Ir para o conteúdo principal Ir para o menu de navegação principal Ir para o rodapé
Ciências Agrárias
Publicado: 2019-10-10

Composting of coffee grounds and use of organic compost in growing carrots

Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia Goiano
Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia Goiano
Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia Goiano
Daucus vulgaris Coffea compost humic substances

Resumo

The consumption of the coffee beverage generates large amounts of sludge that can be converted into organic compost when composted. It evaluated levels of composted coffee grounds in the production of carrots. The experiment was conducted at the Goiano Federal Institute - Campus Urutaí, GO. A completely randomized design with 5 treatments was used: 0%, 25%, 50%, 75% and 100% of composted sludge and four replicates. The following parameters were evaluated: root length, plant height, MFR, root diameter, weight of (MSPA) and weight of (MSR). The results were analyzed using the SISVAR software, performed the analysis of variance and when significant differences were found the Tukey test was used to compare the averages, at 5%. The higher percentage of sludge provided greater development in most of the analyzed parameters. It was concluded that composite coffee grounds in the substrate, the plants showed good development, obtaining positive results.

Referências

  1. DANTAS, A.M. Materiais orgânicos e produção de alface americana. 2010.38f. Monografia (Graduação) - Universidade de Brasília/Faculdade de Agronomia e veterinária. Brasília, 2011.
  2. DICKSON, S. The Arum-Paris continuum of mycorrhizal symbioses. New Phytology, v. 163, p. 87-200, 2004.
  3. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÃRIA - EMBRAPA. Centro Nacional e Pesquisa em Solos / Humberto Gonçalves dos Santos et. al. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 3 ed. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 353p.
  4. BRUNDRETT, M.; KENDRICK, B. The roots and mycorrhizas of herbaceous woodland plants. I. Quantitative aspects of morphology. New Phytology, v. 114, p. 457-468, 1990.
  5. CARNEIRO, M.A.C.; SIQUEIRA, J.O.; VALE, F.R.; CURI, N. Limitação nutricional e efeito do pré-cultivo do solo com Brachiaria decumbens e da inoculação com Glomus etunicatum no crescimento de mudas de espécies arbóreas em solo degradado. Ciência e Prática, Lavras, v.19, n.3, p.281-288, jul./set. 1995.
  6. CRUZ, S. A. F. Avaliação do potencial da borra de café fresca na mineralização do nitrogénio e do fósforo e em culturas hortícolas. Dissertação de Mestrado. Instituto Superior D’Agromonia – Universidade de Lisboa. Lisboa – PT, 2015.
  7. FERREIRA, A. D. Influência da borra de café no crescimento e nas propriedades químicas e biológicas de plantas de alface (Lactuca sativa L.). Dissertação de Mestrado. Instituto Politécnico de Bragança – Escola Superior Agrária. Bragança – SP, 2011.
  8. Ferreira, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia (UFLA), v. 35, n.6, p. 1039-1042, 2011.
  9. FERROL, N.; BAREA, J.M. & AZCON-AGUILAR, C. Mechanisms of nutrient transport across interfaces in arbuscular mycorrhizas. Plant Soil, v. 244, p. 231-237, 2002
  10. FURLANI, A. M. C. Nutrição mineral. In: KERBAUY, G. B. Fisiologia Vegetal. Rio de Janeiro: Editora Guanabara Koogan S.A., p. 40-75.
  11. KIEHL, E.J. Novos fertilizantes orgânicos. Piracicaba: Agronomia Ceres, 2010.248p.
  12. SILVA, I. R., MENDONÇA, E. R. Matéria orgânica do solo. In: NOVAIS et al. Fertilidade do Solo. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2007. p. 276-374.
  13. SOUZA, F.A. de; AQUINO, A.M. de; RICCI, M. dos S.F.; FEIDEN, A. Compostagem. Seropédida: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Agrobiologia, 11 p., 2001 (Boletim Técnico, nº 50).
  14. XIMENES, M. A. A tecnologia Pós-Colheita e Qualidade Física Organoléptica doCafé Arábica de Timor. 2010. 121f. Dissertação (Mestrado) - Instituto Superior deAgronomia, Universidade Técnica de Lisboa, Lisboa, 121p. 2010.

Como Citar

Basilio, J. M., Vieira, A. S., Fábio, J. S., Regina, D. B., & Cristina, K. P. (2019). Composting of coffee grounds and use of organic compost in growing carrots. Scientific Electronic Archives, 12(5), 47–50. https://doi.org/10.36560/1252019815