Yield of common bean cv. Pérola for the use of humic acids in seeds treatment

Authors

  • Daniel Diego Costa Carvalho Universidade Estadual de Goiás
  • Matheus Garcia Guimarães Universidade Estadual de Goiás
  • Maria Eduarda Sampaio Barboza Universidade Estadual de Goiás
  • Roberto José de Freitas Universidade Estadual de Goiás
  • Fabrício Rodrigues Universidade Estadual de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.36560/161120231806

Keywords:

phytotechnics, common bean, seeds

Abstract

The objective of this work was to study the effect of humic acids in common bean seed treatment on grain yield and its components under field conditions. Common bean seeds cv. 'Pérola' were treated with Rhal S1® growth promoter (18% humic acids + 1.5% fulvic acids), at doses of 0, 100, 200, 300, 400, 500 and 600 mL of the solution for each 100 kg of seeds. Then, the treated seeds were sown manually (15 seeds per linear meter), following the randomized block design (RBD). The results were submitted to regression analysis. The regression equations obtained a quadratic response for all variables analyzed as a function of the applied doses. Bean plants responded by increasing the number of pods per plant and number of grains per pod up to a dose of 200 mL of Rhal S1® 100 Kg-1 seeds and the mass of 100 grains (g) and grain yield (kg/ha) increased up to a dose of 100 mL of Rhal S1® 100 Kg-1 seeds, configuring the best dose to provide increments in productivity.

References

AYUSO, M.; HERNANDEZ, T.; GARCIA, C.; PASCUAL, J.A. Stimulation of barley growth and nutrient absorption by humic substances originating from various organic materials. Bioresources Technology, v. 57, n. 1, p. 251-257, 1996. https://doi.org/10.1016/S0960-8524(96)00064-8

BALDOTTO, M.A.; BALDOTTO, L.E.B. Ácidos húmicos. Revista Ceres, v. 61, Suplemento, p. 856-881, 2014. https://doi.org/10.1590/0034-737x201461000011

BARBOSA, F.R.; GONZAGA, A.C.O. Informações técnicas para o cultivo do feijoeiro-comum na Região Central-Brasileira: 2012-2014. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2012. 247 p. (Documentos, 272).

BATISTA FILHO, C.G.; DE MARCO, K.; DALLACORT, R.; SANTI, A.; INOUE, M.H.; SILVA, E.S. Efeito do Stimulate nas características agronômicas da soja. Acta Iguazu, v. 2, n. 1, p. 76-86, 2013. https://doi.org/10.48075/actaiguaz.v2i4.9112

BATISTA, V.V.; ADAMI, P.F.; FERREIRA, M.L.; GIACOMEL, C.L.; SILVA, J.S.; OLIGINI, K.F. Ácidos húmicos/fúlvicos e nitrogênio na produtividade da cultura do milho. Brazilian Journal of Biosystems Engineering, v. 12, n. 3, p. 257-267, 2018. https://doi.org/10.18011/bioeng2018v12n3p257-267

BERNARDES, J.M.; REIS, J.M.R.; RODRIGUES, J.F. Efeito da aplicação de substância húmica em mudas de tomateiro. Global Science and Technology, v.4, n.3, p.92-99, 2011.

CAMARGO, F.A.O.; ZONTA, E.; SANTOS, G.A.; ROSSIELLO, R.O.P. Aspectos fisiológicos e caracterização da toxidez de ácidos orgânicos voláteis em plantas. Ciência Rural, v.31, n.3, p.523-529, 2001. https://doi.org/10.1590/S0103-84782001000300029

CATUCHI, T.A.; PERES, V.J.S.; BRESSAN, F.V.; ARANDA, E.A.; SILVA, A.P.L. Desempenho Produtivo da Cultura da Soja em Razão da Aplicação Ácido Húmico e Fúlvico na Semeadura e Via Foliar. Colloquium Agrariae, v. 12, n. Especial, p. 36-42, 2016. https://doi.org/ 10.5747/ca.2016.v12.nesp.000168

CHEN, Y.; SCHNITZER, M. The surface tension of aqueous solution of soil humic substances. Soil Science, v. 125, n. 1, p. 7-15, 1978.

DIAS, D.N.; SOUSA, K.S.M.; LIMA, A.M.N.; CAVALCANTE, I.H.L.; SANTOS, L.P.A.; CUNHA, J.C. Nutritional status, production and fruit quality of west indian cherry fertigated with nitrogen and humic substance. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 42, n. 2, p. 1-11, 2020. https://doi.org/10.1590/0100-29452020254

DOURADO NETO, D.; DARIO, G.J.A.; BARBIERI, A.P.P.; MARTIN, T.N. Ação de bioestimulante no desempenho agronômico de milho e feijão. Bioscience Journal, v. 30, n. 1, p. 371-379, 2014.

FERREIRA, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011. https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001

MAGGIONI, A.; VARANINI, Z.; NARDI, S.; PINTON, R. Action of soil humic matter on plant roots: stimulation of ion uptake and effects on (Mg2+ + K+) ATPase activity. Science of the Total Environment, v. 62, n. 1, p. 355-363, 1987.

MEIRELLES, A.F.M.; BALDOTTO, M.A.; BALDOTTO, L.E.B. Produtividade da alface (Lactuca sativa L.) em resposta à aplicação de ácidos húmicos e bactérias diazotróficas, em condições de campo. Revista Ceres, v. 64, n. 5, p. 553-556, 2017. https://doi.org/10.1590/0034-737X201764050014

NICCHIO, B.; BOER, C.A.; SIQUEIRA, T.P.; VASCONCELOS, A.C.P.; REZENDE, W.S.; LANA, R.M.Q. Ácido húmico e bioativador no tratamento de sementes de milho. Journal of Agronomic Sciences, v.2, n.2, p.61-73, 2013.

PERIN, A.; GONÇALVES, E.L.; FERREIRA, A.C.; SALIB, G.C.; RIBEIRO, J.M.M.R.; ANDRADE, E.P.A.; SALIB, N.C. Uso de Promotores de Crescimento no Tratamento de Sementes de Feijão Carioca. Global Science And Technology, v. 9, n. 3, p. 98-105, 2016.

ROSA, C.M.; CASTILHOS, R.M.V.; VAHL, L.C.; CASTILHOS, D.D.; PINTO, LF.S.; OLIVEIRA, E.S.; LEAL, O.A. Efeito de substâncias húmicas na cinética de absorção de potássio, crescimento de plantas e concentração de nutrientes em Phaseolus vulgaris L. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 33, n. 4, p. 959-967, 2009. https://doi.org/10.1590/S0100-06832009000400020

SAMSON, G.; VISSER, S.A. Surface-active effect of humic acids on potato cell membrane properties. Soil Biology & Biochemistry, v. 21, n. 3, p. 343-347, 1989.

SEGUEL, O.; PARRA, C.; HOMER, I.; KREMER, C.; BEYÁ-MARSHALL, V. Efecto del ácido húmico sobre las propiedades físicas de un Haplohumult cultivado con trigo. AgroSur, v. 47, n. 3, p. 27-38, 2019. https://doi.org/10.4206/agrosur.2019.v47n3-04

SILVA, L.R.; GUIMARÃES, M.G.; FREITAS, R.J.; PELÁ, A.; CARVALHO, D.D.C. Ácidos húmicos para obtenção de maior massa fresca inicial em plantas de feijão comum ‘Pérola’. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 11, n. 2, p. 06-10, 2016. https://doi.org/10.18378/rvads.v11i2.3936

SORATTO, R.P.; CARVALHO, M.A.C.; ARF, O. Teor de clorofila e produtividade do feijoeiro em razão da adubação nitrogenada. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 39, n. 9, p. 895-901, 2004. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2004000900009

VAUGHAN, D.; MALCOLM, R.E. Influence of humicsubstances on growth and physiological process. In: VAUGHAN, D.; MALCOLM, R.E., eds. Soil organicmatter and biological activity. Dordrecht, Kluwer Academic, 1985. p. 37-75.

ZAGO, V.C.P.; DE-POLLI, H.; RUMJANEK, N.G. Pseudonomas spp. Fluorescentes – Bactérias promotoras de crescimento de plantas e biocontroladoras de fitopatógenos em sistemas de produção agrícola. Seropédica: EMBRAPA/CNPAB, Documentos, 127. 2000. 32 p.

Published

2023-10-31

How to Cite

Costa Carvalho, D. D., Garcia Guimarães, M. ., Sampaio Barboza, M. E. ., de Freitas, R. J. ., & Rodrigues, F. . (2023). Yield of common bean cv. Pérola for the use of humic acids in seeds treatment. Scientific Electronic Archives, 16(11). https://doi.org/10.36560/161120231806

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.