Ir para o conteúdo principal Ir para o menu de navegação principal Ir para o rodapé
Ciências Agrárias
Publicado: 2020-09-01

Different vacuum packages for 'giombo' persimmon postharvest conservation

Universidade Estadual de Goiás
##plugins.generic.jatsParser.article.authorBio##
×

P. A. R. Rimoli

Departamento de engenharia agrícola da Universidade Estadual de Goiás com foco em pós-colheita de frutas e hortaliças.
Universidade Estadual de Goiás
##plugins.generic.jatsParser.article.authorBio##
×

A. J. Campos

Departamento de engenharia agrícola da Universidade Estadual de Goiás com foco em pós-colheita de frutas e hortaliças.
Diospyros kaki. modified atmosphere storage and quality.

Resumo

The consumption of fruits and vegetables has increased worldwide as a function of modern society, look for an overall, healthier and more natural lifestyle. Therefore, the work evaluated as post-harvest characteristics of the 'Giombo' persimmon submitted to different types of vacuum packaging, verifying as quality variables: Mass Loss; Potential of Hydrogen (pH); Soluble Solids (SS). The persimmons were collected at the Company of Technical Assistance and Rural Extension - Emater Anápolis / GO, and analyzes were carried out at the Post Harvesting Drying and Storage Laboratory of the Agricultural Engineering course, belonging to the State University of Goiás – Henrique Santillo Exact and Technological Sciences Campus, where they were selected, sanitized with sodium hypochlorite solution 2% NaClO, processed, submitted to different types of packaging and maintained in BOD with RU of 40% and 8.0 ± 1.4 °C for 18 days . It was used in experiment the CRD - Completely randomized design, in a factorial scheme 3 x 7 (packages x days of analysis), with 3 replicates. The persimmons were submitted to different vacuum packages, being control (without packaging), Polypropylene - PP and Low Density Polyethylene - LDPE. As the evaluation was performed every 3 days, for a period of 18 days (0, 3, 6, 9, 12, 15 and 18 days). The data originated were submitted to analysis of variance (P <0.05) and, when significant, were performed in Tukey tests, at 5% probability, and regression, using SISVAR 5.3 Software. Based on the evaluations, it was concluded that 'Giombo' persimmons stored under different vacuum packages provided a positive effect throughout the storage, highlighting the LDPE treatment, which had preserved postharvest characteristics such as mass loss, soluble solids and pH more effectively.

Referências

  1. BLUM, J.; HOFFMANN F. B.; AYUB R. A.; JUNG D. L.; MALGARIM M. B. 2008. Uso de cera na conservação pós-colheita do caqui cv. Giombo. Revista Brasileira Fruticultura, Jaboticabal, 30:830-833.
  2. BRACKMANN, A.; MAZARO, S.M.; SAQUET, A.A. 1997. Frigoconservação de caquis (Diospyros kaki, L.) das cultivares Fuyu e Rama Forte. Ciência Rural, Santa Maria, 27:561-565.
  3. CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. 2005. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. P. 785. Lavras: Ed UFLA.
  4. CIPRIANO, A. K. A. L.; SILVA, G. R.; MACHADO, A. V.; ARAUJO, F. M. M. C. Utilização de atmosfera modificada passiva e ativa na corsevação pós-colheita do caju (Anacardium occidentale L.). Anais da 62ª Reunião Anual da SBPC, Natal, RN. UFRN, 2010.
  5. DANIELI, R.; GIRARDI, C. L.; PARUSSOLO, A.; FERRI, V. C.; ROMBALDI, C. V. 2002. Efeito da aplicação de ácido giberélico e cloreto de cálcio no retardamento da colheita e na conservabilidade de caqui ‘Fuyu’. Revista Brasileira Fruticultura. Jaboticabal, 24:44-48.
  6. FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2017. http://www.fao.org/faostat/en/?#data/QC
  7. FERREIRA, D.F. 2008. SISVAR: um programa para análises e ensino de estatística. Revista Symposium, Lavras, 6:36-41.
  8. GONZALEZ, A. F.; AYUB, R. A.; WERLANG, C. 2005. Controle da maturação de caqui fv. Fuyu tratados com aminoetoxivinilglicina e armazenados em temperatura ambiente. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas, 11:231-233.
  9. HOJO, R.H; SÃO JOSÉ, A.R.; HOJO, E.T.D.; ALVES, J.F.T.; REBOUÇAS, T.N.H.; DIAS, N.O.D. 2009. Qualidade de manga ‘Tommy Atkins’ pós-colheita com uso de cloreto de cálcio na pré-colheita. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, 31:62-70.
  10. JAY, J. M. 2000. Modern Food Microbiology. p. 635. 6. ed. Maryland: Aspen Publishers, Inc.
  11. MARTINS, F.P.; PEREIRA, F.M. 1989. Cultura do caquizeiro. p.71. Jaboticabal: FUNEP.
  12. PENTEADO, S.R. 1986. Cultura do caquizeiro. p.157-173. In: Fruticultura de clima temperado em São Paulo. Campinas: Fundação Cargill.
  13. PEREIRA, G.S.; MACHADO, F.L.C.; COSTA, J.M.C. 2014. Aplicação de recobrimento prolonga a qualidade pós-colheita de laranja ‘Valência Delta’ durante armazenamento ambiente. Revista Ciência Agronômica, 45:520-527.
  14. SILVA, L.T. Revestimentos comestíveis à base de purê de manga e alginato de sódio para retenção de compostos voláteis em mangas minimamente processadas. 2011. 141p. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) - Universidade Federal Rural do Semi-Ãrido, Mossoró, 2011.
  15. SILVA, M. C.; ATARASSI, M. E.; FERREIRA M. D.; MOSCA, M. A. 2011. Qualidade pós colheita de caqui “Fuyu†com utilização de diferentes concentrações de cobertura comestível. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, 35:144- 151.
  16. VIEIRA, M. J.; ARGENTA, L. C.; AMARANTE, C. V. T.; STEFFENS, C. A.; SOUZA, E. L. 2016. Conservação de caqui 'Fuyu' com o tratamento em pré‑colheita e pós‑colheita com 1‑metilciclopropeno. Pesquisa Agropecuária Brasileira., Brasília, 51:197-206.
  17. VIEITES, R. L.; DAIUTO, É. R.; PICANÇO, N. F. M. 2012. Radiação gama na conservação de caqui ‘giombo’, destanizado e frigoarmazenado. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, 34: 719-726.
  18. VILAS BOAS, B.M.; NUNES. E.E.; FIORINI, F.V.A.; LIMA, L.C. de O.; VILAS BOAS, E. V. de B.; COELHO, A.H.R. 2004. Avaliação da qualidade de mangas “Tommy Atkins†minimamente processadas. Revista Brasileira de Fruticultura, 26:540–543.

Como Citar

Rimoli, P. A. R., & Campos, A. J. (2020). Different vacuum packages for ’giombo’ persimmon postharvest conservation. Scientific Electronic Archives, 13(9), 33–37. https://doi.org/10.36560/13920201077