.04.052

Como Citar

Barbosa da Silva, J. H., Batista Araújo, D. ., Alves de Andrade, F. H. ., Mota Toledo, L. C. ., Toledo Sales Júnior , G. ., Cândido Barreto, S. S. ., … Viagem, C. R. dos S. M. (2023). The main diseases in the culture of pineapple: a review. Scientific Electronic Archives, 16(8). https://doi.org/10.36560/16820231761