Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
Reviews
Published: 2023-07-29

Biological control of post-harvest pathogens in vine

Universidade do Estado da Bahia
Universidade do Estado da Bahia
Universidade do Estado da Bahia
Universidade do Estado da Bahia
Biological control post-harvest sustainability

Abstract

The culture of the vine (Vitis spp.) has a great economic value for Brazil, especially for the region of the Lower São Francisco Valley. However, several factors can compromise the plant development, being the attack of phytopathogens one of the main ones . Furthermore, postharvest diseases in grapes cause considerable fruit losses during transport and storage. In detriment to the abusive use of chemical pesticides, alternative methods have been explored as a way to control post-harvest diseases. Faced with this problem, biological control has proved to be a viable alternative for those seeking a sustainable and effective method. Thus, this work aims to carry out a bibliographic research on the biological control of pathogens in post-harvest grapes. For this purpose, "Science Direct", "Scielo" and "Google Academic" were used as databases, using the keywords "biological control, biocontrol and vine biocontrol", and considering only the articles published between 2017 and 2021. Post-harvest biocontrol on grapevines is still innovative, and tends to assume an increasing space in Integrated Pest Management. Work on this topic has shown effectiveness in controlling pests and diseases, as well as reducing impacts which contributes to sustainable agriculture.

References

  1. AMANCIO, J. S. Cartilha técnica como ferramenta de popularização do controle biológico de pragas. Trabalho de Conclusão de Curso (Licenciatura em Ciências Biológicas) - Campus Dois Vizinhos, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2019.
  2. ANDREOLLI, M. ZAPPAROLI, G. ANGELINI, E. LUCCHETTA, G. LAMPIS, S. VALLINI, G. Pseudomonas protegens MP12: A plant growth-promoting endophytic bacterium with broad-spectrum antifungal activity against grapevine phytopathogens. Microbiological Research, Volume 219, 2019, Pages 123-131, ISSN 0944-5013, https://doi.org/10.1016/j.micres.2018.11.003.
  3. ANDREOLLI, M. LAMPIS, S. VALLINI, G. Diversity, distribution, and functional role of bacterial endophytes in Vitis vinifera. D.K. Maheshwari (Ed.), EndophYtes: Biology and Biotechnology, Vol. 1, Springer,Switzerland (2017), pp. 233-266.
  4. BETTIOL W.; GHINI, R. Controle biológico. In: BERGAMIN FILHO, A.; KIMATI, H.; AMORIM, L. (Eds.). Manual de fitopatologia: princípios e conceitos. 3. ed. São Paulo: Agronômica Ceres, 1995. v.1, p.717-727.
  5. CORDEIRO, D. S. Q. Manejo fitossanitário para videira no vale do São Francisco. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) – Unidade Acadêmica de Garanhuns, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Garanhuns, 2019 .
  6. CORRÊA, T. M. Estratégia de controle de podridão mole (Rhizopus Stolonifer) em uva (Vitis Vinifera brs Carmem), 2020,Universidade Federal do Tocantins.
  7. Daane , K. M.; Vincent , C.; Isaacs ,R.; Ioriatti, C. Oportunidades entomológicas e desafios para a viticultura sustentável em um mercado global. Annu. Rev. Entomol. , 63 ( 2018 ) , pp. 193 - 214.
  8. FARIA JR, P. A. Desafios para o uso mais amplo do controle biológico no Brasil. Revista Cultivar Grandes Culturas, 2020.
  9. FERRIGO, D. CAUSIN, R. RAIOLA, A. Effect of potential biocontrol agents selected among grapevine endophytes and commercial products on crown gall disease. Biocontrol, 62 (2017), pp. 821-833.
  10. FONTES, E. M. G., PIRES, C.S.S., & SUJI, E.R. (2020). Estratégias de uso e histórico de biocontrole. Valadares-Inglis, M.C (eds). – Brasília, DF : Embrapa. 21-44. 2020.
  11. FREIMOSER, F. M.; RUEDA, M. P.; TILOCCA, B.; MIGHELI, Q. Biocontrol yeasts: mechanisms and applications. World Journal of Microbiology and Biotechnology. v. 35, p.154, 2019.
  12. GODANA, E. A.; YANG, Q.; WANG, K.; ZHANG, H.; ZHANG, X.; ZHAO, L.; ABDELHAI, M. H.; LEGRAND, N. N. G. Bio-control activity of Pichia anomala supplemented with chitosan against Penicillium expansum in postharvest grapes and its possible inhibition mechanism. LWT - Food Science and Technology. v. 124; 109188, 2020.
  13. GRIS EF. Perfil fenólico e atividades antioxidante e hipolipemiantede vinhos de variedades Vitis vinifera cultivadas em São Joaquim-SC-Brasil [dissertação]. Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias; 2010.
  14. HANIF, A. et al. Fengycin Produced by Bacillus amyloliquefaciens FZB42 Inhibits Fusarium graminearum Growth and Mycotoxins Biosynthesis. Toxins, v. 11, n. 5, p. 1– 11, 2019.
  15. J. HOLLENSTEINER , et al. Rascunho da sequência do genoma da cepa GM3FR de Bacillus pumilus, um endófito isolado de tecidos de plantas aéreas de Festuca rubra L. Anúncios do genoma , 5 ( 13 ) ( 2017 ) https://mra.asm.org/content/5/13/e00085-17
  16. JOUZI, Z. AZADI, H. TAHERI, F. ZARAFSHANI, K. GEBREHIWOT, K. VAN PASSEL, S. LEBAILLY, P. Agricultura orgânica e pequenos agricultores: principais oportunidades e desafios. Ecological Economics , 132 ( 2017 ) , pp. 144 - 154 , 10.1016 / j.ecolecon.2016.10.016.
  17. LEÃO, P. C. S. Estado atual da cultura da videira no Vale do São Francisco. Embrapa Semiárido - Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E),Toda Fruta, Jaboticabal, maio, 2018.
  18. LI, Y. et al. Surfactin and fengycin contribute to the protection of a Bacillus subtilis strain against grape downy mildew by both direct effect and defence stimulation. Molecular Plant Pathology, p. 1–14, 2019b.
  19. LOPES, S. R. Estratégia de transferência de tecnologia para promover o controle biológico de insetos-pragas em áreas agrícolas [ tese ]. Belo Horizonte, Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Biológicas; 2021.
  20. LORENZINI, M.; CAPPELLO, M. S.; PERRONE, G.; LOGRIECO, A.; ZAPPAROLI, G. New records of Penicillium and Aspergillus from withered grapes in Italy, and description of Penicillium fructuariae-cellae sp. nov. Phytopathologia Mediterranea. v. 58, n. 2, p. 323-340, 2019.
  21. KENIS, M., HURLEY, BP, COLOMBARI, F., LAWSON, S., SUN, J., WILCKEN, C., WEEKS, R., SATHYAPALA, S., 2019. Guia para o controle biológico clássico de pragas de insetos em florestas plantadas e naturais FAO Forestry Paper No. 182. Roma, FAO.
  22. LEITE, C.D.Produtos alternativos no manejo de doenças da videira.Universidade Tecnológica Federal do Paraná.2017.
  23. MORAGA-SUAZO, P. OPAZO, A. ZALDÚA ,S. GONZÁLEZ ,G. SANFUENTES, E. Avaliação de Trichoderma spp. e Clonostachys spp. cepas para controlar Fusarium circinatum em mudas de Pinus radiata. JAR do Chile , 71 ( 2011 ) , pp. 412 - 417
  24. MCGOVERN, P. MINDIA, J. STEPHEN, B. MICHAEL, P. C. KAREN, E. S. GRETCHEN, R. H. ET AL. Vinho neolítico da Geórgia, no sul do Cáucaso. Proceedings of the National Academy of Sciences , 114 ( 48 ) ( 2017 ) , pp. E10309 -E10318.
  25. OGOSHI, C.; ARGENTA, L. C.; MONTEIRO, F. P.; PINTO, F. A. F. M.; GONÇALVES M. W. Postharvest apple rot: economic losses and alternative management. Brazilian Journal of Development, v. 5, n. 9 2019.
  26. OLIVEIRA, J.; PARISI, M. C. M.; BAGGIO, J. S.; SILVA, P. P. M.; PAVIANI, B.; SPOTO, M.H. F.; GLORIA, E.M. Control of Rhizopus stolonifer in strawberries by the combination of essential oil with carboxymethylcellulose. International Journal of Food Microbiology. v. 292, p. 150-158, 2019.
  27. OLIVEIRA, R. C.; PASTORI, P.L.; COUTINHO, C.R.; JUVENAL, S. O.; AGUIAR, C. V. Parasitismo natural de Trichogramma pretiosum (Hymenoptera: Trichogrammatidae) em ovos de Neoleucinodes elegantalis (Lepidoptera: Crambidae) em tomate (Solanales: Solanaceae) na região Nordeste, Brasil. Revista Brasileira de Biologia, v.80, n.2, p.474-475, 2020a.
  28. PARRA,J. R. P; BOTELHO, P.S. M; CORRÊA-FERREIRA, B. S; BENTO, J. M. S. Controle biológico no Brasil - parasitóides e predadores. Manole, Barueri, Brasil,pp. 1-13, 2002.
  29. PERTOT , I.; CAFFI , T.; ROSSI , V.; MUGNAI ,L.; HOFFMANN , C.; GRANDO ,M. S.; GARY ,C.; LAFOND , D.; DUSO , C.; THIERY , D.; MAZZONI ,V.; ANFORA, G. Uma revisão crítica das ferramentas de proteção de plantas para reduzir o uso de pesticidas na videira e novas perspectivas para a implementação do IPM na viticultura. Crop Prot. , 97 ( 2017 ) , pp. 70 - 84.
  30. PEIXINHO, G.S.; RIBEIRO, V.G.; AMORIM, E.P.R.; MORAIS, A.C.M. Ação do óleo essencial de Citronela (Cymbopogon nardus L) sobre o patógeno Lasiodiplodia theobromae em cachos de videira cv. Itália. Summa Phytopathologica, v.45, n.4, p.428-431, 2019.
  31. PEREIRA, M.; PIRES, V. M. Levantamento da araneofauna associada à cultura da uva (Vitis Spp.) No município de São Roque e o estudo da viabilidade do uso desses animais no controle biológico de pragas na videira. Brazilian Journal of Development,V.6,51424-51443,2020.
  32. QUEIROZ, A. P.; TAGUTI, E. A.; BUENO, A.F.; GRANDE, M.L.; COSTA, C.O. Preferências do hospedeiro de Telenomus podisi (Hymenoptera: Scelionidae): parasitismo em ovos de Dichelops melacanthus, Euschistus heros e Podisus nigrispinus (Hemiptera: Pentatomidae). Neotropical Entomology, v.47, p.543-552, 2018.
  33. SANCHEZ, A. D.; OUSSET, M. J.; SOSA, M. C.; Biological control of Phytophthora collar rot of pear using regional Trichoderma strains with multiple mechanisms. Biological Control. v. 135, p. 124-134, 2019.
  34. SANTOS, J.A. FRAGA, H. MALHEIRO, A.C. MOUTINHO, P. J. DINIS, L.T. CORREIA, C. MORIONDO, M. LEOLINI, L. DIBARI, C. COSTAFREDA, A. S. KARTSCHALL, T. MENZ, C. MOLITOR, D. JUNK, J. BEYER, M. SCHULTZ, R. H. Uma Revisão dos Impactos Potenciais das Alterações Climáticas e Opções de Adaptação para a Viticultura Europeia. Ciências Aplicadas . 2020; 10 (9): 3092.https://doi.org/10.3390/app10093092.
  35. SHEN, H.; WEI, Y.; WANG, X.; XU, C.; SHAO, X. The marine yeast Sporidiobolus pararoseus ZMY-1 has antagonistic properties against Botrytis cinerea in vitro and in strawberry fruit. Postharvest Biology and Technology. v. 150, p. 1-8, 2019.
  36. SOUZA, B.; MARUCCI, C. M. Biological control in ornamental plants: from basic to applied. Ornamental Horticulture, v. 27, n. 2, p. 255 - 267, 2021.
  37. SILVEIRA, S. V.; SANTOS, H. P.; CAVALCANTI, F. R. Cuidados pós-colheita em vinhedos. Embrapa Uva e Vinho. Artigo de divulgação na mídia . Vindima, v. 20, n. 94, p. 4, abr. 2017.
  38. SOLAIRAJ, D.; LEGRAND, N. N. G.; YANG, Q.; ZHANG, H. Isolation of pathogenic fungi causing postharvest decay in table grapes and in vivo biocontrol activity of selected yeasts against them. Physiological and Molecular Plant Pathology. v.110, 2020.
  39. STEVENS, R.B. 1960. In: Horsfall, JG, Dimond, AE (Eds.), Plant Pathology, an Advanced Treatise. vol. 3. Academic Press, NY, pp. 357-429.
  40. VENDITTI, T.; LADU, G.; CUBAIU, L.; MYRONYCHEVA, O.; D’HALLEWIN, G.; Repeated treatments with acetic acid vapors during storage preserve table grapes fruit quality. Postharvest Biology and Technology. v. 125, p. 91-98, 2017.
  41. WELKE, JULIANE ELISA. Fungal and mycotoxin problems in grape juice and wine industries. Current Opinion in Food Science. v. 29, p. 7-13, 2019.
  42. ZENG, Q. XIE, J. ZHANG, X. LI, Y. WANG, Q. Complete genome sequence data of Bacillus pumilus GLB197, an effective antagonist of grape downy mildew. Data in Brief, Volume 30, 2020, 105423, ISSN 2352-3409, https://doi.org/10.1016/j.dib.2020.105423.
  43. ZHENG, Y. K. MIAO, C. P. CHEN, H. H. HUANG, F.F. XIA, Y.M. CHEN, Y.W. ZHAO,L.X. Endophytic fungi harbored in Panax notoginseng: diversity and potential as biological control agents against host plant pathogens of root-rot disease. Journal of Ginseng Research, Volume 41, Issue 3, 2017, Pages 353-360, ISSN 1226-8453, https://doi.org/10.1016/j.jgr.2016.07.005.

How to Cite

Dias da Silva, E., Santos, E. E. de S. ., Santos, A. dos ., & Oliveira, F. J. V. de . (2023). Biological control of post-harvest pathogens in vine. Scientific Electronic Archives, 16(8). https://doi.org/10.36560/16820231760